Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Τα παραμύθια του Σαββάτου...



Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Kαι πέρασε ο καιρός… κι ήρθε κι η νέα χρονιά και Τα παραμύθια του Σαββάτου συνεχίζουν να «διαβάζουν», να προτείνουν και να …σκέπτονται!
Και η νέα χρονιά ξεκινά με βιβλία που δεν έχουμε συνηθίσει σε σχήμα, μέγεθος και πλοκή. Που διαβάζονται κάθετα και ζητούν να τα ανακαλύψεις γιατί είναι… διαφορετικά. Βιβλία που συγκινούν ειδικά αν πρόκειται  για ένα πρόσωπο που σημαδεύει τη ζωή μας αρκετές φορές ή και για πάντα, όπως αυτό της δασκάλας μας. Βιβλία για την αποδοχή του εαυτού μας, την αγάπη, την αυτοθυσία και τη δύναμη της ψυχής!

Όλα για τη δασκάλα μου, Σουζάνα Ματτιαντζέλι,Κιάρρα Καρρέρ, εκδ. Πατάκης

Ένα βιβλίο για τους δασκάλους της ζωής μας. Τους ανθρώπους που υπήρξαν ή υπάρχουν και  μαζί τους άνοιξαν τα δικά μα ς φτερά. Όποια γλώσσα κι αν μιλούν, όπου κι ζουν, ότι ύφος, χρώμα ή κουλτούρα διαθέτουν, είναι από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της πορείας της ζωής. Είναι ο άνθρωπος που μας μαθαίνει …τα πάντα, που ξέρει σχεδόν τα πάντα! Που παίζει μαζί μας, που τραγουδά, χορεύει, λυπάται, χαίρεται. Μα πάνω απ όλα είναι ένας άνθρωπος που συμπεριφέρεται  όπως όλοι οι μεγάλοι, που κάνει ότι κάνει κι ένας γονιός, ένας… άλλος μεγάλος. Η μόνη διαφορά ίσως σ΄ αυτό είναι πως εκείνη όπου κι αν την δεις ξέρεις πως θα γυρίζει πάντα στην τάξη της. Και αν και μεγαλώνει μαζί με τα παιδιά κάποια στιγμή  θα  αλλάξει…το ύψος!
Η αίθουσα που μικραίνει στα μάτια ενός εφήβου πια η και σε κάποιον ενήλικα αλλά και η ίδια η δασκάλα κάποια στιγμή κονταίνει, μα παραμένει  η μία και μοναδική που πάντα έχεις στην καρδιά, και γίνεται πάλι …μεγάλη με όλες τις σημασίες της λέξης. Είναι εκείνη που ξέρει όσα χρόνια κι αν περάσουν πως όλα μέσα μας θα είναι  τακτοποιημένα κι όσες φορές τύχει να έρθουν στην επιφάνεια, εκείνη θα είναι πάντα εκεί!
Ένα βιβλίο που είναι αφιερωμένο στους δασκάλους όλων μας. Σε εκείνους που δεν ξεχάστηκαν ποτέ γιατί υπήρξαν φως και δύναμη στη ζωή μας. Ένα βιβλίο πολύ συγκινητικό, ειδικά αν ξέρεις πως κάποτε,   ΕΝΑΣ δάσκαλος ήταν η αιτία κι εσύ ακολούθησες την ίδια πορεία στη δική σου ζωή. Ένα πολύ τρυφερό κείμενο γεμάτο ανθρωπιά, αγάπη και στιγμές που όλοι έχουμε ζήσει. Ένας ύμνος σε εκείνη την μία ή τον ένα που στάθηκε  βράχος και φάρος. Ένα βιβλίο με τα μάτια των παιδιών  που μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ την αξία του λειτουργήματος του δασκάλου.
Ένα βιβλίο που θα αφιερώνω κι εγώ στους φωτισμένους δασκάλους της δικής μου ζωής και στα παιδιά, όλα τα παιδιά που έχουν γίνει δικοί μου φάροι και ζω μαζί τους πράγματα πολλές φορές μοναδικά και σχεδόν θαυμαστά!
Το βιβλίο είναι   γραμμένο από την Σουζάννα Ματτιαντζέλι και εικονογραφημένο μοναδικά και από την Κιάρα Καρρέρ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στις δύο!

Μεγάπολις, μια ιστορία που διαβάζεται  κάθετα, Clea Dieudonne, εκδόσεις Κόκκινο

Ίσως ένα από τα πιο πρωτότυπα βιβλία που κυκλοφορούν στη ν ελληνική και γαλλική αγορά. Ένα βιβλίο που διαβάζεται κάθετα, ξεδιπλώνοντας στις σελίδες του, που σαν ανοιχτεί όλο έχει μήκος τρία μέτρα περίπου και μια εικόνα …μοναδική!
Είναι η ιστορία  της  Μεγάπολις που είναι ο ιδανικός τουριστικός προορισμός εδώ και αιώνες. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν από πολύ μακριά για να την επισκεφθούν. Μια μέρα, μάλιστα, έφτασε εκεί ένας επισκέπτης από άλλον γαλαξία που προσγειώθηκε επάνω στις στέγες των σπιτιών. Ο αστρονόμος που έτρεξε να τον υποδεχτεί  μαζί με το Δήμαρχο αυτής της παράξενης πόλης αποφασίζουν εξαιτίας αυτού του «υψηλού » επισκέπτη , να κηρύξουν εκείνη την ημέρα, αργία. Κι η γιορτή αρχινά, με παρέλαση, επισκέψεις στους δημοτικούς συμβούλους, στον ζωολογικό κήπο. Εκεί ο επισκέπτης κατάφερε και μίλησε σε όλες σχεδόν τις γλώσσες των ζώων. Και αφού συνεχίστηκε η  περιπλάνηση και περνώντας από το κτίριο της όπερας, τούτος ο παράξενος  επισκέπτης συγκινήθηκε τόσο που θέλησε να μείνει για πάντα σ’  αυτήν την πόλη και ο Δήμαρχος τον έκανε « Πρέσβη των μακρινών τόπων». Κι η ιστορία που είναι απίστευτη και πολύ …φανταστική συνεχίζεται και αποκτά σαν ήρωα της και μια γοργόνα που αλλάζει τα πάντα στη ζωή του παράξενου επισκέπτη και  των γεγονότων που θα ακολουθήσουν.
Ίσως ένα τέτοιο βιβλίο να μην το έχετε συναντήσει ποτέ. Η εικονογράφηση του είναι  απίστευτη επίσης, πολύ « γεμάτη», πλούσια και χρειάζεται …ώρες να την εξερευνήσεις , συντροφιά με ένα ή και περισσότερα παιδιά που πάντα κάτι θα ανακαλύπτουν.
Μια ιστορία με πολύ φαντασία και περιπέτεια που δεν αφήνει αδιάφορο κανένα μικρό εξερευνητή του πιο παράξενου βιβλίου που έχετε δει μέχρι σήμερα!
Αναζητήστε το και θα καταλάβετε!

 Για παιδιά από  3 ετών …

Η παχουλή βατραχίνα, Στέφανος Παπαδόπουλος, εικ :Λιάνα Δενεζάκη, εκδόσεις Παλμός

Η Σοφία είναι μια μαμά βατραχίνα με πολύ μεγάλη…κοιλιά. Τρώει πολύ και είναι παχουλή. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι  τα μικρά της βατραχάκια να παραμένουν  σώα και αβλαβή. Μια μέρα στο σχολείο των γυρίνων το μικρό της βατραχάκι, ο Πρίγκιπας τσακώνεται με έναν συμμαθητή του και άσχημες φράσεις ανταλλάσσονται μεταξύ τους που έχουν σχέση με τις μαμάδες τους. Ειδικότερα για την δική του μαμά που την κοροϊδεύουν για το πάχος της και ο Πρίγκιπας νοιώθει ντροπή. Τις επόμενες μέρες όμως οι μικροί γυρίνοι πέφτουν θύματα απαγωγής ψαριών και οδηγούνται στο βυθό της λίμνης. Κανείς δεν μπορεί να πάει να τους σώσει , μόνο η Σοφία  θα καταφέρει να  φτάσει ως εκεί. Θα τους μεταφέρει με ασφάλεια στην επιφάνεια της λίμνης αψηφώντας όλους τους κινδύνους. Τα πράγματα αλλάζουν και κανένας πια δεν την κοροϊδεύει. Όλοι της ζητούν συγνώμη και πρώτα από όλους ο ίδιος της ο γιος.
Μια ιστορία του Στέφανου Παπαδόπουλου γεμάτη αλήθειες και διδάγματα. Συχνά και οι άνθρωποι με παραπανίσια κιλά γίνονται στόχος άσχημων σχολίων και πειραγμάτων, κοροϊδίας και απόρριψης. Την ίδια στιγμή αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν, ζουν ανάμεσα μας και κάποιοι αποδεχόμενοι το « ελάττωμά » τους συνεχίζουν να ζουν και να κουμαντάρουν τη δική τους ζωή συμβιβαζόμενη με τα θέλω τους. Όλοι οι υπόλοιποι οφείλουμε απλά να είμαστε πιο προσεκτικοί και φειδωλοί στα λόγια και τις εκφράσεις μας.
Το βιβλίο έχει σαν στόχο με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο να δείξει στα παιδιά, αξίες της ζωής και πως το να αποδέχεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους όπως είναι, αποτελεί μια  από τις πιο μεγάλες αρετές. Χρειάζεται θάρρος και μεγαλείο ψυχής. Επίσης δείχνει τρόπους να μην πληγώνονται οι άλλοι γιατί κάποιες φορές η δική μας συμπεριφορά γίνεται αιτία  να χαθούν φιλίες και σχέσεις με αγαπημένα πρόσωπα χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Η αποδοχή του σώματος, του εαυτού και της αλήθεια μας είναι από τα πιο σπουδαία πράγματα στη ζωή. Ακόμα  η αυτοθυσία μιας μάνας στην πιο δύσκολη στιγμή δείχνει το μεγαλείο της μητρικής αγάπης. Το βιβλίο έχει εικονογραφήσει η Λιάνα Δενεζάκη με υπέροχες φιγούρες, ζωηρά και πολύχρωμα σχέδια που  κάνουν την ιστορία ακόμα πιο προσιτή και συναρπαστική.
Ένα βιβλίο για μικρά παιδιά με πολλές αιτίες για τις στάσεις που πρέπει να έχουμε στη ζωή!

Για παιδιά από 4 ετών!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στις 2 Ιανουαρίου 2016 στο Cretalive.gr:http://www.cretalive.gr/culture 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου