Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

"Πολύ συχνά στη ζωή μας, για να αποκτήσουμε κάτι, θα πρέπει να χάσουμε κάτι άλλο..." Στα Παραμύθια του Σαββάτου!



Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Καλή χρονιά λοιπόν, γεμάτη υγεία, τύχη και πολλές πολλές αναγνώσεις! Τα « Παραμύθια του Σαββάτου» πιστά στο εβδομαδιαίο τους ραντεβού ξεκινούν το νέο χρόνο με τρεις από τις καλύτερες εκδόσεις των τελευταίων ημερών ως προς το περιεχόμενο, την θεματολόγια και την εικονογράφηση τους που πραγματικά αξίζει κάποιος να σταθεί.
Ιστορίες για την εικόνα του εαυτού μας, την πάλη της αποδοχής, την αυτοεκτίμηση και την φιλία. Παραμύθια που μας μεταφέρουν σε κόσμους φανταστικούς, σε νύχτες που είναι γεμάτες μικρά θαύματα, εκπλήξεις και αποστάγματα σοφίας. Βιβλία που άντεξαν στο χρόνο, έγιναν αριστουργήματα και πια διασκευάζονται για πολύ τρυφερές ηλικίες.
Προφορά, ζήτηση, επιλογές γεμάτη η ζωή όλων μας, « δούνε και λαβείν» η καθημερινότητα,  και συμπεράσματα που καλούνται να καταλάβουν και τα παιδιά σαν αυτό που γράφει η Παραμυθού της Σελήνης: «…πολύ συχνά στη ζωή μας, για να αποκτήσουμε κάτι, θα πρέπει να χάσουμε κάτι άλλο…». Κερδίζουμε όμως την ομορφιά της γνώσης, την εμπειρία και το ταξίδι μιας περιπέτειας που συνεχίζεται πάντα …της ίδιας της ζωής!

Ο Λυποπόταμος, Λίνα Μουσιώνη, εικ: Βανέσσα Ιωάννου, εκδ. Ελληνοεκδοτική

Να, ένας ιπποπόταμος διαφορετικός. Ένας Λυποπόταμος με τα όλα του. Με τα μαγουλάκια, την κοιλίτσα , τα παχάκια του και την λαθεμένη ιδέα για τον εαυτό του. Ένας μικρός ιπποπόταμος που φεύγει από το σπίτι του να αναζητήσει, τα θέλω, τα μπορώ και την …εικόνα του! Κι εκεί στη μέση της διαδρομής συναντά έναν ελέφαντα που τα δάκρυα του έχουν σχηματίσει…ολόκληρη λίμνη. Στεναχωρημένος κι εκείνος με τα τεράστια αυτιά του, δεν αντέχει άλλο έτσι να βλέπει τον εαυτό του. Κι εκεί που κι οι δύο πιστεύουν πως κουβαλούν τα μεγαλύτερα ελαττώματα και « βάρη» για τον εαυτό τους, ένας ρινόκερος θα προστεθεί στην παρέα τους που δεν του αρέσει καθόλου η μύτη του! Οι τρεις μαζί λοιπόν γίνονται μια αχτύπητη ομάδα απογοητευμένων εαυτούληδων, οι Τρεις νέοι Σωματοφύλακες! Στο δρόμο τους θα συναντήσουν ένα χαμαιλέοντα που θα τους δώσει οδηγίες χρήσιμες και συμβουλές για να …αλλάξουν, γνωρίζοντας τους με διάσημους «τσαρλατάνους».  Έτσι θα μπλεχτούν σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες συναντώντας την μαντάμ Ζιζέλ Ντε Ριγέ με την κοσμοπολίτική φινέτσα της κατευθείαν από το Παρίσι. Θα ακολουθήσει η σενιόρα Καμέλια Πάρνταλι  που κόβει και ράβει αριστουργήματα και ο Μαύρος παμπόνηρος πάνθηρας ο Δον Παρδαλεόνε. Όλοι αυτοί θα τους εξαπατήσουν και οι τρεις φίλοι θα πέσουν στις παγίδες τους χωρίς καλά καλά να το καταλάβουν. Όμως αυτό θα τους γίνει μάθημα ζωής και …η συνέχεια στο υπέροχο αυτό παραμύθι!
Λίνα Μουσιώνη! Καταξιωμένο όνομα πια ανάμεσα στους καλύτερους σύγχρονους  συγγραφείς μας. Άλλη μια πανέξυπνη και υπέροχη ιστορία, τούτη τη φορά για την κατανόηση του εαυτού μας. Μια ιστορία γεμάτη χιούμορ, δράση και περιπέτεια που διαβάζεις ξανά και ξανά για να ανακαλύψεις την μαγεία ενός ταλέντου γραφής,  που ξεδιπλώνεται  μέσα από όλους αυτούς τους χάρτινους υπέροχους ήρωες. Μια ιστορία αυτοεκτίμησης, φιλίας και …εξυπνάδας. Για όλες τις παγίδες της ζωής μας που μια λαθεμένη εντύπωση για τον εαυτό μας μπορεί να μας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Μια ιστορία που δένει τους φίλους που έχουν κοινά προβλήματα ή στόχους και οδηγεί σε αποφάσεις τολμηρές. Για εκείνες τις παρέες που καταφέρνουν τα πάντα, μαζί, που είναι εκεί στα δύσκολα, στα μπερδέματα και στις λύπες. Μια ιστορία που μας διδάσκει πως πάντα υπάρχει κάπου κρυμμένος κάποιος που μπορεί να μας εξαπατήσει σε μια δύσκολη στιγμή και πρέπει πάντα να ζυγίζουμε τις προθέσεις των άλλων. Μια ιστορία με πανέξυπνους διαλόγους, ονόματα και πλοκή που την κάνουν ακόμα πιο συναρπαστική.
Ένα παραμύθι σύγχρονο, που δείχνει πως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται, ή όπως τα σερβίρει ένας καλός «πωλητής». Πως χρειάζεται προσοχή, εκτίμηση και πονηρή σκέψη πίσω από ένα πολύ καλοφτιαγμένο περιτύλιγμα. Μια ιστορία που μας κάνει να δεχτούμε τους εαυτούς μας για αυτό που είναι και να τους αγαπήσουμε με όποιο ελάττωμα και αν έχουμε, ιδιαίτερα αν αυτό έχει αν κάνει με την κατασκευή κι όχι το χαρακτήρα μας. Μια ιστορία για τη χαρά της ανακάλυψης, της φιλίας και της αληθινής ομορφιάς του καθενός. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να δέσει με κανένα άλλο τρόπο παρά με την εξαιρετική εικονογράφηση της Βανέσας Ιωάννου.

Για όλα τα παιδιά που κάποια στιγμή ένοιωσα άσχημα για αυτό που είναι αλλά και για κένα που ξέρουν πως το μαζί στη ζωή νικάει τα πάντα!  

Η Παραμυθού της Σελήνης, Βάγια Παπαποστόλου, εικ :Νικόλας Ανδρικόπουλος, εκδ. Καστανιώτης

Υπάρχει ένα μικρό χωριό που είναι πάντα ο ήλιος αφέντης και κυρίαρχος. Νύχτα δεν έχουν γνωρίσει ποτέ οι δεκαεννέα του κάτοικοι. Κάθε χρόνο την τελευταία του μέρα ένα δακρυσμένο σύννεφο έφερνε τα πουλιά των παραμυθιών στο δικό τους δέντρο. Τότε όλα τα μαγικά συνέβαιναν, μόνο που κρατούσαν λίγο και η επιθυμία των παιδιών για όμορφες ιστορίες όλο και μεγάλωνε. Κι εκείνη την φορά, άκουσε τα παρακάλια και τις φωνές τους η Παραμυθού της Σελήνης και σκέφτηκε  πως θα μπορούσε, εκείνη, να βοηθήσει τα παιδιά. Με αποσκευές της την κιθάρα, τη γραφομηχανή, το σκύλο, τη γάτα της και το μαγικό κόκκινο φόρεμά της έφτασε μια μέρα στο μικρό ηλιόλουστο χωριό. Όσο κι αν τους μίλησε για το σκοτάδι κανένα τους δεν κατάλαβε τι εννοούσε. Έτσι αποφάσισε να τους …χαρίσει τα δώρα της σιγά σιγά, σαν δυο εκπλήξεις που πραγματικά τους χάρισαν μια ανείπωτη ευτυχία. Η πρώτη έκπληξη ήταν τα ίδια τα παραμύθια που  ζωντάνευαν μόλις κάποιος ακουμπούσε το κατακόκκινο φόρεμά της. Στη δεύτερη έκπληξη θα έπρεπε τα παιδιά να της χαρίσουν την μισή από την λιακάδα τους κι εκείνη θα τους έγραφε τις δικές τους ιστορίες… Τι ρόλο παίζει ο κυρ Θύμιος ο ρολογάς στη συνέχεια του παραμυθιού; Η νύχτα, το φεγγάρι, τα αστέρια; Μα, τον πιο σημαντικό για τη ζωή, για τη χαρά για την μαγεία τούτης εδώ της υπέροχης ιστορίας!

Ένα πανέμορφο παραμύθι, γεμάτο χρώμα, ήλιο και  εικόνες μεταφορικά και πραγματικά μοναδικές. Η Βάγια  Παπαποστόλου έφτιαξε μια ιστορία για την δύναμη και την αξία της προσφοράς, της ανταλλαγής και της ανακάλυψης νέων πραγμάτων αρκεί κάποιος να έχει θάρρος, τόλμη,  άποψη και ψυχή  για να δεχτεί το άγνωστο, την πρόκληση και το καινούργιο. Μια ιστορία μαγική που δείχνει όλη της την αγάπη για τα παραμύθια, μια διαφορετική προσέγγιση για τις δυο χρονικές περιόδους της ημέρας. Ήλιος και φεγγάρι, πρωταγωνιστές εκατοντάδων ιστοριών. Αστέρια, νύχτα και μαγεία, ομορφιά μοναδική που βιώνουμε όλοι μας συχνά χωρίς να εκτιμούμε ιδιαίτερα, θεωρώντας την …δεδομένη!

Το παραμύθι έχει μηνύματα πολλά και εικόνες.Εικόνες που για άλλη μια φορά ζωγράφισε αριστουργηματικά ο Νικόλας Ανδρικόπουλος. Μορφές, σύνθεση και χρώματα που ξεχωρίζουν, δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη μαγεία και συντροφεύουν ανεξίτηλα τις μνήμες μας και το παραμύθι. Όποια και να προσέξεις ή παρατηρήσεις θα δεις πως δεν χορταίνεις να την κοιτάς και να θαυμάζεις κι είναι λες πως κάτι ακόμα, κάτι καινούργιο θα «ξεπηδήσει» από μέσα της. Πίνακες ζωγραφικής από μόνοι τους, ταιριάζουν και αναδεικνύουν ακόμα πιο πολύ ένα παραμύθι που αποτελεί έκπληξη για την σύλληψη και εξέλιξη της ιστορίας του!

Για παιδιά και μεγάλους που αγαπούν τις όμορφες ιστορίες και τις εικόνες τους! 

Ο πρώτος μου Ντίκενς, Μεγάλες Προσδοκίες (Διασκευή: Τζέμη Τασάκου) εικ: Ράνια Βαρβάκη, εκδ. Μεταίχμιο

 Ένα ακόμα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας σε μια από τις πιο καλαίσθητες και αξιοπρόσεκτες σειρές των εκδόσεων Μεταίχμιου για μικρά παιδιά.
Οι Μεγάλες Προσδοκίες του Καρόλου Ντίκενς γράφτηκαν πριν από 160 και παραπάνω χρόνια, δημοσιεύτηκαν σε συνέχεις σε λογοτεχνική εφημερίδα της εποχής που επιμελούνταν ο ίδιος ο συγγραφέας και ολοκληρώθηκε η πρώτη αυτή δημόσια έκδοση στις 3 Αυγούστου του 1861. Πρόκειται για την ιστορία του Πιπ, ενός ορφανού αγοριού που ζει με την αδελφή του και τον σιδερά άνδρα της τον Τζο στην Αγγλία, και μια νύχτα στο πιο ασυνήθιστο μέρος του κόσμου και της ζωής ενός μικρού παιδιού, στο κοιμητήριο, θα δει την τύχη του να αλλάζει, χωρίς να το καταλάβει. Η «μικρή κλοπή» που θα κάνει για να βοηθήσει έναν κατάδικο για να του προσφέρει φαγητό και ελευθερία θα σημαδέψουν τη ζωή του ανεξίτηλα. Η γνωριμία του με την γλυκιά Μπίντι που θα γίνει η πραγματική του δασκάλα και η επιμονή του να μάθει να διαβάζει και να γράφει θα τον οδηγήσει σε ακόμα πιο μεγάλη και δυνατή σχέση με τον γαμπρό του. Θα γίνει ο ίδιος ο Πιπ δάσκαλος του αγράμματου άνδρα και θα γεμίσει τις νύχτες και των δύο τους με μια συναρπαστική εμπειρία και περιπέτεια. Η ασυνήθιστη παρέα του Πιπ με την υπεροπτική Εστέλα στο σπίτι – οχυρό της πλούσιας μισότρελης Μις Χάβισαμ θα προσθέσει λύπη περισσότερη στη ζωή του και επιμονή να μορφωθεί ακόμα πιο μεγάλη. Και όλα θα αλλάξουν σαν ο Πιπ θα γίνει αποδέκτης μιας μεγάλης κληρονομιάς όπως του εξηγεί ο πανούργος δικηγόρος Τζάγκερς, από ένα άγνωστο και μυστήριο ευεργέτη που έχει σαν στόχο την μόρφωσή του! Η ζωή του θα αλλάξει, θα μείνει πια στο Λονδίνο, κι όλα γύρω του θα γίνουν διαφορετικά. Μέσα από συμπτώσεις παράξενες και …Μεγάλες Προσδοκίες θα μάθει ποιος ήταν ο φύλακας άγγελός του και πως πολλές φορές στη ζωή για να τα καταφέρεις εκτός από τύχη χρειάζεται επιμονή, υπομονή, στόχευση και Μεγάλες…πολύ Μεγάλες Προσδοκίες.
Η ιστορία της Βικτωριανής Αγγλίας και του σκοτεινού Λονδίνου στις αρχές τις δεκαετίας του 19ου αιώνα  σε μια μοναδική διασκευή από την Τζέμη Τασάκου. Στην συγκεκριμένη έκδοση απλά συστήνεται ο Πιπ στα μικρά παιδιά με στόχο να καταλάβουν με λίγα λόγια ένα σκηνικό ζωής σε περασμένους αιώνες που είχε στόχους, ευαισθησίες και καθημερινότητα που δεν ήταν εύκολη ειδικά σαν είσαι ένα ορφανό αγόρι μέσα σε μια πολύ σκληρή κοινωνία. Ακόμα δείχνει πως η ζωή έχει πολλές εκπλήξεις και πως οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι αυτό που φαίνεται ή αυτό που οι καταστάσεις τους αναγκάζουν να  γίνουν κάποιες φορές. Μια πρώτη προσέγγιση λοιπόν στο έργο του Καρόλου Ντίκενς σε ένα μνημειώδες αριστούργημα με εξαιρετική γραφή από την Τζέμη Τασάκου και την εκπληκτική εικονογράφηση της Ράνιας Βαρβάκη. Μια έκδοση από τις λίγες, ίσως και μοναδική για το συγκεκριμένο βιβλίο που δεν θα πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη σχολείου ή σπιτιού για την πραγματικά καλή μεταφορά εννοιών και εικόνων ενός τόσο διασήμου μυθιστορήματος.
Στέκομαι λίγο παραπάνω στις εικόνες που πραγματικά με εντυπωσίασαν  για την σύλληψη της ατμόσφαιρας και εποχής, τα σχέδια και τα χρώματά τους, χαρίζοντας μας πραγματικά, ένα σκηνικό άλλης εποχής με εξαιρετικούς χαρακτήρες και «πινέλα » που φαντάζομαι πως και μόνο ξεφυλλίζοντας  το βιβλίο θα …μαγευτούν!

Είναι κατάλληλο για παιδιά από 4 χρόνων κι αν το συναντήσετε στα βιβλιοπωλεία μην το αφήστε στα ράφια τους …μόνο!

Δημοσιεύτηκε στο cretalive.gr στις 7 Ιανουαρίου  2017 :http://www.cretalive.gr/culture

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου