Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Τα παραμύθια του Σαββάτου …



… γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*



Όσες φορές και αν μπλεχτεί ο μύθος με το παραμύθι η συνταγή θα παραμένει μαγική. Περιπέτειες, ιστορία, μύθος ,θεοί, βασιλιάδες , νεράιδες, δυνάμεις κι αντοχές. Ιστορίες που μαγεύουν όσα χρόνια και αν περάσουν για τόπους αγαπημένους, για  παραδόσεις και μυρωδιές που δεν χάνονται ποτέ. Για μια Ελλάδα που ζει σε μικρά κι αγαπημένα νησιά με τον τρόπο της και γεμίζει ευωδιές, ιστορία και περιπέτειες τη ζωή και τα βιβλία. Για ήρωες μικρούς, καθημερινούς που δίνουν μάχες για να ξεχωρίσουν το καλό απ΄το κακό, το… σκουπίδι από το ανακυκλώσιμο υλικό. 

Για όλα όσα θα  διαβάσετε σήμερα, κάνεις δεν ξέρει να μας πει με σιγουριά αν είναι ψέματα ή αλήθεια ….σίγουρα είναι παραμύθια!

Γκαζόζα Α.Α.Α. ,Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, εικ: Φωτεινή Τίκκου, εκδ, Ελληνοεκδοτική

Υπάρχει κάποιος που δεν πιστεύει στην Ανακύκλωση; Κάποιος που πετάει τα άδεια μπουκάλια της Γκαζόζας στα σκουπίδια; Κάποιος που δεν είναι φίλος της;
Ναι, ένα μικρό αγόρι, ο Μηνάς, που κάνει τα πάντα για να ξεφύγει από το μάθημα της κ. Έλλης και βρίσκεται σε ένα μέρος που μυρίζει πολύ και που πρώτη φορά στη ζωή του αντικρίζει. Είναι η Χωματερή με Άχρηστα Ακατάλληλα Αντικείμενα. Παράξενο μέρος. Όλοι εδώ …μιλούν κι είναι λίγο θυμωμένοι! Δεν έχουν κι άδικο…
Και τότε γίνεται κάτι που ο Μηνάς  μένει έκπληκτος. Χάνει την δύναμη, το γέλιο και τα λόγια του. Ένα σωρό μπουκάλια, κουτάκια, χαρτιά , σακουλάκια,  στρατός ολόκληρος  τον κυνηγά. Θέλουν να τον πάνε στο κρατητήριο και στη συνέχεια στο δικαστήριο. Η αγωνία μεγαλώνει, η καρδιά κτυπά δυνατά και μια απίστευτη ακροαματική δικαστική υπόθεση βρίσκεται πια σε εξέλιξη…. Όμως όπως συμβαίνει πάντα στα παραμύθια εκείνη τη φοβερή στιγμή που όλα σκοτεινιάζουν …έρχεται ένα ντριιιν ή μια ιδέα, ένα φως  στη σκέψη, στην αντίληψη, στη ζωή! Και το όνειρο γίνεται πράξη, γίνεται σύνθημα  και κερδίζει ζητωκραυγές και χαμόγελα …
Πόσα βιβλία υπάρχουν για την ανακύκλωση; Πολλά κι είναι  όλα τους όμορφα, χρήσιμα και αγαπημένα. Αυτό όμως το παραμύθι της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου, ξεχωρίζει… Ξεχωρίζει για την ευρηματική της ιδέα, για τον μοναδικό Μηνά και  την… Γκαζόζα του. Η συγγραφέας  με περισσό ταλέντο ζωντανεύει τόσα άψυχα αντικείμενα με ρόλους «σοβαρούς» και αδιαμφισβήτητους, και σκορπά μηνύματα, γέλιο και  μπόλικη τροφή για το μυαλό. Παραμύθι οικολογικό, με υπέροχη υπόθεση, πλοκή και ήρωες. Με φαντασία και ανατροπές και με εξαιρετική εικονογράφηση από την Φωτεινή Τίκκου. Κολάζ σε συνδυασμό με σύγχρονες τεχνικές εικονογράφησης φέρουν ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα που τα παιδιά θα λατρέψουν. Ο Μηνάς θα γίνει ένα ήρωας ξεχωριστός, εμείς ήδη τον αγαπήσαμε πολύ και όλα τα Ανακυκλώσιμα Υλικά που ζωντανεύουν θα έχουν πια άλλη ματιά στον κόσμο των παιδιών!
Πραγματικά θα το χαρείτε τούτο τι βιβλίο και θα είναι η αφορμή για ένα σωρό ιδέες στο σχολείο και στο σπίτι. 

Για παιδιά από  4 ετών!

Το μυστικό της δακτυλιδόπετρας, Εύη Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου, εικ :Νικόλας Ανδρικόπουλος, εκδ. Alta Karta

Ένα μυρωδάτο βιβλίο. Μοσχοβολάει μαστίχα, θάλασσα, περιπέτεια, παράδοση, ομορφιά. Μια ιστορία για το πανέμορφο νησί της Χίου. Ένα από τα πιο γλυκά και μοναδικά προϊόντα της πατρίδας μας γίνεται βιβλίο από την μοναδική Εύη Τσιτιρίδου και εικονογραφείται επίσης από έναν καλλιτέχνη που η « υπογραφή» του δεν χρειάζεται συστάσεις. Νικόλας Ανδρικόπουλος και η Δακτυλιδόπετρα παίρνει σάρκα και οστά.
Μια περιπέτεια ένα καλοκαίρι στη Χίο,το νησί του παππού του Ζαχαρία. Φιλίες και γρίφοι σε πρώτο πλάνο. Εικόνες παιδικών χρόνων, μνήμες και ιστορία. Αγάπες που ζυμώνει η παιδική ηλικία για συγγενικά πρόσωπα και τόπους που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένοι στο μυαλό. Μια ιστορία για τη  χαρά  εξερεύνησης, το ταξίδι , το μυστήριο, την ανταμοιβή. Για νεράιδες αλλόκοτες, ξωτικές, όπως γράφει  η Εύη, δάκρυα χαράς πολύτιμα σαν θησαυρός. Αλήθεια τι είναι η δακτυλιδόπετρα; Που βρίσκεται, με τι μοιάζει; Ούτε κι εγώ ήξερα , όμως τώρα πια καταλαβαίνω την χρησιμότητα, την ομορφιά και την μοναδικότητά της…
Όμορφη ιστορία, πλεγμένη με το μύθο, το παραμύθι, την παράδοση, σε γεμίζει με συναισθήματα και σκέψεις για τον τόπο μας, τους ζωντανούς θησαυρούς του, την πολύτιμη …γη μας και την ομορφιά των νησιών, του καλοκαιριού, της ξεγνοιασιάς και …της μαστίχας!

Για όλα τα παιδιά από 4 ετών …

Ο Πηλέας και η Θέτιδα, Αντώνης Παπαθεοδούλου, εικ: Βασίλης Γρίβας, εκδ. Μεταίχμιο

Πάλι μπλέχτηκε ο μύθος με το παραμύθι .Μια άλλη ματιά στις ήδη γνωστές μας ιστορίες. Μια αφήγηση που καθηλώνει, προσωπικά στοιχεία μπλεγμένα με το μύθο που τον ζωντανεύουν ακόμα πιο δυνατά. Η δύναμη των Θεών πάντα γοήτευε  τους ανθρώπους και οι εντολές τους, οι επιθυμίες τους, δημιουργούσαν  μπλεξίματα και μοναδικές καταστάσεις. Πάλι αναμιγνύεται ο αρχηγός όλων των Θεών, ο Δίας , γνωστός για την αδυναμία του στις ωραίες γυναίκες αλλά πολύ περισσότερο για το πάθος του για την  κορυφή της εξουσίας. Αυτός είναι  κι ο λόγος που ρίχνει στα δίκτυα της πανέμορφης Θέτιδας τον Πηλέα κι όχι τον ίδιο του τον εαυτό, τούτη τη φορά. Ήρωας ξακουστός ο Πηλέας, παλαιστής και βασιλιάς των Μυρμιδόνων. Βοηθός του, ο Κένταυρός Χείρων που η συμβουλή του θα τον κάνει να κατακτήσει τη γυναίκα-νεραΐδα-θάλασσα, μια νύχτα με πανσέληνο. Οι μεταμορφώσεις της όμορφης Θέτιδας δεν θα τον λυγίσουν από τον σκοπό του ούτε για μια στιγμή. Και σύμφωνα πάντα με τον  μύθο από την ένωση των δύο τους θα γεννηθεί ο ξακουστός Αχιλλέας. Κι ένα σωρό τόποι θα πάρουν τα όνομά τους  από τους ‘ήρωες της ιστορίας και έτσι θα τους γνωρίζουμε κι εμείς σήμερα.
Μύθος γεμάτος εικόνες για όλα τα στοιχειά της φύσης. Μεταμορφώσεις γεμάτες δύναμη, φόβο και πάθος. Παραμύθι που θέλει την νεράιδα, τις δοκιμασίες, τον Βασιλιά, τους ήρωες και το καλό τέλος. Δύναμη η φωτιά και ο αέρας, πάθος ο έρωτας που σφιχταγκαλιάζεται, δεν αφήνεται, δεν λυγίζει  και γεννάει ημίθεους. Αλληγορία της ζωής τούτος ο μύθος, γεμάτος ένταση, πάθος, αγωνία κι αγάπη.
Ποιος άλλος θα μπορούσε να γράψει τούτο τον μύθο σαν παραμύθι τόσο καλά έκτος από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου που γνωρίζει τόσο την τέχνη της γραφής …την μυθολογία, τις περιπέτειες και την ιστορία; Το δείγμα της γραφής του τόσα  χρόνια μας έχει δώσει μικρά αριστουργήματα. Άλλο ένα λοιπόν! Η εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα θυμίζει εικόνες από αρχαία αγγεία, μας μεταφέρει πίσω στον τόπο και στο χρόνο και το παραμύθι – μύθος γίνεται ακόμα πιο ζωντανό!

Ένα ακόμα βιβλίο της σειράς Μυθολογικά παραμύθια με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά και …μεγάλους!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στις 21 Μαϊου 2016 στο cretalive.gr  :http://www.cretalive.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου