Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Είναι Αλήθεια ή Όνειρο τα Παραμύθια;



Τα Παραμύθια του Σαββάτου …γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Είναι Αλήθεια ή Όνειρο τα παραμύθια; Είναι ζωή, δύναμη, χαρά, ανακάλυψη, είναι μουσική παγκόσμια; Είναι τα πάντα κι είναι εδώ με κρυμμένα μυστικά, μάγους, ξωτικά, στοιχειά της Φύσης. Είναι γεμάτα σύμβολα, ζωή, έρωτα και φόβο. Συναισθήματα μπλεγμένα, Φαντασία αχαλίνωτη και κόσμους που ανακαλύπτεις μόνος σου σαν αγαλλιάσει η ψυχή, σαν γεμίσει με μελωδίες της ίδιας της ζωής!

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, ο πρώτος μου Σαίξπηρ, Διασκευή Αγγελική Δαρλάση, εικ: Σάντρα Ελευθερίου, εκδ. Μεταίχμιο

To «Όνειρο Καλοκαιρινής Νυκτός» είναι μια ρομαντική κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Περιγράφει τις περιπέτειες τεσσάρων νεαρών Αθηναίων και μιας ομάδας ερασιτεχνών ηθοποιών, τη σχέση τους με το Δούκα και τη Δούκισσα της Αθήνας, Θησέα και Ιππολύτη, και με τα ξωτικά ενός δάσους κάτω από το φεγγάρι. Είναι ένα από τα γνωστότερα και πιο πολυπαιγμένα έργα του Σαίξπηρ σε όλο τον κόσμο. Γράφτηκε στα 1600 περίπου κι αν κι έχουν περάσει σχεδόν 420 χρόνια από τότε,  ακόμα διασκευάζεται, παίζεται και παραμένει στις πρώτες προτιμήσεις αναγνωστών και θεατρόφιλων σε ολόκληρο τον κόσμο!
Μια νέα διασκευή για πολύ μικρές ηλικίες. Μια πρώτη προσέγγιση σε έργα παγκόσμιας εμβέλειας και απήχησης, δύσκολα στην κατανόησή τους από παιδιά. Ωστόσο η Αγγελική Δαρλάση το προσπάθησε και το αποτέλεσμα είναι  καταπληκτικό. Την ιστορία, λίγο πολύ εμείς οι μεγαλύτεροι την γνωρίζουμε. Ο Πουκ είναι το πιο διάσημο και αγαπημένο ξωτικό στον κόσμο της ιστορίας κι ίσως και στον δικό μας. Με τις σκανταλιές του και τα μπερδέματα του γίνεται πρωταγωνιστής σε μια ιστορία έρωτα μέσα σε ένα μαγεμένο δάσος. Η μαγεία είναι κρυμμένη ακόμα κι  ανάμεσα σε ερωτευμένα ζευγάρια μα και στον βασιλιά των Ξωτικών τον Όμπερον και τη βασίλισσα του νεραϊδόκοσμου την Τιτάνια. Όλοι βρίσκονται στο δάσος για τον γάμο του Θησέα με την Ιππολύτη μια νύχτα κατακαλόκαιρου, γεμάτη σκιές, ψιθύρους, ξωτικά και καλικάντζαρους. Η φάρσα του Όμπερον προς την Τιτάνια θα φέρει τα πάνω κάτω  και τα μπερδέματα δεν θα έχουν σταματημό ανάμεσα σε ερωτευμένους και μη. Το λουλούδι του έρωτα που λίγες σταγόνες από τον χυμό του θα είναι αρκετές για να αλλάξουν συναισθήματα και έννοιες θα είναι η αιτία μιας ξεκαρδιστικής και παράξενης βραδιάς. Όλες οι σχέσεις θα μπερδευτούν, άνθρωποι θα αλλάξουν ακόμα και μορφή όλα θα γίνουν άνω κάτω…
Σαίξπηρ για παιδιά. Πρωτότυπο και πολύ συναρπαστικό τόλμημα  με στίχους και γραφές  της Αγγελικής παρακολουθούμε όλοι  την εξέλιξη μιας υπέροχης ερωτικής – ρομαντικής ιστορίας γεμάτη εικόνες από τον κόσμο της φαντασίας, της μαγείας και των… ξωτικών. Μια ιστορία που μιλάει για το μεγαλείο του έρωτα και της αγάπης. Τον ανεκπλήρωτο έρωτα και τις «μηχανορραφίες» του!  Μια ιστορία γεμάτη …λάθη. Λάθη που μπορούν να διορθωθούν και να ξεχαστούν σαν να ΄ναι όνειρο καλό που θα σβήσει με το πρώτο φως του ήλιου. Γιατί σαν κάτι ενοχλεί και λύση βρεθεί θα πρέπει πάντα να ξεχνιέται το «κακό» και να θριαμβεύει η αλήθεια, η πίστη, η ομορφιά  και το « καλό»! Ένα αναγεννησιακό παραμύθι γεμάτο με στοιχεία από τον κόσμο των ξωτικών. Ο πόθος, η μαγεία, η επιθυμία στην πιο μεγάλη τους ώρα. Και μπορεί ο Σαίξπηρ να έγραψε ένα αριστούργημα για το θέατρο τόσους αιώνες πριν, σήμερα όμως η Αγγελική Δαρλάση κατάφερε το απίστευτο. Σαν να  είχε κι  εκείνη τη βοήθεια των Ξωτικών μας έδωσε τούτη τη διασκευή ώστε ένα ακόμα «όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» να γίνει «πραγματικότητα» στις παιδικές βιβλιοθήκες των σπιτιών, των σχολείων, του κόσμου ολάκερου.
Με καταπληκτική επίσης εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου,με υπέροχες μορφές και χρώματα, αξίζει να πούμε πως επιτέλους μια ακόμα καλαίσθητη και πολύτιμη έκδοση από το Μεταίχμιο θα δώσει τη χαρά σε τόσους λιλιπούτειους  αναγνώστες να μπουν στον κόσμο των μεγάλων θεατρικών συγγραφέων και έργων  και όχι μόνο.

Για κάθε ηλικία από 4 χρονών!

Λύκε, λύκε, είσαι εδώ; Βασίλης Κουτσιαρής, εικ: Αιμιλία Κονταίου, εκδ. Ελληνοεκδοτική

Ίσως από τα πιο δυνατά σύγχρονα παραμύθια για μικρά παιδιά. Ένα παιδί που συμβολίζεται σαν γουρουνάκι, δύο ή τρεις λύκοι, τα μεγαλύτερα παιδιά, που το απειλούν λεκτικά και το εκφοβίζουν συνεχώς στο σχολείο. Του παίρνουν το φαγητό, το κοροϊδεύουν συνεχώς κι εκείνο αρνείται να …πάει στο σχολείο. Η λύση θα βρεθεί. Το θάρρος, η δύναμη, η τόλμη θα γίνουν αρωγοί στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει τους φόβους και τους …άλλους!
Ένας λύκος, δύο λύκοι, πολλοί λύκοι. Η ζωή, η καθημερινότητα γεμάτη λύκους, φόβο, άρνηση, απέραντη μοναξιά. Κι η ζωή ενός παιδιού που δεν ξέρει πώς να χειριστεί όλους τους φόβους και τους εκφοβισμούς; Ποιος το προστατεύει από όλα τα άγρια θηρία της κοινωνίας; Ποιος θα γίνει φίλος, αδελφός, φύλακας άγγελος; Ο ίδιος  του ο εαυτός, που θα βρει το θάρρος, τη δύναμη, την δυνατότητα να μιλήσει, να φωνάξει, να αντιμετωπίσει, αμυνθεί, με σωστές κινήσεις, με γνώση και με …ενημέρωση. Μια ιστορία του Βασίλη Κουτσιαρή που μέσα σε ελάχιστο κείμενο, τα είπε όλα. Όλα όσα μπορούν να φοβίσουν ένα μικρό παιδί, να το κάνουν να κλειστεί στον δικό του κόσμο και την ίδια στιγμή να νοιώσει ελεύθερο σαν καταφέρει να μιλήσει για το πρόβλημά του. Μια ιστορία γεμάτη συναισθήματα και συμβολισμούς της κοινωνίας και ειδικότερα της κλειστής κοινωνίας των παιδιών σε μια σχολική τάξη ή ακόμα καλύτερα στην αυλή ενός σχολείου που συναντάς …τα πάντα. Ρόλοι που όλοι έχουν και έχουμε  περάσει από αυτούς, λύκοι, γουρουνάκια, κατσικάκια, ποντικάκια, κοτούλες και χελώνες. Αδύναμα όλα μπροστά στην απειλή, στον θεόρατο λύκο των μεγάλων τάξεων ή και της δικής μας. Μια ιστορία για τον φόβο του παιδιού απέναντι στους μεγαλύτερους  του, που το κοροϊδεύουν, το ενοχλούν και του δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα του. Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δοσμένο με έναν πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο. Χωρίς περιττά λόγια, ντυμένο με μοναδικούς συμβολισμούς, ξετυλίγεται, απλώνεται και βρίσκει λύσεις από τους ίδιους τους αδύναμους κρίκους της ιστορίας. Ένα βιβλίο απαραίτητο για ανάγνωση μέσα στην ίδια την τάξη από τις πιο τρυφερές ηλικίες που δείχνει στα παιδιά πως ακόμα και να αντιμετώπισαν κάποια στιγμή παρόμοια θέματα υπάρχει πάντα λύση. Η σωστή ενημέρωση και το θάρρος του μοιράσματος της κάθε εμπειρίας τους  με γονείς και δασκάλους θα δώσει την ανακούφιση και λύτρωση που τόσο πολύ χρειάζονται. Ένα βιβλίο που επίσης δραματοποιείται μοναδικά μέσα σε μια τάξη και δίνει την δυνατότητα στον δάσκαλο να καταλάβει χαρακτήρες, ρόλους μα και θέματα που καμιά φορά αγνοεί.
Εξαιρετικό βιβλίο Βασίλη Κουτσιαρή, που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά από την πολύ μικρή τους ηλικία. Με επίσης πολύ δυνατό τίτλο που θυμίζει το παιδικό και αξεπέραστο παραδοσιακό παιχνίδι, που όλα γνωρίζουν πολύ καλά και δίνει στα παιδιά αλλιώτική διάθεση να …μιλήσουν!
Το βιβλίο είναι ακόμα πιο μοναδικό, εκτός από το τεράστιο θέμα που πραγματεύεται για την πολύ ξεχωριστή εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου. Πραγματικά ταλαντούχα νέα εικονογράφος με απίστευτες εικόνες. Χρώματα, μορφή και χαρακτήρες που αποτυπώνονται στο μυαλό και την ψυχή των παιδιών αξεπέραστα. Μια υπέροχη συνεργασία δυο νέων πολλά υποσχόμενων ανθρώπων σε μια από τις πιο καλαίσθητες εκδόσεις της Ελληνοεκδοτικής. 

Μέσα στο βιβλίο με την εφαρμογή QrCode Reader μπορεί κάποιος να ακούσει την αφήγηση του παραμυθιού σε κινητό ή τάμπλετ συνοδευόμενο από την μουσική των Sergei Procofiev και Brandon Fiechter.

Για παιδιά από 4 χρονών…

Ως την άκρη του νερού, Βασιλική Νευροκοπλή, εικ: Μιχάλης Βαλάσογλου – Μαρία Παγκάλου, εκδ. Λιβάνης

Τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα ζωντανεύουν σε ένα ονειρικό παραμύθι της Βασιλικής Νευροκοπλή. Από τότε που γεννήθηκε ο κόσμος, που όλα ήταν άγνωστα και ξένα μεταξύ τους οι άνθρωποι προσπάθησαν να βρουν ένα τρόπο να συνεννοηθούν. Ήχοι, φωνές, ακούσματα από τον άνεμο, το χώμα, το νερό, τα ζώα έσπασαν την σιωπή και χάρισαν στην ησυχία της νυχτιάς, το τραγούδι. Ζωντάνεψε, γεννήθηκε μάλλον από τα πουλιά και την φωνή του Αζαρία που ζούσε στην άκρη του κόσμου στο Βορρά. Κι όσο και αν νόμισε η μάννα του πως το παιδί της ήταν μαγεμένο εκείνο δεν σταμάτησε ποτέ να τραγουδά. Στην άλλη άκρη της γης, την Ανατολή η μικρή Λινκ Λινκ μέσα από το παιχνίδι με τις κούκλες που αγαπά και σκαλίζοντας μια μέρα το πρόσωπο και το σώμα τους σε κούτσουρα μουριάς  και βάζοντας τους μαλλιά από κλωστές μεταξένιες από τους μεταξοσκώληκες που επίσης λατρεύει, θα δώσει ζωή στα έγχορδα, χωρίς να το καταλάβει. Στη Δύση πάλι, ένα αγόρι που τρέχει σαν σίφουνας και το ονόμασαν Τρελό Άνεμο, θα φτιάξει με καλάμια μια σχεδία για να ζωντανέψει τ΄ όνειρό του. Να ταξιδέψει ως την άκρη του Νερού. Φτιάχνοντας την μοναδική του σχεδία κι εκείνος, χωρίς  να το νοιώσει, έδωσε πνοή στα πνευστά όργανα και η ζωή του, η ζωή όλων θα αλλάξει. Στην τέταρτη άκρη της γης, στο Νότο, ένα κορίτσι που ΄χει φεγγαρένιο πρόσωπο γεμάτο φως, γελαστό , η Οάμρα μέσα από τις νεροκολοκύθες θα ανακαλύψει τυχαία, τα κρουστά. Τα χρόνια περνούν, τα παιδιά μεγαλώνουν, ο Τρελός Άνεμος με τη σχεδία του ταξιδεύει και στο ταξίδι του αυτό συναντά όλα τα παιδιά από τα τέσσερα σημεία της γης και μαζί θα ενώσουν τις μουσικές, τη φωνή και θα γίνουν ένα… Κανένας του δεν θα νοιώθει πια μοναξιά… ίσαμε εκείνη τη στιγμή, τη μια και μοναδική που το τραγούδι, η μουσική, σκίζει τον Ουρανό  και τούτο το ταξίδι κρατά αιώνες και ενωμένους όλους…
Ένα συγκλονιστικό παραμύθι γεμάτο ονειρικές εικόνες, στίχους, μουσική, Φαντασία αχαλίνωτη και συμβολισμούς που μπλέκουν τον μύθο, την ιστορία, το χθες με το σήμερα, το άπιαστο με τα στοιχεία της ζωής, της γης, του Ανέμου, του Νερού, της Ψυχής. Ένα βιβλίο γεμάτο ποίηση και εικόνες από την Βασιλική Νευροκοπλή που διαβάζεται πολλές φορές γιατί κάθε  φορά ξετυλίγει και μια καινούργια του πτυχή  και μια καινούργια έννοια και εικόνα. Ένα παραμύθι για την Μουσική, ένας νέος μύθος για τη γέννησή της. Ένα βιβλίο γεμάτο με τη μαγεία και μοναδικότητα της Φαντασίας ενός πολύ καλού συγγραφέα. Ένα σύγχρονο παραμύθι του κόσμου, της ζωής, της γένεσης των ήχων, των μουσικών Οργάνων, της φωνής που έδωσε άλλη δυνατότητα στους  Ανθρώπους. Τους Ανθρώπους που όποια γλώσσα και αν μιλούν μια είναι εκείνη που τους ενώνει και τους πάει ίσαμε τα ουράνια, εκείνη της Μουσικής. Της Μουσικής που δεν έχει σύνορα, χρώμα και ύλη αλλά συγκλονίζει, ηρεμεί, ενώνει, δημιουργεί μοναδικές στιγμές, ανακαλύψεις, Ανάταση ψυχής.
Ένα βιβλίο που ντύνουν με την εικονογράφησή τους οι Μιχάλης Βαλάσογλου και Μαρία Παγκάλου, ζωντανεύοντας ένα παραμύθι του κόσμου ολάκερου.
Ποίηση, μαγεία, ηχόχρωμα, μύθος και παραμύθι. Όλα τα στοιχεία μιας πολύ καλής συνταγής που πέτυχε στο νέο δημιούργημα της Βασιλικής. Ένα παραμύθι που δεν τελειώνει σαν όλα τα άλλα. Γιατί η Μουσική δεν σταματά ποτέ. Υπάρχει δίπλα μας, μέσα μας, παντού, άλλοτε σαν φωνή δυνατή, σαν ήχος από τη γένεση του κόσμου, της γης, του Ουρανού των Πουλιών, του Νερού ή του Ανέμου ή σαν ψίθυρος που σιγοτραγουδά την μεγάλη της αξία και δύναμη!

Για όλα τα παιδιά μικρά και μεγάλα που αγαπούν τις ιστορίες του κόσμου και την μουσική!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου