Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

H Ελένη Μπετεινάκη στο Εργαστήρι του συγγραφέα: Fractalart.gr



Ήταν μια φορά κι έναν καιρό…

 Κι όμως υπάρχει και σήμερα! Ο λόγος για  μια μικρή κωμόπολη του Ηρακλείου, τις Αρχάνες, όπου  έζησα όλα τα παιδικά μου χρόνια παρέα με «γιαγιάδες» που μου έλεγαν πολλές ιστορίες και παραμύθια. Σε  ένα τόπο μαγικό περνούσα όλα τα απογεύματα γεμάτο λουλούδια ,νερά και δέντρα ,θρύλους και παραδόσεις  για ξωτικά, νεράιδες που σου έπαιρναν  τη λαλιά αν δεν χόρευες μαζί τους. Εκεί η δική μου φαντασία γεννούσε ένα σωρό πρόσωπα που έμειναν στην μνήμη μου μέχρι και σήμερα. Αργότερα κατάφερα να συνδυάσω τη ζωή μου με όλα αυτά  σαν νηπιαγωγός και να έχω την τύχη να «δημιουργώ» σχεδόν καθημερινά παραμύθια και ιστορίες από… ένα φύλλο, ένα φτερό, μια λέξη, μια κίνηση , μια καρδιά!
Και σιγά σιγά γεννήθηκε κι η Χρωματούσα. Μια μάγισσα που δεν ήθελα να φοβάται κανείς. Μια μάγισσα που λάτρευε τα χρώματα, τις μυρωδιές, τα παραμύθια και τη γάτα της. Μια μάγισσα πολύ διαφορετική. Κι αφού λάτρευε τόσο τα χρώματα ήταν φυσικό να ζωγραφίζει …τα πάντα. Τις εποχές, τα παραμύθια, την ίδια τη ζωή. Η Χρωματούσα ταξίδεψε μαζί μου για χρόνια πολλά. Σε τόπους μακρινούς αλλά κάτι την κρατούσε για ακόμα περισσότερα χρόνια στο μεγάλο σεντούκι, εκείνο των παραμυθιών μου. Παρέα με χίλιες δυο σκέψεις, με χρώματα κι άλλους ήρωες περίμενε την κατάλληλη στιγμή να μεγαλώσει, να ωριμάσει και να κάνει δειλά δειλά τα πρώτα της βήματα. Φοβόταν πολύ μήπως εκείνος ο τρομερός μάγος Αταίριαστος που συχνά ρίχνει και στην δική μας τη ζωή το μαύρο και το γκρι του χρώμα, δεν την άφηνε να ταξιδέψει όπου ήθελε. Και τα χρόνια πέρασαν, και ξαναγύρισε στις Αρχάνες σε άλλο ένα τόπο γεμάτο χρώμα, ιδέες και δημιουργία, το Εργαστήρι του Κωστή κι εκεί γράφτηκε η τελευταία πινελιά και περίμενε, κι αναρωτιόταν ,όμως είχε την πίστη πως θα τα καταφέρει. Και μια μέρα ένας άνθρωπος που πίστεψε πως μπορεί να τα καταφέρει τις έδωσε ακόμα περισσότερο χρώμα και μορφή. Την έφταιξε όπως ακριβώς την είχα φανταστεί κι αυτήν και την γάτα της και τον τρομερό μάγο Αταίριαστο. Και πήρε ο αέρας την μυρωδιά από τα χρώματα, από τις εποχές και εκείνο το αστέρι από την καρδιά του λουλουδιού που φύτρωσε στη ρίζα της γέρικης ελιάς της Ασημένιας και  την ταξίδεψε πέρα μακριά από το Κρητικό πέλαγος, στ΄ αλήθεια τούτη τη φορά. Κι έτσι οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική,την πίστεψαν, την αγάπησαν και την έκαναν βιβλίο. Ο Graham Hodgetts, ο «πατέρας» της Χρωματούσας και εικονογράφος της και η Εύη Αλμπαντάκη η μοναδική κουκλοφτιάχτρα, είναι πια οι άνθρωποι που δουλεύουμε μαζί, παραμύθια, κούκλες, ιστορίες , ο καθένας μας στο κομμάτι του και δίνουν ζωή στα πράγματα που λατρεύουμε πολύ …Να λέμε αλήθειες, μέσα από παραμύθια, από εικόνες και διάφορα υλικά. Μα πάνω απ όλα γιατί το παραμύθι είναι  πάντα ο καλύτερος σύντροφος όλων των παιδιών. Ο παρηγορητής, ο γητευτής  της ψυχής και ο μόνος τρόπος να περάσουν ένα σωρό μηνύματα στα παιδιά!

Και στο τέλος όλοι έζησαν καλά κι η Χρωματούσα που αντί για μαγική σκούπα έχει ένα πινέλο πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό ταξιδεύει πια σ΄ όλον τον κόσμο και μοιράζει χρώματα παντού!

Η Χρωματούσα είναι μια μάγισσα. Μια μάγισσα διαφορετική. Δεν φοράει μαύρα ρούχα, δεν έχει γαμψή μύτη, δεν μένει σε πύργο, δεν της αρέσουν τα μαγικά ξόρκια με βατραχοπόδαρα, νυχτερίδες  και αράχνες, γι΄ αυτό κι όποτε η συνταγή της έχει τέτοια υλικά δεν πετυχαίνει  ποτέ. Αγαπάει πολύ όλα τα χρώματα, ακόμα και το μαύρο ή το γκρι, που σαν τολμήσει να τα χρησιμοποιήσει το μαγικό της τσουκάλι ,παίρνει φωτιά.
Μαζί με τη γάτα της την Καμέλια, τρυπώνουν μέσα στα παραμύθια και δίνουν ζωντάνια σε χρώματα και πράγματα. Μόνο που ο Μάγος Αταίριαστος έχει άλλα σχέδια  για την μικρή μάγισσα…

Μια ιστορία για την κατανόηση του εαυτού μας, την φιλία, την καλοσύνη  και την αιώνια μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό, την αγάπη και την  γενναιοδωρία της ψυχής.


Δημοσιεύτηκε στο fractalart.gr στις 30 Δεκεμβρίου 2015: http://fractalart.gr/eleni-beteinaki-ergastiri-syggrafea/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου