Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Τα «Παραμύθια του Σαββάτου»…



… Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Ιστορίες μυστηρίου, περιπέτειες που οδηγούν σε μεγάλα ταξίδια, « ακραίες» παρακολουθήσεις και αφύπνιση συνειδήσεων. Ο χώρος που ζούμε καθημερινά έχει ανάγκη από εμάς τους ίδιους για να διατηρηθεί καθαρός και να συνεχίζει να μας προσφέρει όλα όσα κάνουν την ζωή μας όμορφη και καλύτερη. Ιστορίες για …την ιστορία, που μπλέκονται με περιπετειώδες τρόπο σε μικρά ή μεγάλα μυστικά, σε ανακαλύψεις που  πλουτίζουν το μυαλό, την φαντασία και την ψυχή μας. Παραμύθια για όλα εκείνα τα πολύτιμα , ξεχωριστά και μοναδικά στη ζωή που δεν …αγοράζονται. Που χρειάζονται ευρηματική σκέψη και …απλά υλικά σαν την αγάπη που πάντα ξέρει τι έχει ανάγκη ο καθένας μας!

Η Μάσκα του βασιλιά, ( Οι περιπέτειες του Ήπιου Θερμοκήπιου, Βιβλίο 1),Χρήστος Δημόπουλος, εικ : Σάντρα Ελευθερίου,εκδ. Ψυχογιός

Ήταν Ιανουάριος του 1877 όταν στην εφημερίδα Πρωία είχε δημοσιευτεί πως η νεκρική μάσκα του βασιλιά Αγαμέμνονα είχε βρεθεί από τον αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν στην ανασκαφή των Μυκηνών. Ήταν Δεκέμβριος του 2015 όταν μια παρέα τριών φίλων που είχαν δημιουργήσει τη  Λέσχη Συνταξιούχων Εξερευνητών αναστατώθηκαν λίγο …από μια είδηση, μια γραφή παράξενη με ένα «αλλόκοτο » μήνυμα. Ένας γρίφος γραμμένος με …γράμματα  εφημερίδας στέλνεται στο γραφείο της Αντιγόνης Δεληνοτιά, διευθύντριας του Μουσείου Μυθικών Αρχαιοτήτων. Και μια περιπέτεια θα αρχίσει…
Ήρωες και πρωταγωνιστές ο Ήπιος ο Θερμοκήπιος , καθηγητής και περιηγητής της Φύσης και του κόσμου ολόκληρου, τα δυο του εγγόνια, ο Ορέστης και η Αθηνά, ο Ντάνκαν Μακ Ντουγκάλ  Διευθυντής στη  Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία της Σκοτίας, οι Μυκήνες, το Μάτσου Πίτσου στο Περού, ο Μάγος Κουνάκ και …Τα Χριστούγεννα.
Ένα βιβλίο περιπέτεια. Μια ιστορία γεμάτη μυστικά, γρίφους, ταξίδια, ανατροπές και μπόλικη δράση. Μια ιστορία του Χρήστου Δημόπουλου που σαν άλλος Ιντιάνα Τζόουνς ανακαλύπτει μυστικούς θησαυρούς, και σαν Ήπιος Θερμοκήπιος διασχίζει τον κόσμο …ολόκληρο. Ένα βιβλίο που κρατεί την αγωνία, την δράση και την πλοκή του από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα. Μια περιπέτεια φανταστική γεμάτη μυστήριο και όμορφες εικόνες. Ένα ταξίδι στην άκρη του κόσμου που ποιος δεν θα ήθελε στις διακοπές του. 
Ένα βιβλίο που …υπενθυμίζει ιστορικά γεγονότα και διαβάζεται με πολύ διάθεση από μικρά και μεγάλα παιδιά.

Οι συνομώτες της τσουγκράνας, Ελένη Σβορώνου, εικ: Μαρίνα Δημοπούλου, εκδ. Καλειδοσκόπιο.

Αλήθεια γνωρίζετε ποιος είναι ο …Μυτόγκας; Δεν εννοούμε τον Πινόκιο, αυτόν τον ξέρουν ακόμα και οι πέτρες. Μιλάμε για εκείνο τον φοβερό, ύπουλο, παράξενο τύπο, που του αρέσει να του γυαλίζουν τα παπούτσια, να δίνει για πουρμπουάρ ολόκληρο χαρτονόμισμα, να μιλάει με τις ώρες στο κινητό, να διαβάζει πολύ εφημερίδες, να κυκλοφορεί με μια ύποπτη θήκη… κιθάρας και να έχει ένα πολύ γελαστό πρόσωπο.
Η Αϊσέ και ο φίλος της, οι ΑΠΕΝΑΝΤΙ δηλαδή, παρακολουθούν τους πάντες και πρώτο πρώτο τον κ. Μυτόγκα. Συλλέγουν πληροφορίες γιατί τον θεωρούν ίσαμε…δολοφόνο. Κι όλα αυτά εκτός από την τάξη διαδραματίζονται στο πάρκο της γειτονιάς που είναι βρώμικο πολύ, παντού, γεμάτο σκουπίδια και παρατημένα πράγματα. Όπως εκείνος ο σκελετός ποδηλάτου που θα αποφαινόταν… μοιραίος.  Κι η παρακολούθηση συνεχίζεται ανελλιπώς και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν ανάμεσα στους δύο φίλους ώσπου  μια Κυριακή πρωί το μυστήριο ξεδιαλύνεται εντελώς.
Όλα λοιπόν για ένα καθαρό περιβάλλον, για ένα καλύτερο αύριο …για ανέμελο παιχνίδι.
Υπέροχη ιστορία, ευρηματικότατη, έξυπνη, γεμάτη αγωνία, μηνύματα και αλήθειες. 

Ένα βιβλίο γραμμένο από την Ελένη Σβορώνου. Άραγε ποιος θα μπορούσε να φτιάξει καλύτερη ιστορία για το περιβάλλον και την καθαριότητα, εκτός από την μοναδική Ελένη; Και φυσικά δεν λείπει το μυστήριο, η «παρακολούθηση», οι έξυπνοι διάλογοι και η πλοκή μιας ιστορίας γραμμένης με μπόλικο χιούμορ. Ένας « διασκεδαστικός » τρόπος για να «φτιάξει»  κάποιος τον περιβάλλοντα χώρο, όπου ζει. Μια ιστορία για την καθαριότητα, για την αμέλεια όλων μας που συχνά ξεχνάμε να βάλουμε σε τάξη ότι δεν είναι μέσα στο σπίτι μας. Μια ιστορία που αφυπνίζει συνειδήσεις στη σχέση μας με τους δημόσιους χώρους. Στην ιδέα του εθελοντισμού και της αισθητικής του χώρου που κινούμαστε, ζούμε και καθημερινά συνυπάρχουμε μαζί του, της γειτονιάς μας.  Είναι ακόμα, τούτο το βιβλίο μια περιπέτεια δομημένη με υλικά φαντασίας των παιδιών για δράση και απρόσμενες καταστάσεις. 

Πραγματικά εξαιρετικό! Είναι εικονογραφημένο από την Μαρίνα Δημοπούλου, λιτά και όπως πρέπει σε ένα τόσο δυνατό κείμενο. Στο τέλος τους είναι  γεμάτο με  δραστηριότητες για ιδέες που έχουν σχέση με την προτροπή για να διατηρηθεί καθαρή η γειτονιά του καθενός μας. Με καταγραφές που ίσως οδηγήσουν σε πρωτοβουλίες  για την προστασία του περιβάλλοντος μας. 

Για παιδιά από 8 ετών…

Ένα ξεχωριστό δώρο, Μαριάννα Κουμαριανού, εικ: Πωλίνα Παπανικολάου, εκδ. Μίνωας

Μοναδικός σημαίνει να είσαι και ξεχωριστός. Σημαίνει πως υπάρχουν πράγματα στη ζωή που έχουν μιαν αξία ανεκτίμητη. Που είναι  όλα αυτά που έχει φέρει, για παράδειγμα,  ο παππούς στη γιαγιά, από τα ταξίδια του στον κόσμο. Που μπορεί να είναι ακόμα,  ένα σπίτι με κήπο γεμάτος φρούτα και λαχανικά. Που μπορεί να είναι σαν εμάς, μέσα ακόμα από την  κοιλιά της μαμάς  ή σαν την αδελφή του μικρού κοριτσιού της ιστορίας μας που μόλις γεννήθηκε.
Στα μοναδικά και ξεχωριστά είναι κι οι μικρές κουκίδες στον χάρτη από τα ταξίδια του παππού που κάνουν την μικρή μας φίλη να ονειρεύεται  ή  οι εικόνες από  το καλειδοσκόπιο ή το δενδρόσπιτο που ετοιμάζεται στον κήπο.
Όμως το πιο ξεχωριστό απ όλα θα ΄ναι το δώρο στο μικρό αδελφάκι που μόλις ήρθε στον κόσμο. Δύσκολη η επιλογή ανάμεσα σε πιπίλες που μπορεί να χαθούν, σε παιχνίδια που δεν είναι κατάλληλα για νεογέννητα, σε παραμύθια …σε ένα σωρό αναποφάσιστα πράγματα. Και τελικά η πιο ανεκτίμητη αξία για το δώρο μιας πολύ μικρής αδελφής είναι εκείνο το χεροκάμωτο  από τη γιαγιά!
Μια πολύ τρυφερή ιστορία της Μαριάννας Κουμαριανού για εκείνα τα δώρα τα πολύτιμα, τα μοναδικά. Για τους ανθρώπους που δεν σταματάνε ποτέ να μας εκπλήσσουν, για τους παππούδες και τις γιαγιάδες τούτου του κόσμου που ξέρουν πώς να κάνουν …δυό φορές πιο ευτυχισμένα τα εγγόνια τους. Για τις αξίες της ζωής, που δεν αγοράζονται. Για τις σκέψεις που ταξιδεύουν παντού και ξέρουν να ξεχωρίζουν τα …πολύτιμα. Για εκείνα τα συναισθήματα, τα όμορφα που γεννά μια…αδελφή που μόλις άνοιξε τα μάτια της στον κόσμο. Μα πιο πολύ για εκείνη την αξία του να δωρίζεις κάτι από τον εαυτό σου, από την ψυχή σου στον άλλο που μπορεί να είναι κάτι απλό ή ασήμαντο αλλά είναι φτιαγμένο από σένα ή και από την …γιαγιά, αλλά πάντα με περισσή αγάπη και …τέχνη.
Μια ιστορία για τα αδέλφια, τις σκέψεις και τους αθώους προβληματισμούς. Για παιδιά πού μόλις απόκτησαν αδελφάκι και η ζωή τους αλλάζει, γίνονται πιο υπεύθυνα, προβληματισμένα και νοιώθουν την ανάγκη να εκφράσουν την αγάπη τους. Μια ιστορία εικονογραφημένη από την Πωλίνα Παπανικολάου  που είναι πραγματικά σαν δώρο …ξεχωριστό!

Για παιδιά από 5 χρονών!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στο cretalive.gr στις 26 Μαρτίου 2016  :http://www.cretalive.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου