Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Τα παραμύθια του Σαββάτου....

...Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*



Έχει σκεφτεί κανείς ποτέ πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς εικόνες, μουσική και …παραμύθια; Άχρωμη, άοσμη και μονότονη, ίσως. Εικόνες της φαντασίας που γίνονται πίνακες ζωγραφικής και ζωντανεύουν δυο φορές μέσα από τις ιστορίες. Μουσική που δεν σταματά ποτέ και γεμίζει χαρά, ομορφιά και αγάπη όλους τους ανθρώπους. Η ζωή χρειάζεται και περιπέτεια, φίλους και αναμνήσεις  από καλοκαίρια, από βραδιές με αστέρια και ολόγιομα φεγγάρια και από μυρωδιές θάλασσας, διακοπών και μπόλικων παιδιών.
Παραμύθια και ιστορίες γεμάτα μουσική, περιπέτειες , χρώματα κι όνειρα γιατί η ζωή χρειάζεται την ομορφιά για να αντέξει τα δύσκολα!

Το κορίτσι με την κορδέλα, Βαλέρ Σταρασέλσκι, εικ: Αν Μπυγκέ ( μεταφ: Εύη Γεροκώστα), εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένα κορίτσι η Μαρίζα, 11 χρονών. Μια μικρή υπηρέτρια στο σπίτι των Βαν ντε Βέλντε. Δούλευε πολύ και τις  ελάχιστες ελεύθερες  ώρες της, τις περνούσε στον κήπο του μεγάλου σπιτιού. Μια μέρα βρήκε έναν παράξενο σπόρο και τον φύτεψε σε μια γωνιά του κήπου. Ο σπόρος θα βγάλει φύλλα και θα  μεγαλώσει τόσο πολύ που η Μαρίζα θα αποφασίσει να σκαρφαλώσει πάνω του και να δει τι υπάρχει πέρα από τον …τοίχο του αρχοντικού! Και τότε όλα θα αλλάξουν. Ένα υπέροχο χειμωνιάτικο τοπίο κι ένα μικρό αγόρι ο Πέτερ θα γεμίσουν την ζωή της. Από την ομορφιά και το «όνειρο» θα την επαναφέρει στην πραγματικότητα η εντολή της κ. Βαν ντε Βέλντε για να συνεχίσει τις δουλειές του σπιτιού , όμως το μυαλό της θα παραμείνει εκεί πίσω από τον ψηλό τοίχο. Τις επόμενες μέρες θα ανακαλύψει την …Άνοιξη, θα ξαναδεί τον Πέτερ και θα γνωρίσει και την εποχή του θερισμού. Δεν μπορεί να πάρει τα δώρα που της προσφέρει το αγόρι γιατί είναι πολύ μακριά της. Ελπίζει όμως και αυτή την ελπίδα τρέφει μόνο αυτό το φυτό… Δουλεύει σκληρά, ονειρεύεται και συνεχίζει να ελπίζει ώσπου μια μέρα το φυτό της θα μαραθεί και τα δάκρυα της δεν θα έχουν σταματημό. Τότε θα συμβεί ένα μικρό θαύμα που θα αλλάξει πάλι τη ζωή της Μαρίζας. Ο Πέτερ θα εμφανιστεί πάνω από τον τοίχο, θα της δώσει μια κορδέλα με ένα μαργαριτάρι πάνω της , μια υπόσχεση και  το όνειρο τους θα γίνει κάποια στιγμή,  πραγματικότητα…
Ένα υπέροχο βιβλίο της Βαλέρ Σταρασέλσκι, μια ιστορία εμπνευσμένη  από τους πίνακες του Pieter Bruegel και εικονογραφημένο στο ίδιο ακριβώς στυλ με τον ζωγράφο από την  Αν Μπύγκε. Το ζωντάνεμα αυτών των υπέροχων εικόνων θα δώσουν μια ιστορία που περιγράφει ήθη και έθιμα μιας εποχής κοντά πεντακοσίων χρόνων πριν, στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι και είναι ένα από αυτά, με επιρροές και από άλλα πασίγνωστα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Το φυτό που μεγαλώνει στον κήπο της κ.Βαν ντε Βέλντε θυμίζει την μαγική φασολιά και η μικρή υπηρέτρια που η τύχη αλλάζει η πίστη και δύναμη της θέλησης παραπέμπει και πάλι στην Σταχτοπούτα και στην ανατροπή, την ομορφιά και την μαγεία που προσφέρουν τα παραμύθια αλλοτινών καιρών. Ωστόσο έχει την δική του ιστορία που ζωντανεύει με απίστευτα χρώματα και εικόνες μιας νοσταλγικής εποχής και βαθιά χαραγμένης στην ψυχή πολλών ανθρώπων, από τα πινέλα της Αν  Μπυγκέ.
Ένα παραμύθι γεμάτο εικόνες κυριολεκτικά και μεταφορικά, μια ιστορία για τη δύναμη της πίστης, της ομορφιάς και του ονείρου. Το έχει μεταφράσει στα ελληνικά η Εύη Γεροκώστα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

Η Σερενάτα για το Κανταδοχώρι, Μάρω Θεοδωράκη, εικ: Θάνος Τσίλης, Ειρήνη Ζελέσκου, εκδ. Μίνωας

Την ήθελα αυτήν την παράσταση να την δω. Αλλά, παιζόταν μόνο στην Αθήνα και να που σκέφτηκε η Μάρω Θεοδωράκη και τους φίλους της σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έτσι ένα νέο παραμύθι έκανε την δική του πρεμιέρα πριν λίγο καιρό και η ιστορία του πιο μουσικού χωριού είναι πια στη διάθεση όλων. Τα Κανταδοχώρι είναι το χωριό της Μουσικής, της Καντάδας, των χορών, του κεφιού και της μελωδίας. Είναι ή ήταν γιατί πια ελάχιστοι τραγουδούν ή χαίρονται την Ζωή σ΄αυτό. Η Σερανάτα  μια μικρή με υπέροχη φωνή αποφασίζει μια μέρα να βοηθήσει τον τόπο της, να επαναφέρει τη φλόγα της Μουσικής και της χαράς στο χωριό. Πως; Μα κάνοντας ένα όνειρο της …πραγματικότητα. Ένα Μουσικό Σχολείο, ένα Ωδείο θα ήταν η λύση για όλα. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, όπως όλες οι διαδρομές των Ονείρων και του Πολιτσιμού …Ο Δήμαρχος του χωριού την αποκαρδιώνει αφού το Ταμείο τους είναι άδειο. Υπάρχει άραγε τρόπος να μαζευτούν τα χρήματα που χρειάζονται για ένα τόσο υπέροχο και μοναδικό σκοπό; Υπάρχει, και η ιδέα ανήκει αποκλειστικά σε αυτό το πανέξυπνο κι ονειροπόλο κορίτσι. Μια συναυλία με τη συμμετοχή όλων των συγχωριανών της Σερενάτας και των παιδιών του σχολείου …Μαζί τους κι ένα σωρό διάσημοι μουσικοί, ηθοποιοί ,κιθαρίστες , πιανίστες και άνθρωποι που ήξεραν να παίζουν παραδοσιακή  και όχι μόνο μουσική. Μια γιορτή για καλό σκοπό …
Ένα βιβλίο γεμάτο Μουσική. Τη μουσική που ενώνει τους ανθρώπους, γεννάει  ιδέες, χαρά και χρώματα ντυμένα με νότες. Ένα βιβλίο από μια σπουδαία μουσικό και συγγραφέα την Μάρω Θεοδωράκη. Ένα βιβλίο για τον πολιτισμό, το όραμα, τον εθελοντισμό και την χαρά της δημιουργίας. Ένα βιβλίο που ανήκει στα παιδιά που πάντα σκέπτονται πολύ καλύτερα από τους μεγάλους. Ένα παραμύθι που γίνεται …αλήθεια, γεμάτο χαρά , φιλίες και όνειρα.
Εικονογραφημένο από δύο ανθρώπους της εικόνας τον Θάνο Τσίλη και την Ειρήνη Ζελέσκου που του αποδίδουν ακόμη μεγαλύτερη ζωντάνια και έκφραση με τα σκίτσα και τα χρώματά τους.
Για τον πολιτισμό και την Μουσική λοιπόν και για όλα τα παιδιά που αγαπούν τα παραμύθια και τις τέχνες …

Ο κώδικας της Λέρου, Κώστας Στοφόρος, εκδ. Κέδρος

Μια περιπέτεια που τα έχει όλα. Μια παρέα παιδιών που ήδη είχαμε γνωρίσει σε ένα προηγούμενο βιβλίο του Κώστα Στοφόρου, στην Κούπα του Πτολεμαίου. Τώρα τα παιδιά ταξιδεύουν σε ένα νησί, στη Λέρο φιλοξενούμενοι από τον παππού Λευτέρη και τη γιαγιά Ζωή. Με  χαρές και μικρά απρόοπτα φτάνουν στο πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων και το συναρπαστικό τα ξίδι τους στη στεριά πια, ξεκινά. Συντροφιά τους, η αθωότητα της ηλικίας, η θάλασσα, η περιπέτεια, οι νέες φιλίες με ανθρώπους από παντού, η γνωριμία με τον  Ελία, ένα μικρό προσφυγόπουλο και η απίστευτη ιστορία που θα ζήσουν με αφορμή ένα σπουδαίο κομμάτι « χαρτιού», ένα έγγραφο που ανακαλύπτουν  από τον Κώδικα της Λέρου.
Αφορμή για την περιπέτεια που θα ζήσουν τα παιδιά στην Παναγιά του Κάστρου της Λέρου και έμπνευση για τον συγγραφέα θα είναι  η αληθινή ιστορία των εγγράφων της βιβλιοθήκης του Δαμασκηνού που έζησε στο νησί  και στάθηκε ορόσημο στην πνευματική και πολιτιστική ιστορία του. Κι αφού γνώρισε πολλές περιπέτειες κι έναν καταστροφικό βομβαρδισμό, στα χρόνια του πολέμου (1943-45), τα πολύτιμα βιβλία της διασώθηκαν από ιερόσυλα χέρια, κρυμμένα στο πηγάδι του Κάστρου.
Ένα βιβλίο συναρπαστικό. Εκτός από περιπέτεια και μπόλικη δράση έχει κι ένα σωρό ακόμα χαρίσματα. Εικόνες από ένα  τόπο που θυμίζει νοσταλγικά δικά μας καλοκαίρια. Ιστορία που αξίζει κάποιος να τη μάθει. Γεύσεις από ένα αυθεντικό ελληνικό νησί και καλοκαίρι. Θάλασσα πλανεύτρα και μαγική στην κάθε της περιγραφή.
Μυστήριο για ένα τόπο, για μια παρέα που δένεται, αγωνιά, προσπαθεί και ζει ένα από τα πιο έντονα καλοκαίρια της ύπαρξης της.
Συναισθήματα που εναλλάσσονται στη στιγμή, θάρρος, τόλμη, αγωνία, χαρά, φόβος,ευγνωμοσύνη κι ικανοποίηση. Φιλίες που γεννιούνται ή συνεχίζονται και δύσκολα πια χαλιούνται. Γνώση από παθήματα και κατανόηση εννοιών, όπως εκείνες  της προσφυγιάς, της μοναξιάς, της αλληλεγγύης και της Ανθρωπιάς. Τραγούδι και μουσικές που όλοι θα σιγοψιθυρίσετε αλλά πάνω από όλα περιπέτεια.
Ο Κώστας Στοφόρος έπλεξε μια ιστορία που θα διαβαστεί πολύ και από πολλά παιδιά. Με το αστυνομικό και δημοσιογραφικό ταπεραμέντο του έφτιαξε ένα βιβλίο που σταματάς να το διαβάζεις μόνο στην τελευταία του σελίδα. Με μια καθημερινότητα της ελληνικής ζωής και οικογένειας, των φίλων και των απλών καθημερινών ανθρώπων. Ένα βιβλίο γεμάτο δράση, εναλλαγές, μυρωδιές αξεπέραστες, εφηβικούς έρωτες, ζήλιες και αδίστακτους κακοποιούς που αδιαφορούν για την πολιτιστική κληρονομιά και τη ζωή των ανθρώπων, αρκεί να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο.
Το πιο σημαντικό όμως είναι η αγάπη του ίδιου του συγγραφέα για το νησί της Λέρου που ξεδιπλώνεται σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Μαζί του ο αναγνώστης κάνει ένα υπέροχο οδοιπορικό σε γνωστές και άγνωστες γωνιές του, στην ιστορία του. 

Ένα βιβλίο γεμάτο θάλασσα κι είναι όπως λέει ο Κώστας κι ο στίχος του Ναζίμ Χικμέτ, « …η πιο όμορφη θάλασσα». Εμείς τούτην εδώ την ταξιδέψαμε και μας ταξίδεψε πανέμορφα!

Για περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο  : http://www.kedros.gr/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=8584

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιουλίου 2016 στο cretalive.gr:http://www.cretalive.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου