Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Μέρες Χριστουγέννων...μέρες Παραμυθιών στα Παραμύθια του Σαββάτου!



Μέρες Χριστουγέννων… μέρες Παραμυθιών!

Της Ελένης Μπετεινάκη*
 
Κι είναι οι παραμυθάδες όλου του κόσμου στην πιο καλή τους ώρα αυτές τις μέρες. Κανέλα, γαρύφαλο, μέλι, καρύδια, ζάχαρη άχνη και μπόλικη χρυσόσκονη γεμίζουν τις μέρες και τις νύχτες τους. Όλα τα πράγματα έχουν άλλο φως, και χίλια δυο συναισθήματα πλημυρίζουν ψυχή και …γραπτά. Είναι οι μέρες που οι καλικάντζαροι θα ανέβουν στον απάνω κόσμο και ένα σωρό σκανταλιές θα ξεπηδήσουν από τις σελίδες των βιβλίων. Είναι οι ώρες που οι μαγικές μουσικές της γιορτής θα γεμίσουν τις καρδιές  με γαλήνη, ομορφιά και πίστη. Είναι οι μέρες που μπορεί να συμβούν όλα τα θαύματα κι ίσως να πραγματοποιηθούν οι ευχές μικρών και μεγάλων. Είναι τα βιβλία και τα παραμύθια στην πρώτη γραμμή πασπαλισμένα με παραμυθόσκονη, λαμπερή, γιορτινή και …μοναδική!

Η μουσική των Χριστουγέννων, Kate DiCamillo, εικ: Bagram Ibbatoylline,Μοντέρνοι Καιροί

Είναι παραμονές Χριστουγέννων και ένας οργανοπαίκτης με ένα μαϊμουδάκι που φοράει ένα κόκκινο σκουφί εμφανίζονται στη γωνιά ενός πολυσύχναστου δρόμου. Η μικρή Φράνσις, τους παρακολουθεί από το παράθυρό της και αναρωτιέται που να κοιμούνται το βράδυ. Η μαμά της δεν της απαντάει στις απορίες της κι εκείνη είναι αποφασισμένη να μάθει, τι έχει συμβεί  με αυτούς τους δύο παράξενους επισκέπτες του …πεζοδρομίου. Μερικές φορές μέσα στην ησυχία της νύχτας ακούει τις γλυκιές μελωδίες του οργανοπαίκτη και πια δεν ησυχάζει αν δεν μάθει την αλήθεια. Όταν ανακαλύπτει πως είναι άστεγος ο μουσικός των …Χριστουγέννων, θα κάνει κάτι που όλοι θα την θαυμάσουν. Τούτη η γιορτή θα αποκτήσει το αληθινό της νόημα. Κάτι που θα λάμψει σαν αστέρι φωτεινό στην Χριστουγεννιάτική γιορτή του σχολείου …
Μια τρυφερή και όμορφη ιστορία για την αληθινή σημασία και μαγεία των ημερών των Χριστουγέννων. Ένα βιβλίο που θα συγκινήσει, θα ζεστάνει τις ψυχές μικρών και μεγάλων. Μια ιστορία που δείχνει τις ευαισθησίες των παιδιών. Των παιδιών που διαβάζουν μόνο με τα μάτια της ψυχής και της αθωότητας. Μια ιστορία για όλους εκείνους που δεν έχουν που να μείνουν τις κρύες νύχτες του Χειμώνα και ειδικότερα τις μέρες των γιορτών. Μια ιστορία που μας διδάσκει όλους πως μια κουβέντα, ένα χάδι, μια πρόσκληση είναι πράγματα που χωρίς να κοστίζουν φέρνουν χαμόγελα, ευτυχία και ελπίδα. Ένα βιβλίο με υπέροχη εικονογράφηση σαν μια παλιά καρτ ποστάλ.
Ένα βιβλίο που ανακάλυψα τυχαία κι εγώ σε ένα μεγάλο Bazaar βιβλίων σε μοναδική τιμή και που αν το συναντήσετε μην το αφήσετε. Η μουσική των Χριστουγέννων θα γεμίσει και την δική σας ψυχή, το φως της γιορτής θα ζεστάνει κάθε καρδιά και τα μηνύματα που έχει μέσα του θα συγκινήσουν και τους πιο άκαμπτους.

Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, εικ: Νικόλας Ανδρικόπουλος, εκδ. Παπαδόπουλος

Μια εποχή, λίγο ξεχασμένη, άνθρωποι, επαγγέλματα, άλλων καιρών. Σε τούτο το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ξετυλίγεται μια οικογενειακή στιγμή, ένα γεγονός  σύνηθες εκείνα τα χρόνια, κάποια Χριστούγεννα που η ζωή δεν ερχόταν όπως την ονειρευόντανε. Πρωταγωνιστές ο μαστρο – Παύλος ο Πισκολέτος και ο κάπελας ο Πατσόπουλος. Ο κάπελας που τα γνώριζε όλα, όσα συνέβαιναν στη γειτονιά, μυστικά, νέα, προβλήματα. Ο μαστρο-Παυλάκης δεν είχε πεντάρα τσακιστή. Διωγμένος από το σπίτι του, ξυλοδαρμένος από τον κουνιάδο του, φασκελωμένος από τον μικρό του γιο, ζήτησε λίγο ρούμι από τον παραγιό του Πατσόπουλου. Άνεργος ο κυρ Παύλος ή καλύτερα ακάματος, τεμπέλης. Όλο και κάποιος θα τον κερνούσε ένα ρούμι στο καπηλειό, όλο και κάπως θα ΄βγαζε τη μέρα του. Σκεφτόταν όμως πως δεν είχε τίποτα να πάει στο σπιτικό του τα Χριστούγεννα, να τον συγχωρήσει ίσως η κυρά του. Κι έβαζε διάφορα με το νου του ώσπου σκαρφίστηκε το πιο …τολμηρό. Έστειλε πεσκέσι στη γυναίκα του την γαλοπούλα και τα καλούδια που προοριζόταν για τον Θανάση τον  Μπελιόπουλο και το παιδί που έκανε τα θελήματα μπερδεμένο, τον άκουσε. Και πέρασε η μέρα, γυρνώντας από δω κι από κει, σαν γνήσιος τεμπέλης και τσιμπούρι σε παρέες φίλων. Και σαν αποφάσισε να πάει σπίτι του, παρά την παράξενη ησυχία που επικρατούσε στη αυλή του πήρε κι ένα μικρό μάθημα. Όλα είχαν ξεσκεπαστεί κι η κυρα Στρατίνα τον συμβούλεψε πως ήταν ώρα να πάει για δουλειά γιατί το ρεζιλίκι κι η προσβολή στην οικογένεια του ήταν μεγάλη…
Μια υπέροχη διασκευή του μοναδικού αυτού διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τον Κώστα Πούλο σε εκπληκτική εικονογράφηση από τον Νικόλα Ανδρικόπουλο. Το διήγημα στην αυθεντική του μορφή πρωτοδημιοσιεύτηκε  τα Χριστούγεννα του 1896 στην εφημερίδα Ακρόπολις. Έχουν περάσει 120 χρόνια από τότε κι η ιστορία αυτή, ακόμα, γοητεύει, διδάσκει μαθαίνει σε καθημερινή γλώσσα πια πως η δουλειά είναι ένα υπέρτατο αγαθό και προσφέρει ανεκτίμητη αξία σε καθέναν και στους ανθρώπους του περιβάλλοντος του. Ένα διήγημα γραμμένο με τις συνήθεις μιας άλλης εποχής, σε μια γειτονιά από εκείνες που όλοι νοσταλγούμε στις πόλεις και με έθιμα που μοιάζουν με τα σημερινά και  μας θυμίζουν πως οι συνήθειες καλά κρατούν. Η « ζαβολιά » του μαστρό- Παύλου είναι σαν κακόγουστο αστείο που φέρνει μπελάδες, ντροπή και απογοητεύσεις. Μια ιστορία για όλους εκείνους που θεωρούν πως η δουλειά είναι απλά απασχόληση για κάποιες μέρες του χρόνου και μπορούν να ζουν σε βάρος των άλλων. Η ευτυχία μπορεί να κρύβεται στα απλά και καθημερινά αλλά την ίδια στιγμή θέλει τους ανθρώπους με το κεφάλι ψηλά, το όνομα τους καθαρό και την οικογένεια τους  να μην νοιώθει «ατιμασμένη» από πράξεις που πληγώνουν. Τα Χριστούγεννα ενός…τεμπέλη όσα χρόνια και να περάσουν θα παραμένουν μοναχικά και δύσκολα.
Διδακτικό, περιγραφικό, ιστορικό, ίσως, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το διήγημα που επίσης καταπληκτικά έχει διασκευάσει για παιδιά ο Κώστας Πούλος.
Εικονογράφηση μοναδική. Έργα τέχνης, μοναδικοί πίνακες ζωγραφικής που αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά το μεγάλο ταλέντο και χάρισμα του Νικόλα Ανδρικόπουλου. Το στυλ και το ύφος του γνωστό μεν αλλά πάντα με κάτι καινούργιο στην κάθε ιστορία που ζωντανεύει. Φιγούρες που ανατρέχουν σε άλλες εποχές, ολοζώντανα χρώματα και συνθέσεις που αποτυπώνονται για πάντα στο μυαλό και στη μνήμη. 

Ένα βιβλίο πολύ ξεχωριστό για τις Χριστουγεννιάτικες μέρες και όχι μόνο!

Ένα χριστουγεννιάτικο όνειρο, Λίνα Σωτηροπούλου, εικ :Λιζα Ηλιού, εκδ.Μεταίχμιο

Η Λίζα είναι ένα κοριτσάκι ζητάει όλο και περισσότερα δώρα από τους γονείς, τις γιαγιάδες, τους παππούδες της αλλά δεν ενδιαφέρεται να τα ανοίξει. Φέρνει σε απόγνωση τη μητέρα της που δεν ξέρει πώς να της συμπεριφερθεί. Εκείνη πάλι τα στοιβάζει δίπλα της, στο δωμάτιό της  και μετά ζητάει κι άλλα. Άραγε τι συμβαίνει : Είναι η Απληστία της, η Αδυναμία της, ή κρύβει κάτι που κανένας δεν φαντάζεται τούτη δω η κίνηση της μικρής Λίζας. Κι όταν ξαφνικά ανακαλύπτει πως δεν έχει γράψει γράμμα στον Άγιο Βασίλη, πεισμώνει ακόμα πιο πολύ και τότε θα αποκαλυφτεί  όλη η αλήθεια…. Μια έκπληξη περιμένει τον ‘γιο Βασίλη και όλους όσους είχαν απορία για το κορίτσι τους!
Ένα υπέροχο έμμετρο παραμύθι για μικρά παιδιά της Λίνας Σωτηροπούλου που βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Μπορεί να δείχνει την ασταμάτητη διάθεση των παιδιών να τα θέλουν και να τα θέλουν όλα. Μπορεί να είναι ένα παραμύθι γεμάτο πείσμα και απόγνωση για μεγάλους, που έχουν ζήσει παρόμοιες εμπειρίες στο σπιτικό τους, αλλά  η αλήθεια που κρύβει τούτη η ιστορία είναι μοναδική. Μιλάει για την ευαισθησία ενός  μικρού κοριτσιού που τελικά δεν είναι  άπληστο και κακομαθημένο, αλλά ένα παιδί παράδειγμα για μίμηση για όλα παιδιά του κόσμου. Για την αθωότητα, την γλυκύτητα και την αληθινή παιδική ψυχή που ξέρει πώς να κάνει ευτυχισμένα κι άλλα παιδιά. Και ότι η καλοσύνη των ανθρώπων, η δύναμη της προσφοράς ακόμα κι ενός μικρού παιδιού, μπορεί να  καταφέρει όσα δεν μπορεί ή προλαβαίνει ένας … «Άγιος», που μπορεί να είναι  οποιοσδήποτε. Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία γεμάτη αγάπη, ευαισθησία, όνειρα κι ελπίδα για τις νέες γενιές που σκέφτονται ακόμα τους άλλους.
Γιατί μέρες που είναι έχει μεγαλύτερη σημασία το μοίρασμα, η αγάπη και η σκέψη μας σε ανθρώπους που η τύχη τους έφερε σε σημείο να μην μπορούν μόνοι τους να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες και επιθυμίες. Μια ιστορία που αφυπνίζει συνειδήσεις  και μας θυμίζει τι σημαίνει η λέξη …Άνθρωπος!
Για τον Άγιο Βασίλη που κρύβουν μέσα τους παιδιά και μεγάλοι!

Εικονογραφημένο από την Λίζα Ηλιού με σχέδια που θυμίζουν παιδικές ζωγραφιές που τα παιδιά λατρεύουν και καταλαβαίνουν πολύ περισσότερο από τους μεγάλους!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους !

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου