Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Τα παραμύθια του Σαββάτου...



....Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Ιστορίες, περιπέτειες, ίντριγκες,  αγάπες , μυστικά και μπόλικη θάλασσα έχουν τα παραμύθια μας τούτη τη φορά. Ανεξιχνίαστα μυστήρια που δεν πτοούν τους μάστορες της περιπέτειας αφού δεν υπάρχει « Ούτε ψύλλος στον κόρφο» τους. Ιστορίες αγάπης  για γέλια και …μελάνια  στο βυθό της θάλασσας και οδηγίες χρήσεως για να την απολαμβάνουμε, θα διαβάσουμε τούτες στις μέρες.
Η θάλασσα είναι η ερωμένη του καλοκαιριού, θέλει όμως προσοχή γιατί όταν θυμώνει εμείς την πληρώνουμε. Οι  διακοπές  θέλουν  περιπέτεια, δράση και δροσιστικές   βουτιές στο καλό παιδικό βιβλίο και στις ιστορίες που δεν ξεχνιούνται!

Μην ξεχνάτε λοιπόν όπου και αν είστε τα βιβλία! Το διάβασμα κάνει καλό στην υγεία!

Ούτε ψύλλος στον κόρφο, Ιωάννα Μπουλντούμη, εικ: Κατερίνα Χαδουλού, εκδ. Μεταίχμιο

Το περιμέναμε εδώ και καιρό και επιτέλους, ήρθε. Ο αγαπημένος ήρωας Ηρακλής Πουαντιγιέ,  ένας ασυνήθιστος σκύλος Δαλματίας, πρώην αστυνομικός και νυν ιδιωτικός ντεντέκτιβ, διάσημος και πολύ έξυπνος, σε νέα περιπέτεια. Μαζί του η βοηθός τους Αγαθή Γαλή μια γάτα παμπόνηρη και …ζηλιάρα στην συγκεκριμένη ιστορία. Μια ιστορία μυστηρίου με …σκύλους και όχι μόνο. Μια εκπληκτική γραφή που σε συναρπάζει από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. Αυτή είναι η τέταρτη ιστορία της σειράς κι είναι «ποτισμένη» με τα φώτα του θεάματος, της τηλεόρασης και των παρασκηνίων μιας «μεγάλης » ζωής! Πρωταγωνιστές εκτός από το διάσημο δίδυμο των ντεντέκτιβ, μια …ηθοποιός  της καθημερινής σαπουνόπερας, « Το ουρλιαχτό των σκύλων », της Λίζας Ρούμπεν, μιας πασίγνωστης σκυλίτσας, ράτσας παπιγιόν. Η Λίζας έχει πέσει θύμα εκβιασμού  εξαιτίας της σχέσης της και τον επικείμενο γάμο της με τον διπλωμάτη «σκύλο», Ευγένιο Γκραμπ. Λαμβάνει ανησυχητικές επιστολές για το σκοτεινό παρελθόν της, με άγνωστο αποστολέα και γραμμένες με γράμματα κομμένα από εφημερίδες. Το παρελθόν λοιπόν της μικρής σκυλίτσας με την συμμορία « Ζόρικοι Ψύλλοι», έρχεται πάλι στην επιφάνεια και στη ζωή της,  και τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Τα 450.000 κόκκαλα βοδινού που της ζητούν σαν λίτρα με αντάλλαγμα την σιωπή …είναι πολλά!
Οι δυο ντεντέκτιβ χωρίς να έχουν και πολλά στοιχεία για την υπόθεση ξεκινούν τις έρευνες και η περιπέτεια αρχίζει να κορυφώνει την αγωνία και την εξέλιξή της. Ψάχνουν στο κοντινό περιβάλλον της ηθοποιού, τους φίλους, τους γνωστούς και τους συνεργάτες της. Οι έρευνες προσανατολίζονται ακόμα και στους φίλους της από το… Φέισγουφ. Ένα σωρό σκύλοι έρχονται στο προσκήνιο, μέρη πολυτελή και μη, ξενοδοχεία, ακριβά εστιατόρια, γιατροί διάσημοι. Όλα αρχίζουν και παίρνουν νόημα και σειρά μόνο μέσω διαδικτύου . Η ιστορία και η έρευνα θα φτάσει στο αποκορύφωμα τους  με την προσεκτική παρατήρηση και ανάλυση των στοιχείων  των δύο ιδιωτικών αστυνομικών και το μυστήριο θα έχει ένα απρόσμενο τέλος με πολλές ανατροπές και αλλαγή σχεδίων….
Υπέροχη ιστορία, περιπέτεια ευφάνταστη για …σκύλους με το αστυνομικό δαιμόνιο της Ιωάννας Μπουλντούμη. Μια ιστορία που σε κρατά σε αγωνία από την πρώτη της σελίδα με εκπληκτικούς διαλόγους, πλοκή, με απίστευτο χιούμορ και παραλληλισμό της ζωής των ζώων με αυτή των ανθρώπων. Βιβλίο ευρηματικότατο σε ονόματα, σχέσεις και καταστάσεις …ζώων που πραγματικά σε κάνουν να χαμογελάς με την αστείρευτη φαντασία της Ιωάννας και τον πηγαίο  λόγο της. Μια ιστορία που θα καθηλώσει και πάλι τους μικρούς αναγνώστες , θα δώσει πολύ … « γέλιο» και στους μεγάλους και θα αναρωτηθούν όλοι πότε θα γραφτεί η επόμενη. Η εικονογράφηση της Κατερίνας Χαδουλού , εξαιρετική για μια ακόμη φορά, επίσης. Νομίζω πως μια μικρή αναφορά στον τίτλο του βιβλίου είναι απαραίτητη διότι κρύβει το μοναδικό στυλ και ύφος της Ιωάννας που ξέρει να «χωράει »σε μια τόσο απλή και παροιμιακή φράση το νόημα μιας ολόκληρης ιστορίας…

Αναζητείστε και τους προηγούμενους τίτλους της σειράς, όσοι δεν τα έχετε διαβάσει και θα καταλάβετε πως όλα τους είναι υπέροχα…

 Ιστορία αγάπης στο Βυθό, γέλια ένα σωρό, Μαρία Καραγιάννη, εικ: Ιούλιος, εκδ. Διάπλαση

Ποια είναι η Μαρίδα η Κουνιστή; Μήπως είναι μια γοργόνα που την  έχουν όλοι ερωτευθεί; Ή μήπως απλώς ένα ψαράκι που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ο Μπάμπης το Μπαρμπούνι  με τα κόκκινα μουστάκια; Εδώ , υπάρχει μια μεγάλη αγάπη θαλασσινή, γεμάτη με όλα τα τερτίπια του έρωτα, με ζήλιες, ντροπές, νάζια και μυστικά πολλά. Κι όπως κάθε αγάπη σαν εμφανιστεί μια …αντίζηλος , όλα γίνονται διαφορετικά και …ζηλιάρικα. Η Λέλα η Σαρδέλα θέλει κι αυτήν τον Μπάμπη και δεν αργεί η στιγμή που θα αρχίσει το …ξελέπισμα ανάμεσα στις δύο αντίζηλες. Όμως τα πράγματα παίρνουν ξαφνικά μια άλλη τροπή όταν η Λέλα εξηγεί πως εκείνη μόνο τον Κάβουρα αγαπά κι ήθελε απλά να τον κάνει να ζηλέψει. Αμέσως μετά απ’  αυτό ο …Μπάμπης αρχίζει να νοιώθει την αδυναμία που του έχει που του έχει η Μαρίδα η Κουνιστή. Δεν αργεί αν γίνει ένας γάμος λαμπρός με εκλεκτούς καλεσμένους απ όλον τον βυθό κι ένα γλέντι που θα κρατήσει ως το πρωί. Κι αν δεν ήταν η Σουπιά η Σία με το ένα και μοναδικό φτέρνισμά της… ίσως ακόμα να γλεντούσαν όλοι τους εκεί!
Μια υπέροχη, δροσερή, καλοκαιρινή ιστορία γραμμένη σε στιχάκια. Μια ιστορία αγάπης στον …Βυθό με πολύ ιδιαιτέρους πρωταγωνιστές, με έξυπνα ονόματα, και αστείες …ατάκες.
Μια ιστορία που θα λατρέψουν τα μικρά παιδιά και θα τους κρατήσει συντροφιά πολλές πολλές μέρες. Εικονογραφημένη από τον Ιούλιο και γραμμένη από την Μαρία Καραγιάννη γεμάτη διασκέδαση και όμορφες στιγμές.

Για παιδιά από 4 χρονών …

Ο Χταπόδιος Σέιφ και οι Τρεις Θαλασσοφύλακες, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικ: Βίλλυ Καραμπατζιά, εκδ. Πατάκη

Το καλοκαίρι βρίσκεται σχεδόν στα μισά της διαδρομής του και η θάλασσα παίζει τον πρώτο ρόλο στην απόλαυση και στη χαρά των διακοπών. Κρύβει όμως και κινδύνους  που συχνά μην γνωρίζοντάς τους ή αγνοώντας του η απόλαυση γίνεται …κόλαση και το παιχνίδι γίνεται  μπελάς.
Ο Χταπόδιος Σέιφ υπάρχει όμως παντού για κάθε παιδί και για κάθε ενήλικα κι είναι εκείνος που θα τρέξει, θα βοηθήσει, θα σώσει αν χρειαστεί και θα ενημερώσει τους πάντες για τους κανόνες συμπεριφορά ς στον θαλάσσιο χώρο. Θα μάθει σε όλους τους κανόνες ασφαλείας και προτροπής από μικρά εγκληματικά παραπτώματα …της θάλασσας!
Ποιος είναι όμως  Χταπόδιος Σέιφ; Είναι ένα χταπόδι , ήρωας, που νοιάζεται, αγαπάει τους ανθρώπους , τα παιδιά και τους …φίλους του. Αποφάσισε να βοηθήσει όλους όσους κινδυνεύουν στην θάλασσα και ειδικά αυτούς που ξεχνιούνται και δεν εφαρμόζουν τους κανόνες ασφαλείας. Μαζί με τον φίλο του τον Συννεφούλη και την μικρή Καβουρίνα  γίνονται …θαλασσοφύλακες για όλους. Ώσπου οι « απερίσκεπτοι » άνθρωποι τον αιχμαλωτίζουν με σα σε μια απόχη. Τότε τα ψάρια , όλα τα ζωντανά και άψυχα της θάλασσας και τ΄ουρανού ξέρουν τι πρέπει να  κάνουν και τον γλιτώνουν από τους ανθρώπους.
Τι νέο βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου είναι  άκρως καλοκαιρινό και γεμάτο οδηγίες για την θάλασσα. Ένας οδηγός για μικρούς και μεγάλους που πρέπει να σκέπτονται, να ενημερώνονται, να προσέχουν και να απολαμβάνουν το νερό, τα sports και την ασφάλεια των πιο αγαπημένων παιχνιδιών του καλοκαιριού. Στα παιχνίδια στο νερό λέμε …ναι και το Όχι το λέμε στην απερισκεψία , στην λάθος γνώση, στον εγωισμό και στη μαγκιά .
Όπως ο Χταπόδιος Σέιφ έτσι κι ο καθένας από μας  μπορεί να  γίνει θαλασσοφύλακας των …ξεχασιάρηδων μα και του εαυτού του. Για να απολαμβάνουμε τη θάλασσα, το καλοκαίρι χωρίς δυσάρεστα συμβάντα και άσχημες στιγμές .

Για όλους μας τους ξεχασιάρηδες και μη …για να κολυμπάμε με ασφάλεια!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουλίου 2016 στο Cretalive.gr :http://www.cretalive.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου