Το παραμύθι της βροχής

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ζωντανεύοντας μνήμες των σοφότερων από τους δυτικούς προγόνους μας…«Κοιτάζοντας πίσω πάμε εμπρός»!



Γνωρίζετε ότι οι Μινωίτες της αρχαίας Κρήτης θεμελίωσαν την πρώτη και μακροβιότερη περίοδο του Δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού; Τι μπορούν να μας μάθουν οι νέες ανακαλύψεις σχετικά με τα θεμελιώδη μυστικά της φύσης και της ανθρώπινης κοινωνίας, που καθοδήγησαν την επιτυχία της εξέλιξής τους για πάνω από 2000 χρόνια; Και τι κοινό είχε ο τρόπος ζωής των Μινωιτών και των ιθαγενών λαών της Ανατολικής Βόρειας Αμερικής, των οποίων οι πολιτισμοί εκτείνονται ως την Εποχή των Παγετώνων, πριν από 13.000 χρόνια; Ινδιάνοι  και Μινωίτες λοιπόν με θέμα: «Το παρελθόν είναι το μέλλον:  Ας θυμηθούμε  τους σοφούς, Δυτικούς προγόνους μας»,  ήταν το θέμα της πολύ ενδιαφέρουσας διάλεξης που έγινε στο βιβλιοπωλείο Δοκιμάκης την Πέμπτη το βράδυ στις  21 Ιανουαρίου 2016, εκεί γύρω στις 21.00.
Ο Αμερικανός συγγραφέας και ιστορικός Δρ Jack Dempsey  στην ομιλία του επισήμανε επίσης τις  πολλές ομοιότητες  ανάμεσα στις συμπεριφορές των Αυτόχθονων Αμερικανών Ινδιάνων και των Μινωιτών της Κρήτης. Ομοιότητες όπως η μεγάλη εκτίμηση τους για τη θέση της γυναίκας  στην κοινωνία, οι ισχυρές αντιλήψεις τους για τη φύση, και την ικανότητά τους να παραμένουν ενωμένοι  ως επί το πλείστον σε περιόδους ειρήνης και ο σεβασμός των ατομικών διαφορών.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Dempsey  ενώ η παραδοσιακή  Ιστορία μάς έχει οδηγήσει να παραβλέπουμε και τους «Ινδιάνους» και τους Μινωίτες, μπορούμε να κερδίσουμε πολλά από την αρχαία και την πρακτική σοφία τους στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η Δύση και ο κόσμος σήμερα.

Στην ομιλία του που κράτησε μία ώρα με ταυτόχρονη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα από την κ. Βίκυ Χατζοπούλου, ο Dempsey παρουσίασε πολλές νέες ανακαλύψεις για το πώς οι  Μινωίτες οργάνωναν την κοινωνία τους σε θέματα που σχετίζονται με την αστρονομία, τη θρησκεία και την πολιτική. Φαίνεται ότι η κεντρική λειτουργία της Κνωσού ήταν να "κρατήσει το χρόνο" για τα σημαντικότερα φεστιβάλ της μινωικής κοινωνίας, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σεληνιακό-ηλιακό ημερολόγιο. Ο Dempsey έδειξε ότι οι ίδιοι κύκλοι του ήλιου και της σελήνης βρίσκονται σε χρήση και πολύ αργότερα τόσο στην Οδύσσεια του Ομήρου όσο και στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

"Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που οι λαοί αυτοί μπορούν να μας διδάξουν  και πάλι, είπε ο Dempsey, είναι ότι οι άνθρωποι είναι καλοί…όσο δεν έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλη εξουσία."

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Ντέμπσι ( Jack Dempsey) γεννήθηκε το 1955. Είναι ιστορικός και  παραγωγός ταινιών. Έχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Brown. Ξεκίνησε την καριέρα του στις εκδόσεις Νέα Υόρκη, και διδάσκει στο πανεπιστήμιο εδώ και 22 χρόνια. Ο Ντέμπσι έχει γράψει πολλά βιβλία και είναι παραγωγός ταινιών για τους αυτόχθονες Αμερικανούς. Εδώ και τριάντα χρόνια μελετά τον Μινωικό Πολιτισμό. Το 1996  δημοσίευσε το έργο του «Ο αδελφός της Αριάδνης:  Ένα μυθιστόρημα για την Πτώση της Εποχής του Χαλκού στην Κρήτη». Σήμερα κυκλοφορεί μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα  από τις εκδόσεις Καλέντη. Η νέα του δουλειά για τη Μινωική αστρονομία είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο εντελώς δωρεάν. Στοιχεία για τα Μινωικά χρόνια από την Κνωσό της εποχής του Λαβυρίνθου μπορεί να βρει κανείς στην  επαγγελματική του ιστοσελίδα: Ancientlights.org

Φωτ: Graham Hodgetts, Βιβλιοπωλείο Δοκιμάκης

Δημοσιεύτηκε : http://www.cretalive.gr/culture




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου