Το παραμύθι της βροχής

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Η Μάγισσα Χρωματούσα στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη!

Απρίλιος Μήνας Βιβλίου στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη!

" Τα παραμύθια του Σαββάτου"...ήταν εκεί!

Κυριακή 10 του Απρίλη του 2016, ώρα 11.00, κι η Μάγισσα Χρωματούσα βρέθηκε σε ένα χώρο που αγαπά ιδιαίτερα. ΄Εναν χώρο που τιμά για όλον τούτον το μήνα έναν από τους καλύτερους εικονογράφους της χώρας μας, τον Νικόλα Ανδρικόπουλο.

΄Ενας χώρος πολιτισμού, το Μουσείο του Νίκου Καζαντάκη, στη Μυρτιά,  σε ένα μικρό χωριό που έμελλε να σηκώσει το " βάρος" της γέννησης του μεγάλου συγγραφέα.Και οι άνθρωποι εδώ μεγαλούργησαν. ΄Εφτιαξαν έναν τόπο γεμάτο από τη μυρωδιά των βιβλίων κι ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στον άνθρωπο που γνώρισε, ταξίδεψε, έφτασε ίσαμε εκεί που ...δεν μπορούσε και σήμερα εμείς απολαμβάνουμε την ιστορία, την έμπνευση και το όραμα ανθρώπων που αγαπούν τα βιβλία, την τέχνη και τον Πολιτισμό.

Ιδιαίτερη τιμή για την Μάγισσα Χρωματούσα, για τον Μάγο Αταίριαστο και την μικρή γάτα την Καμέλια, να βρεθούν και να " ζωντανέψουν" μέσα στο χώρο της έκθεσης του Νικόλα Ανδρικόπουλου.
Η αλήθεια είναι βέβαια πως, σαν βοηθός εικονογράφων η Χρωματούσα, έχει περάσει πολλά βράδια μέσα στα παραμύθια του κ. Ανδρικόπουλου, πότε βάζοντας λίγο περισσότερο από εκείνο το μοναδικό κόκκινο στο καρπούζι του παραμυθιού της γοργόνας του Ορφέα, πότε στο δέντρο που ζητούσε αυλή λίγο ακόμα λευκό στο χειμώνα του. Αλλες φορές έκανε παρέα με την Σάντρα την άσχημη μάγισσα κι άλλοτε κρατούσε συντρόφια στους παράξενους ανθρώπους ή καθόταν δίπλα στα δυό παπούτσια με ένα καρότσι.
Μάγισσες, πρίγκιπες, θησαυρούς, βελόνες, ροδιές, αυγά, εξοχικές Λαμπρές, παραμυθόδεντρα, επιστολές, τι να πρωτοθυμηθεί η Χρωματούσα. Βράδυ παρά βράδυ όλο και μια εικόνα του συναντούσε κι ήταν χαρούμενη πολύ με όλους αυτούς τους ήρωες του κ. Νικόλα γιατί ήξερε πως κι εκείνοι λάτρευαν τα χρώματα.
Και να, που τώρα κάτω από τους πιο σπουδαίους του πίνακες, εκείνη, έλεγε την ιστορία της. Και μαζεύτηκαν ένα σωρό παιδιά, κι άκουγαν την Ελένη Μπετεινάκη, να αφηγείται τα κατορθώματα της μάγισσας, του Αταίριαστου, της Καμέλιας...των εποχών!


Κι ήταν εκεί κι ο «πατέρας » της Χρωματούσας, ο Graham Hodgetts, που κι εκείνος με τα πινέλα και την δική του έμπνευση της χάρισε τούτην την ξεχωριστή μορφή της, και στον Αταίριαστο, στην Καμέλια που του χρωστάνε τη μισή τους ζωή!


Και γεμίσαμε όλοι μας συναισθήματα ανάμεικτα, με σεβασμό  στο χώρο, στις μοναδικές εικόνες του Νικόλα Ανδρικόπουλου που μας " παρακολουθούσαν" και νοίωσαμε την αγάπη, τη  χαρά των πιο αληθινών ακροατών των παραμυθιών, των παιδιών!

Κι αφού τέλειωσε το παραμύθι,η Χρωματούσα υποσχέθηκε πως δεν θα σταματήσει ποτέ να βοηθά τους εικονογράφους όλου του κόσμου, να κρατούν ζωντανά τα πινέλα τους και να ομορφαίνουν την ζωή όλων μας.
Κι ύστερα φτιάξαμε κι  εμείς  ένα παλετολούλουδο με εκείο το μικρό αστεράκι που ταξιδέυει ίσαμε τον ουρανό που γεννήθηκε από το δάκρυ της Χρωματούσας κι απλώσε το χρώμα, την αγάπη, την ομορφιά σε ολόκληρο τον κόσμο της φαντασίας μα και τον ...αληθινό!

Σας ευχαριστούμε πολύ, όλους σας!





















Φωτογραφίες  : Graham Hodgetts
                          Μαίρη Ψυχογιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου