Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Όνειρο, φαντασία και πείσμα....


Τα παραμύθια του Σαββάτου….γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Γεμάτα μεγαλείο ψυχής τούτα τα παραμύθια. Εικόνες μαγικές από κόσμους που πριν λίγα χρονιά δεν γνωρίζαμε. Αθλητισμός, ιδεώδη, πρότυπα, δύναμη. Γονείς  που θυσιάζονται, άνθρωποι που δεν λυγίζουν. Αλήθειες της ζωής μεγάλες που υπάρχουν δίπλα μας και που καλούμαστε κάποιες φορές να αντιμετωπίσουμε σαν η μοίρα μας παίξει τα  δικά της παιχνίδια.
Όνειρο, φαντασία και πείσμα. Σε ιδέες, σε επιθυμίες σε μεγάλα ιδανικά. Δεν είναι  ακριβώς παραμύθια όλα τούτα που γράφονται εδώ, είναι  ιστορίες που συγκινούν , συναρπάζουν συνυπάρχουν μαζί μας!

Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης, Βασίλης Παπαθεοδώρου, εικ: Λίλα Καλογερή, εκδ. Καστανιώτης

Είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς « Απρόσμενοι φίλοι»  που απευθύνεται σε μικρά παιδιά μαθαίνοντας τους ιστορίες πέρα για πέρα αληθινές και ενδυναμώνοντας τους την αγάπη και την αφοσίωση  στα ζώα. Η Αύρα ήταν  ένα θηλυκό άλογο που έζησε στην αρχαιότητα. Αιώνες πριν, στα 512 π.Χ. πήρε μέρος στους 67ους Ολυμπιακούς Αγώνες  στο άθλημα «Κέλης τέλειος», την σημερινή  ιπποδρομία.  Έξι  γύρους έπρεπε να διανύσουν άλογοι και αναβάτης κάπου 10 δικά μας χιλιόμετρα. Εκείνη την συγκεκριμένη ημέρα , ο Κορίνθιος αθλητής Φειδώλας  έπεσε από την Αύρα, εκείνη όμως συνέχισε την κούρσα της και τερματίζοντας σταμάτησε μπροστά στους ελλανοδίκες περιμένοντας την απόφαση τους. Και φυσικά  το άλογο ….κέρδισε και ο Φειδώλας, ο φοβερός του αναβάτης ανακηρύχθηκε κι αυτός ολυμπιονίκης.
Άλλη μια υπέροχη και αξέχαστη ιστορία γραμμένη από τον μαέστρο των γεγονότων ανά τον πλανήτη Βασίλη Παπαθεοδώρου. Η αξία της φιλίας, της φιλοζωίας, το μεγαλείο του αθλητισμού, η εκπαίδευση, η προπόνηση, η ιστορία. Όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα περικλείονται σε  τούτο το βιβλίο που πραγματικά συγκινεί τα μικρά παιδιά. Η δική τους αγάπη για τα ζώα και ειδικά για ένα τόσο  περήφανο,δυνατό  και μοναδικό άλογο τα συναρπάζει. Δίκαια  η ιστορία αυτή μπαίνει στην καρδιά και την ψυχή τους κι είναι αφορμή για ακόμα περισσότερο ψάξιμο σε πραγματικές ιστορίες πια που γίνονται υπέροχα …παραμύθια. Μια πρώτη προσέγγιση επίσης στους Ολυμπιακούς αγώνες, τα αθλήματα του τότε, τους κανονισμούς, τα βραβεία. Ψάξαμε χάρτες να δούμε που ήταν και είναι η Κόρινθος, που γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα και πόσο σπουδαίο δέντρο ήταν και είναι  η ελιά. Η ιδέα του Αθλητισμού, η πειθαρχία, ο στόχος και η δύναμη – τύχη του αθλητή.
Η Λίλα Καλογερή σχεδίασε μια υπέροχη φιγούρα για την Αύρα κι εμείς την κρατήσαμε πολύτιμα στις δικές ζωγραφιές, στο σχολείο, και προσπαθήσαμε να της μοιάσουμε. 

Για παιδιά  από 5 χρονών…

Ο Θωμάς, Λίτσα Ψαραύτη, εικ: Ελίζα Βαβούρη, εκδ. Ψυχογιός

Ο Θωμάς δεν είναι ένα κανονικό παιδί. Είναι ένα παιδί πιο …πάνω κι από τα κανονικά παιδιά. Τι κι αν σε ηλικία μόλις 6 μηνών διαγνώστηκε πως είχε μια νοητική υστέρηση; Ο πόνος, η  πίκρα, τα γιατί, το κλείσιμο στο σπίτι και στον εαυτό της η μητέρα του, γρήγορα αποδείχτηκαν  πω ς ήταν λάθος. Εκείνη και η δική της μητέρα κατάλαβαν ευτυχώς  πολύ γρήγορα  πως η ζωή είναι για όλους όμορφη αρκεί να μην ακλουθούσαν    και επηρεάζονταν από τους «μορφασμούς» και τις ταμπέλες των άλλων. Να μάθουμε να ζούμε όλοι μας, με ένα πρόβλημα, να το αποδεχόμαστε, να το ξεπερνάμε, να βρίσκουμε την καλύτερη λύση και ας φαντάζει αδύνατη. Ο Θωμάς ήταν ένα ευτυχισμένο παιδί, στο δικό του κόσμο. Κι όμως είχε ανάγκη όπως όλοι μας από αγάπη, κατανόηση, προσπάθεια, πίστη. Πήγε σχολείο, έμαθε να γράφει, έμαθε να μετρά όπως του επέτρεπε η δική του μνήμη. Εισέπραττε την αγάπη της μητέρας του  και προσπαθούσε να τα καταφέρει. Ίσαμε εκείνη τη στιγμή που μια μπάλα ήταν η αιτία  να αλλάξει τη ζωή του. Το κατρακύλισμα της σε μια κατηφόρα και το τρέξιμο του Θωμά να την πιάσει έκαναν τον γυμναστή του να νοιώσει το ταλέντο και τις ικανότητες του. Κι έτσι μπήκε στην ομάδα αθλητών για δρόμο ταχύτητας εκατό μέτρων. Κι αυτό ήταν  η αρχή, για την κοινωνικοποίηση του, την αυτοεκτίμησή του, τους φίλους, τους αγώνες και τα ταξίδια.
 Είχε και όνειρα, ήθελε  να  αποδείξει  στην Μαρίνα πως μπορεί να  κερδίσει. Κι έφτασε ίσαμε εκεί που δεν είχε κανείς φανταστεί. Στους  Ειδικούς Ολυμπιακούς αγώνες   στην Αμερική! Κι εκεί έδειξε το ήθος, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη της ψυχής του.
Συγκινητικό, ιδιαίτερο, αληθινό το βιβλίο της Λίτσας  Ψαραύτη. Γεμάτο αλήθειες, συναισθήματα , επιμονή και θάρρος. Για όλα εκείνα τα παιδιά που χωρίς να φταίνε σηκώνουν το δικό τους σταυρό. Για όλους εκείνους τους γονείς που είναι μαζί τους και καταφέρουν καθημερινά μεγάλες μάχες. Για το θάρρος, την τόλμη και το πείσμα που πάντα φέρνουν τα μεγάλα επιτεύγματα τη ζωή, όλων. Για εκείνα τα παιδιά που χρειάζονται πολύ περισσότερη στήριξη μα και για όλους όσους τα αγαπούν και πιστεύουν σε  αυτά. Για τη δύναμη της αγάπης, των γονιών μα και …του έρωτα. Του έρωτα  ως προς ένα  άλλο πρόσωπο μα και μιας ιδέας.
Αξίες, μάχες, δικαιώματα και υψηλά ιδανικά. Αφύπνιση συνειδήσεων και αγώνες καθημερινής «τρέλας» που δείχνουν δίψα για ζωή, γα ελευθερία, για ψηλούς στόχους. Παραδειγματισμός και θάρρος να μην λυγά κανείς στις αναποδιές , όσο σοβαρές κι αν είναι. Πάντα υπάρχουν φίλοι, πάντα υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν σε μας , όσο και αν αυτό φαντάζει αδύνατο.
Εκπληκτική για άλλη μια φορά προσέγγιση σε ένα τόσο λεπτό θέμα, δοσμένο με ψυχή από την Λίτσα Ψαράυτη και υπέροχη εικονογράφηση από την Ελίζα Βαβούρη!

Για παιδιά  από 6 χρονών…

Άρμστρονγκ,Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι,  Τόρμπεν Κούλμαν, εκδ: Ψυχογιός

Το ξέρατε πως ανάμεσα στους πρώτους αστροναύτες που ταξίδεψαν στο διάστημα στα 1949 περίπου, ήταν και μερικά ποντίκια;  Αρχή για έμπνευση μιας καταπληκτικής ιστορίας , ενός  ποντικοπαραμυθιού από έναν εκπληκτικό εικονογράφο – συγγραφέα τον Τόρμπεν Κούλμαν.Ο Άρμστρονγκ, όνομα που από μόνο του μας παραπέμπει στο …φεγγάρι ήταν ένα ποντίκι διαφορετικό. Ένα ποντίκι που του άρεσε να διαβάζει πολύ, να σχεδιάζει μηχανές και ταξίδια στο διάστημα. Συνεπαρμένος από το φεγγάρι προσπαθούσε να αποδείξει πως δεν είναι  ένα τεράστιο τυρί που κάποιες φορές  …εξαφανίζεται αλλά κάτι άλλο, κάτι μαγικό. Ένα μυστήριο γράμμα από ένα άγνωστο φίλο του θα τον ωθήσει να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για σπουδαίες ανακαλύψεις. Ο μικρός εξερευνητής θα μπει σε ένα μουσείο μοναδικό γεμάτο επιτεύγματα και αποκαλύψεις που θα μεγαλώσουν τα ενδιαφέροντα και τις αναζητήσεις του. Θα σχεδιάσει την πρώτη διαστημική του στολή, θα προσπαθήσει να βρει το καλύτερο μηχάνημα που θα τον  εκτοξεύσει στο διάστημα και θα καταλήξει να φτιάξει έναν καταπέλτη που όμως θα του δημιουργήσει προβλήματα. Προβλήματα,  καταστροφές και  πείσμα έτσι ώστε οι άνθρωποι να αρχίσουν να τον παρακολουθούν. Όμως δεν θα τα παρατήσει τόσο εύκολα. Θα ξεκινήσει πάλι από την αρχή και θα καταφέρει να  φτιάξει τον πύραυλό του.  Το κυνηγητό του από τις μυστικές υπηρεσίες  θα γίνει η αιτία να …εκτοξευτεί μια ώρα γρηγορότερα. Και θα ταξιδέψει σε άλλη ατμόσφαιρα και θα πετύχει το σχέδιο, το όνειρο  και το …ταξίδι. Θα φτάσει στο φεγγάρι, θα πατήσει το χώμα του  και στην επιστροφή του που θα τον συγκινήσει η τεράστια υποδοχή  που του ετοίμασαν όλοι εκείνοι που δεν τον πίστευαν και άκουγαν και   θα γραφτεί στην ιστορία σαν τον πρώτο διαστημοπόντικα….
Υπέροχο παραμύθι που κάπου ίσως και να το ξέρουμε με άλλους πρωταγωνιστές, ανθρώπινους και διάσημους στην ιστορία του διαστήματος. Όμως τούτο το βιβλίο γράφτηκε για παιδιά που λατρεύουν τις περιπέτειες, τα  ταξίδια, τα ποντίκια. Τις ιστορίες και ….τις μαγικές εικόνες. Ο Τόρμπεν Κούλμαν, ο συγγραφέας και εικονογράφος του, «…γεννήθηκε το 1982 και σπούδασε εικονογράφηση και γραφικές τέχνες στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών (HAW) του Αμβούργου. Πήρε το πτυχίο του το 2012 με το εικονογραφημένο βιβλίο Λίντμπεργκ – Η περιπετειώδης ιστορία ενός ιπτάμενου ποντικού, το οποίο λίγο αργότερα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις NordSüd. Ο Λίντμπεργκ έγινε πολύ σύντομα μπεστ σέλερ και μεταφράστηκε σε είκοσι γλώσσες. Το 2014 ακολούθησε το εικονογραφημένο βιβλίο Η πόλη των τρανοτυφλοποντικών. Με τον Άρμστρονγκ, το τρίτο βιβλίο του, ο Κούλμαν αποδεικνύει το αμείωτο ενδιαφέρον του για την τρομερή περιπέτεια της πτήσης, καθώς και την αγάπη του για την επιστημονική φαντασία και τις περιπετειώδεις ιστορίες…».
Κι αυτό είναι το μαγικό, υπέροχο και αξιαγάπητο σε αυτό το βιβλίο. Πως χάνεσαι στις εικόνες που πραγματικά σε συνεπαίρνουν  και σε ταξιδεύουν σε άλλο κόσμο. Υψηλή αισθητική και μοναδική σύνθεση, χρώματα και αποτέλεσμα. Δείτε το βίντεο που δημιουργήθηκε με αφορμή τον μικρό ποντικό τον Άρμστρονγκ και αφήστε τη μαγεία να σας πλημμυρίσει.: https://www.youtube.com/watch?v=ptuEi-dVQYY
 
Όσο για τον συγγραφέα και εικονογράφο Τόρμπεν Κούλμαν μπείτε στη σελίδα του και θαυμάστε τις μοναδικές του δημιουργίες:

Για παιδιά από 6 χρονών

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου