Το παραμύθι της βροχής

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Μέρες Πρωτοχρονιάς …Μέρες Παραμυθιών!



Τα «Παραμύθια του Σαββάτου» στις πιο γιορτινές μέρες!
Στο βιβλιοπωλείο «Δοκιμάκης»  και ώρα 12.00 το μεσημέρι

Αφήγηση : Ελένη Μπετεινάκη

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015: Της Κοκκώνας το σπίτι, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015 :Ο Αϊ Βασίλης και το στοιχειό του δάσους

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015 : Μια ζαχαρένια συνταγή

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015 : Υπάρχει Άγιος Βασίλης τελικά;
                                                                                                                          Είσοδος Ελεύθερη!



Και οι μέρες Πρωτοχρονιάς και των Παραμυθιών …ξεκινούν με μια μοναδική ιστορία γραμμένη στα 1893 από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη!

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015, στο βιβλιοπωλείο «Δοκιμάκης » και ώρα 12.00 το μεσημέρι, η Ελένη Μπετεινάκη θα αφηγηθεί το παραμύθι «Της Κοκκώνας το σπίτι», θυμίζοντας στους μεγαλύτερους και γνωρίζοντας στα μικρά παιδιά, ήθη έθιμα μια άλλης εποχής με πειράγματα, παράδες και κάματα που ξυπνά η φαντασία  και η νύχτα!

«…Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένα σπίτι μισοτελειωμένο, σχεδόν ερείπιο που προκαλούσε φόβο στα παιδιά την νύχτα. Οι παπάδες  ξεχνούσαν να το ραντίσουν με αγιασμό  σαν περνούσαν με την αγιαστούρα τους την ημέρα των Φώτων γιατί λέγανε πως ήταν Άνδρο δαιμονικών, φαντασμάτων  και καλικάντζαρων.  Η ιστορία ξεκινά την παραμονή των Χριστουγέννων, έξω από της Κοκκώνας, της όμορφης Αννίκας το σπίτι, με δυο παιδιά να μαλώνουν για τα χρήματα που κάποιος τους έδωσε και να παρουσιάζεται μπροστά τους μια παράξενη μορφή με ανακατωμένα μαλλιά και κουρελιάρικα ρούχα. Ήταν ο Γιάννης ο Παλούκας που είχε σκαρφιστεί να κρυφτεί εκεί και να παραμονεύει για τα παιδιά που τυχόν περνούσαν και να τους παίρνει τους παράδες… Κάποια στιγμή ο δωδεκάχρονος Στάμος τον αναγνωρίζει και τότε αρχίζει η επίθεση με πετροπόλεμο…»


Την Τρίτη, στις 29 Δεκεμβρίου του 2015, σειρά έχει το παραμύθι: Ο Αϊ – Βασίλης και το στοιχείο του Δάσους κι εμείς όλοι θα είμαστε εκεί στο γνωστό πια στέκι του βιβλιοπωλείου «Δοκιμάκης» και θα ακούσουμε για τα πιο παράξενα γράμματα  παιδιών στον Αϊ Βασίλη.
Σε όλα ους τα γράμματα που έστειλαν τα παιδιά στον Αϊ-Βασίλη του ζητούν παιχνίδια από ξύλο, για να τους θυμίζουν το δάσος, κι άλλα πάλι κούκλες από ψημένο ζυμάρι και μοσχοκάρφια, σαν αυτές που έφτιαχναν κάποτε οι γιαγιάδες. Ο Αϊ-Βασίλης και τα ξωτικά του άρχισαν αμέσως να φτιάχνουν τα δώρα. Όμως, για να μη χαλάσουν και γίνουν αυτά που ήταν από ξύλο στάχτη και τα άλλα που ήταν ζυμάρι σκόνη, θα 'πρεπε να τα φωτίσουν οι πρώτες ηλιαχτίδες, παρέα με τις τελευταίες φεγγαροαχτίδες. Αλλά το κακό στοιχειό του δάσους, χωρίς φίλους, όπως πάντα, παραμονεύει να τους χαλάσει τα σχέδια…
Και η συνεχεία  στο …βιβλιοπωλείο! Και αφού τελειώσουμε θα δούμε τι μπορεί να σκαρφίστηκε τούτο το «φοβερό » στοιχείο για τα παιδιά της δικής μας της πόλης!


Την Τετάρτη στις 30 Δεκεμβρίου του 2015, σειρά έχει το παραμύθι : Μια ζαχαρένια συνταγή της Φωτεινή Κωνσταντοπούλου!
Έχετε ακούσει για τον διάσημο ζαχαροπλάστη Ρένο Ζαχαρένιο; Ζει ψηλά στον ουρανό πίσω από ένα σύννεφο που έχει το σχήμα ενός καλοθρεμμένου ελέφαντα. Το εργαστήρι του είναι μοναδικό για έναν και βασικό λόγο, τις λιχουδιές του, που τις αγαπούν όλοι σχεδόν οι ήρωες των παραμυθιών. Την  φετινή χρονιά όμως ο Ρένος σκέφτεται να αλλάξει τις συνταγές του και να φτιάξει κάτι να το χαρίσει στους ανθρώπους. Κι έτσι ψάχνοντας ανακαλύπτει μια παλιά συνταγή, από το βιβλίο του με αριθμό σελίδας 365…
Ποια είναι αυτή η μαγική συνταγή και τι υλικά περιλαμβάνει; Και ποιοι είναι αυτοί που θα τον βοηθήσουν να προλάβει να γεμίσει όλο τον κόσμο με αυτήν τη μια και μοναδική σκόνη την χάχανη;
Αυτά και πολλά περισσότερα, ζωντανά πια στο βιβλιοπωλείο!

Ο Ρένος ο ζαχαροπλάστης θα είναι εκεί και μια μεγάλη έκπληξη περιμένει όλους μας!


Και τα παραμύθια του Σαββάτου, του χρόνου ολόκληρου κλείνουν την αυλαία τους για την φετινή χρονιά. Το τελευταίο μας ραντεβού είναι την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015 στις 12.00 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο «Δοκιμάκης». Την Παραμονή της πρωτοχρονιάς λοιπόν, πρωταγωνιστής δεν θα μπορούσε να είναι κανένας  άλλος από τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη. "Υπάρχει Άγιος Βασίλης , τελικά;"
Μια ιστορία, που είναι πολλές. Ένα παραμύθι με την μαγική σκόνη της Ελένης Μπετεινάκη, λίγο ανάμνηση, λίγο φαντασία, λίγο από ολόχρυσες φεγγαραχτίδες, λίγο από Τύχη και Χαρά, λίγο από αυτό που όλοι έχουμε ανάγκη. Αγάπη, ευτυχία, υγεία και όμορφες στιγμές. Κι αυτή την μέρα σ΄ αυτό το παραμύθι υπάρχει ένα δικό της μικρό μυστικό που θα το μοιραστεί με όλα τα παιδιά και με όλους όσους αισθάνονται ακόμα πως  υπάρχει κάτι που μπορούμε ακόμα να …πιστεύουμε!

Κι ύστερα  λένε πως, οι μεγάλες αλήθειες λέγονται πάντα μέσα από τα παραμύθια! Κανένας δεν βλέπει τον Άγιο Βασίλη, αλλά αυτό δεν είναι  απόδειξη πως δεν υπάρχει. Τα πιο σπουδαία πράγματα είναι εκείνα τα οποία ούτε οι μεγάλοι ούτε τα παιδιά μπορούν να δουν ! Καλή αντάμωση λοιπόν και γράψτε κι εσείς ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη…

Εμείς όλοι αύριο θα το στείλουμε…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου