Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Τα Παραμύθια του Σαββάτου...



Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Παραμύθια, ιστορίες και βιβλία που είναι γεμάτα από τις αξίες της ζωής. Από εκείνα τα μικρά καθημερινά πράγματα που συμβαίνουν σε όλους και αλλάζουν την σκέψη και την ψυχή ίσαμε τα μεγάλα και μοναδικά που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο όλο. Παραμύθια χωρίς εκείνα τα κουκιά και τα ρεβίθια αλλά με χρώμα από την δύναμη των βιβλίων, της σκέψης, της εμπειρίας και της γνώσης της ίδιας της ζωής. 

Γιατί το βιβλίο ήταν, είναι  και θα παραμείνει ο πρωταγωνιστής της λύτρωσης του νου, της ψυχής και ο θησαυρός της γνώσης!

Το ποντίκι στη στέγη, Σοφία Παράσχου, εικ Νίκος Γιαννόπουλος, εκδ. Ψυχογιός

Τούτο το βιβλίο είναι ένα σύγχρονο παραμύθι που ναι γεμάτο ζωή και αξίες. Μια ιστορία για ένα μικρό ποντικό που σαν να είναι παιδί κανονικό έχει εκείνη την συμπεριφορά που δύσκολα οι γονείς μπορούν να αντιμετωπίσουν.
Ο Ροβέρτος η Ρόμπι για την μαμά του, το μικρό ποντικάκι είναι τόσο παραχαϊδεμένο που η μόνη του συνεισφορά στο σπίτι και στην οικογένεια του είναι το …τίποτα! Κι έτσι του κόλλησαν την ταμπέλα του «τεμπέλη», του απαιτητικού και κακομαθημένου. Στην απελπισία του μέσα, ο μπαμπάς του ο Θεόφιλος ,θα ζητήσει την βοήθεια του ξαδέλφου το,  του Ιάκωβου του αρουραίου, του «βιβλιοπόντικα». Εκείνος τον συμβουλεύει να στείλει τον Ροβέρτο  σε ένα ταξίδι μακριά από την ασφάλεια του σπιτιού με στόχο να γνωρίσει τον έξω κόσμο και να αποκτήσει εμπειρίες. Και έτσι μετά από τις σχετικές αρνήσεις της μαμάς Φλωρεντίας , ο μικρός ποντικός ξεκινά ένα ταξίδι από το δικό τους σπίτι ως την στέγη του μεγάλου σπιτιού που τους φιλοξενεί. Η συμβουλή του πατέρα του είναι : 

« Να θυμάσαι πως το εύκολο κέρδος είναι πολλές φορές επικίνδυνο!» 

Οι προκλήσεις πολλές, οι κίνδυνοι ακόμα περισσότεροι  κι ο μικρός Ροβέρτος έχει πια να αποφασίσει μόνος του για την τύχη και τη διαδρομή του. Συναντά μια φάκα που …προσπερνά, μια οικογένεια κατσαρίδων που του  λέει τα παράπονα της από τους ανθρώπους και τον εντυπωσιάζει όλα όσα του μαθαίνουν. Καταλαβαίνει πως όλα τα ζώα δεν έχουν την ίδια μεταχείριση από τους ανθρώπους σαν βλέπει το μικρό σκυλί της οικογένειας και τον χώρο που ζει. Το ταξίδι του συνεχίζεται συναντώντας  τον Σάμ Σαμιαμίδη, την Ρίτα την νυχτερίδα, την  Άρια την αράχνη, την  Αθηνά την κουκουβάγια. Εκείνη του μαθαίνει να παρατηρεί, να σκέφτεται και πώς να έχει την εύθηνη της δικής του γνώσης και εμπειρίας.
Το ταξίδι κρύβει κι άλλους κινδύνους που ο Ρόμπι μόνος του ξεπερνά. Γίνεται φίλος με τον γάτο τον Ρωμαίο, μαθαίνει ακόμα πιο πολλά από τη Χαρά το χελιδόνι  και συναντά τον μεγάλο « σοφό» τον θείο του τον Ιάκωβο που θα τον μυήσει στον κόσμο των βιβλίων.
Ένα ταξίδι στη γνώση, στις εμπειρίες, στη ζωή είναι  το νέο βιβλίο  της Σοφίας Παράσχου. Μια σύγχρονη Οδύσσεια ενός « Ασώτου» υιού που γίνεται χαρά, ελπίδα και μαθαίνει στον μικρό ήρωα της ιστορίας τις αξίες της ζωής. Σύγχρονα θέματα, όπως αυτό  της μετανάστευσης, της προσφυγιάς, του εύκολου κέρδους, της απερισκεψίας των νιάτων και του πλούτου, της διάκρισης ανάμεσα σε …ζώα, της απληστίας, της συντροφικότητας  και των συμπεριφορών των άλλων απέναντι στον καθένα.
Ένα διδακτικό και συνάμα περιπετειώδες παραμύθι που έχει σαν καταστάλαγμα του πως μόνο με γνώσεις και εμπειρίες μπορεί κάποιος να προστατεύσει τον εαυτό του και να προχωρήσει στα μεγαλεπήβολα σχέδια του. Ένα βιβλίο  που συστήνει σε όλους τα …άλλα βιβλία. Την γνώση, την μελέτη, την παρατήρηση και τη χαρά της ανακάλυψης.
Εικονογραφημένο από τον Νίκο Γιαννόπουλο υπέροχα! Λιτά και με εντυπωσιακά σκίτσα που μένουν στη μνήμη, ειδικά η φιγούρα του μικρού Ροβέρτου που σαν άλλος μικρός εξερευνητής ανακαλύπτει ένα πολύ σπουδαίο νόημα της ζωής. Υπέροχη χρωματιστή ποντικοοικογένεια με τα πινέλα του Νίκου γεμάτα τρυφερότητα και χρώματα!

 Για παιδιά από 6 χρονών …και για μεγάλους!
Ειρήνη (Αριστοφάνης για παιδιά), Χρυσάνθη Καραΐσκου, εικ : Νέστορας Ξουρής, εκδ Διάπλαση

Οι πηγές λένε πως  η Ειρήνη είναι κωμωδία του Αριστοφάνη που παίχτηκε για  πρώτη φορά το 421 π.Χ., στα Μεγάλα Διονύσια και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ήταν η εποχή που το θέμα του πολέμου για τον περίφημο  Πελοποννησιακό πόλεμο  μάστιζε τις ελληνικές πόλεις. Τούτη η κωμωδία  θεωρείται ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.
Η ιστορία γράφει πως  το 431 π.Χ. ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στην Αθήνα και τη Σπάρτη και για δέκα χρόνια περίπου  ήταν αμφίρροπος. Οι Σπαρτιάτες λεηλατούσαν την Αττική αναγκάζοντας τους Αθηναίους να μένουν πίσω από τα τείχη τους. Ένα χρόνο μετά  η Αθήνα χτυπήθηκε από λιμό και το μεγαλύτερο μέρος  του πληθυσμού της , συμπεριλαμβανομένου και του Περικλή. Ωστόσο οι Αθηναίοι είχαν την υπεροχή στη θάλασσα και είχαν καταφέρει να πετύχουν σημαντική νίκη στη Σφακτηρία και να καταλάβουν την Πύλο. Και στις δύο πόλεις επικρατούσαν οι φιλοπόλεμες μερίδες με τον Κλέωνα στην Αθήνα και τον Βρασίδα στη Σπάρτη. Και οι δύο πολιτικοί σκοτώθηκαν στην Αμφίπολη το 422 π.Χ., δίνοντας έτσι την ευκαιρία να υπογραφεί η ειρήνη του Νικία λίγο καιρό μετά την παράσταση του Αριστοφάνη.**
Ο Τρυγαίος, ένας Αθηναίος αμπελουργός αποφασίζει να βάλει τέλος στον πόλεμο και αφού έχει για καιρό  μεγαλώσει ένα σκαθάρι το καβαλικεύει  θέλοντας  να ανέβει στο Δία πάνω στον Όλυμπο και  να τον ρωτήσει γιατί αφήνει τους Έλληνες να πολεμάνε. Φτάνοντας εκεί όμως μαθαίνει ότι οι θεοί έχουν φύγει γιατί θύμωσαν με τους Έλληνες και μόνο ο Ερμής έχει μείνει πίσω. Του εξηγεί ότι εκεί μένει πλέον ο Πόλεμος ο οποίος έχει φυλακίσει την Ειρήνη μέσα σε μια σπηλιά. Ο Τρυγαίος καλεί όλους τους Έλληνες να βοηθήσουν να ελευθερώσουν την Ειρήνη και η βοήθεια ήρθε με τους αγρότες να πρωτοστατούν. Μαζί με την Ειρήνη ελευθερώνουν και την  Οπώρα και τη Θεωρία που ήταν μαζί της. Ο Τρυγαίος επιστρέφει στην Αθήνα μαζί με την Οπώρα για να την παντρευτεί και τη Θεωρία για να τη δώσει στη Βουλή. Πριν το γάμο τον επισκέπτονται διάφοροι έμποροι  όπως ο Ιεροκλής ο χρησμολόγος , ένας δρεπανουργός, οπλουργοί που πουλούσαν όπλα, αλλά  ο Τρυγαίος τους διώχνει όλους, παντρεύεται την όμορφη Οπώρα και οι καλύτερες μέρες έρχονται….

Θέλει τόλμη , θάρρος πολύ και γνώση να ακουμπήσει κάποιος σύγχρονος  συγγραφέας τα μεγάλα έργα των αρχαίων ή κλασσικών κωμικοτραγικών και η Χρυσάνθη Καραΐσκου μάλλον τα διαθέτει όλα. Ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα του Αριστοφάνη με εκατοντάδες διασκευές  είναι το νέο πόνημα της και νομίζω πως αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος , πολύ περισσότερο ένα μικρό παιδί, που αγνοεί πρωτότυπα ή άλλα σχετικά κείμενα.
Αξίες ζωής, δύναμη πλούτου και  εξουσίας, απληστία, δικαιοσύνη κι ένα σωρό άλλες τέτοιες έννοιες γεμίζουν τούτη την ιστορία. Το πρωτότυπο γράφτηκε πριν χιλιάδες χρόνια, η ιστορία όμως μοιάζει να ΄ναι σημερινή. Οι εποχές μπορεί να  άλλαξαν , οι άνθρωποι όμως και οι αξίες τους παραμένουν πάντα ίδια. Ευρηματικός και εντυπωσιακός ο Αριστοφάνης, καλογραμμένη διασκευή ό την Χρυσάνθη και φυσικά δεν μπορείς να αγνοήσεις  την μοναδική εικονογράφηση του Νέστορα Ξουρή. Μας μεταφέρει στην αρχαία Ελλάδα με υπέροχες εικόνες πραγματικά άξιες προσοχής και θαυμασμού. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση και είναι κατάλληλο για μικρά και μεγάλα παιδιά!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

**Wikipedia.gr

Δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτε΄μβρίου 2016 στο Cretalive.gr : http://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-22

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου