Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Τα Παραμύθια του Σαββάτου...



…γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Παραμύθια γεμάτα μύθους, ιστορίες, όνειρα που αλλάζουν την ψυχή και τους ανθρώπους. Παραμύθια γεμάτα φαντασία και μουσική, μυστικά κρυμμένα βαθιά στις θάλασσες και ψηλά στον ουρανό μέσα στα σύννεφα. Ιστορίες που δεν πρέπει να  ξεχαστούν για τον πολιτισμό μας, για τους παλιούς κι αλλοτινούς καιρούς και ανθρώπους. Ιστορίες για μαγικά χαμόγελα που χαρίζει τ΄όνειρο και η δύναμη της κατάκτησης  ενός  στόχου που όσο πιο ψηλός είναι τόσο μεγαλύτερη η χαρά και η ικανοποίηση. 

Ιστορίες να αγαπήσεις και να γευτείς την μαγεία του άπιαστου!

Το ταξίδι της Κυμοθόης, Εύη Παπαδοπούλου, εικ: Κατερίνα Βερούτσου, εκδ. Καλέντης

Ένα κοχύλι, δυο παιδιά, ένα ξακουστό νησί και τα ξεχασμένα παραμύθια... Κι ο λόγος για το νησί της Νάξου και μια γοργόνα, την Κυμοθόη,  με τα μεγάλα  αμυγδαλωτά σμαραγδένια μάτια που διηγείται στον έκπληκτο Αλέξανδρο την ιστορία της πόλης, του νησιού και της Φιλίστας που μοιάζει πολύ στην Ισμήνη. Και έτσι μαθαίνουμε πως ζούσαν τότε στα 1200 π.Χ, τις συνήθειες, τις ασχολίες, τους ανθρώπους, τα σπίτια τους. Η ιστορία συνεχίζεται  στις μαγικές ταράτσες που η φαντασία καλπάζει, το κέντρο της πόλης ,τους πάγκους με τις πραμάτειες και τα μαγικά μπουκάλια που χωράνε μέσα τους …τα όνειρα, οι ιστορίες και τα παραμύθια. Κι η Φιλίστα μας μιλάει για πολιτείες που χάθηκαν αλλά δεν ξεχάστηκαν. Για το τουρκουάζ δακτυλίδι που χάρισε στην Κυμοθόη, για την ηλιαχτίδα που πάντα φωτίζει και δείχνει το δρόμο. Για την Ευθύνη, για το χρέος και τη νοσταλγία. Μα πάνω απ΄ όλα μιλάει για την χαρά της εύρεσης, της αρχαίας ιστορίας που όλοι πρέπει θυμόμαστε, για τους πολισμούς που υπήρξαν κάποτε και για τη  μουσική που κρύβει το κύμα και ο χρόνος. Για  εκείνους τους ανθρώπους που η σκαπάνη του αρχαιολόγου είναι τρόπος ζωής, για όλους τους Έλληνες που σέβονται τον πολιτισμό και την ιστορία.
Ένα παραμύθι ξεχωριστό από την Εύη Παπαδοπούλου. Ένα παραμύθι μαγικό, γεμάτο νότες, μουσική, νοσταλγία, θύμηση και πολιτισμό. Μια ιστορία που ανακατεύει το μύθο με την αλήθεια, που πλέκει τόσο μοναδικά τον ύμνο της τέχνης των αγγείων, της υφαντικής και της αφήγησης. Μια ιστορία που εικονογραφεί επίσης μοναδικά η Κατερίνα Βερούτσου. Και που της δίνει άλλη διάσταση και  πνοή η μουσική του Νίκου Ξανθούλη.
Ένα βιβλίο γεμάτο Ελλάδα, πολιτισμό και αναζητήσεις. Ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους γεμάτο εικόνες αλλοτινών εποχών και μαγικές εκφράσεις. Σαν μουσική μοιάζει όλο και σαν μουσική ακούγεται. 

Για παιδιά από 5 ετών!

Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα cd με αφήγηση του παραμυθιού και  την μουσική του Νίκου Ξανθούλη με τα τραγούδια σε στίχους της Εύης Παπαδοπούλου

Το κορίτσι που πετούσε στα σύννεφα, Αντρέ Νέβες, Απόδοση Δήμητρα Δάτση, εκδ. Καλέντης

Ένα κορίτσι, μια σκάλα, ένα σύννεφο, ένα όνειρο, ένα χαμόγελο μαγικό! Μια ιστορία γεμάτη φαντασία, συναίσθημα και επιθυμίες. Ένα κορίτσι που ονειρεύεται σε μια μουντή πολιτεία. Ένα κορίτσι που κοιτά πάντα ψηλά στον ουρανό, τα σύννεφα. Ένα αγόρι που δεν κοιτάει ποτέ τα σύννεφα κι ας μένει στην κορυφή ενός ψηλού βουνού. Σαν συναντήσει όμως το κορίτσι όλα θα αλλάξουν. Θα μαγευτεί από το χαμόγελο και θα το βοηθήσει να ακολουθήσει το όνειρο του.  Κι η ψυχή θα γεμίσει αγάπη κι ομορφιά. Κι οι  άνθρωποι θα αλλάξουν, θα νοιώσουν τη δύναμη των συναισθημάτων τους και της ψυχής τους και θα καταφέρουν πράγματα που πίστευαν πως δεν μπορούσαν.
Μια υπέροχη, μαγική ιστορία από τον πολυβραβευμένο βραζιλιάνο συγγραφέα  Αντρέ Νέβες για τη δύναμη της φαντασίας, της χαράς και της αγάπης!
Μια ιστορία που έχει εικονογραφήσει ο ίδιος ο συγγραφέας και που μας ταξιδεύει πολύ πιο πέρα από τα σύννεφα… στα βάθη την δικής μας ψυχής! Ίσως κάποιος από μας να συνάντησε κάποτε εκείνο το κορίτσι …κι ίσως αν κοιτάξει ψηλά στον ουρανό να δει ένα χαρούμενο σύννεφο ή ένα κόκκινο μπαλόνι …

Για παιδιά από 5 ετών 

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου 2016 στο cretalive.gr :http://www.cretalive.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου