Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Tα παραμύθια του Σαββάτου…



...γράφει σχολιάζει και παρουσιάζει η Ελένη Μπετεινάκη*

Το βιβλίο λένε πως είναι το καλύτερο αγχολυτικό …Τα παραμύθια πάλι προκαλούν ηρεμία, ανατροφοδότηση, κάθαρση και γαλήνεμα ψυχής. Διδάσκουν, διασκεδάζουν και δείχνουν στα παιδιά με τον τρόπο τους πώς να λύνουν προβλήματα. Τούτες τις μέρες, ίσως, ο καλύτερος σύμβουλος και σύντροφος να είναι αυτά τα παραμύθια που όλοι αγαπάμε και που περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη κι εμείς και τα παιδιά μας!
Περιπέτειες για μεγαλύτερα παιδιά, μυστήρια, ταξίδια του νου, της ψυχής και της ίδιας της ιστορίας. Γνώσεις, γρίφοι, αινίγματα, στόχοι  και δυνατές φιλίες αναδεικνύονται μέσα στις σελίδες των παρακάτω βιβλίων που πάνω απ΄όλα μας θυμίζουν την ιστορία  που οφείλουμε να διαφυλάξουμε σαν πολύτιμο… θησαυρό. 


Ο θησαυρός του κυβερνήτη, Σπύρος Πετρουλάκης,εκδ. Μίνωας

Ένα έρημο σπίτι των προπαππούδων  του Ερμή, θα γίνει η αφορμή να ξεκινήσει μια περιπέτεια για μια παρέα παιδιών στην όμορφη και ιστορική πόλη του Ναυπλίου. Ένα βροχερό πρωινό Σαββάτου, η Άρτεμις με το τροχήλατο αμαξίδιό της, ο Ερμής, ο Ηρακλής, η Δήμητρα και η Αφροδίτη θα γίνουν πρωταγωνιστές μια ιστορίας πολύ παλιάς που ξεκινάει μέσα στο εγκαταλελειμμένο σπίτι, σαν ανακαλύπτουν την εικόνα του Αγίου Αναστασίου, προστάτη της Πόλης τους, μερικά κιτρινισμένα  φύλλα τυλιγμένου χαρτιού κι ένα παλιό τετράδιο. Ένα μυστήριο αρχίζει να ξετυλίγεται καθώς στην αρχή του τετραδίου είναι γραμμένη μια γραφή που εξηγεί πως ακολουθώντας οδηγίες και λύνοντας  κάποια αινίγματα και γρίφους θα φτάσουν στον « θησαυρό  του Κυβερνήτη » με τη βοήθεια κι ενός  «Τάγματος».
Αγωνία, δράση, σκέψεις και συνεργασίες στο αποκορύφωμά τους. Μεγάλος βοηθός των παιδιών ο δάσκαλος του κ.Άρης και η γυμνάστρια του σχολείου τους . Μαζί οργανώνονται, αναζητούν και προχωρούν στη λύση των γρίφων, χαρίζοντάς τους μεγάλη χαρά και επιμονή να συνεχίσουν να ψάχνουν. Ταυτόχρονα με την αναζήτηση μαθαίνουν την ιστορία της πόλης τους αλλά και της ευρύτερης περεχείς. Φιλίες μεγαλώνουν, στόχοι επιτυγχάνονται, η παρέα δένεται ακόμα πιο πολύ και το « ταξίδι » για τον τελικό προορισμό γίνεται καθημερινά όλο και πιο συναρπαστικό. Το τέλος του είναι « μαγικό»… αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά, τη δύναμη της φιλίας, της συνεργασίας και της ίδιας της Ιστορίας του κάθε τόπου πως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του κάθε ανθρώπου που οφείλει να γνωρίζει και να μεταφέρει όλες αυτές τις γνώσεις του στις επόμενες γενιές, με σεβασμό και  « παίζοντας» κάποια παιχνίδια που δείχνουν ευστροφία και διάθεση του ανθρώπου για περιπέτεια.
Υπέροχη ιστορία του Σπύρου Πετρουλάκη, που αναδεικνύει το …ταξίδι  στην περιοχή του Ναυπλίου και της ευρύτερης περιφέρειας της Πελοποννήσου. Χαρακτήρες και πρόσωπα σύγχρονα που ζουν μέσα από τις σελίδες ενός τετραδίου μια περιπέτεια γεμάτη αγωνία και δράσεις. Απόδειξη τρανταχτή για τον ορισμό της φιλίας ανάμεσα σε έφηβους αλλά και μεγαλύτερους που μπορεί να τους κρατήσει μαζί  μια ολόκληρη ζωή, να τους δέσει και να τους κάνει να καταλάβουν πως «θησαυρός» στη ζωή είναι εκτός από τα υλικά αγαθά και οι μεγάλες αξίες που την διέπουν.

Για παιδιά από 9 ετών


Το μυστήριο της Κωνσταντινούπολης, Χρύσα Σπυροπούλου, εκδ. Καστανιώτης

Άλλη μία περιπέτεια, άλλο ένα ταξίδι αυτή τη φορά από την πένα της Χρύσας Σπυροπούλου. Κωνσταντινούπολη, η πόλη των θρύλων, των παραδόσεων, των αρωμάτων, των γρίφων, της πολιτισμικής κουλτούρας, των προγόνων, της ψυχής και των ατέλειωτων ιστοριών. Της Πόλης που πάντα θα μας μαγεύει και που αυτή τη φορά μαθαίνουμε την ιστορία της μέσα από μια παρέα παιδιών , του Άρη, της Λίζας, της Ήρας αλλά και των Φούλια, Καντιρτζάν, Ουγουρτζάν, του Αχμέτ και του Αλί. Η περιπέτεια ξεκινάει σαν ανακαλύπτουν ένα παλιό τετράδιο συνταγών που του λείπουν κάποιες σελίδες και ενός χάρτη πολύ παλιού επίσης πουβρίσκουν  τα παιδιά στο προαύλιο ενός παλιού σχολείου, του Ιωακειμείου Παρθεναγωγείου.Το τετράδιο πιθανόν ανήκε στον Νικόλα, αρχιμάγειρα του Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίντ Α΄του παλατιού του Ντολμαμπαχτσέ  και ίσως να έκοψε τις σελίδες του και να τις έκρυψε σε διάφορα σημεία της Πόλης για να μην είναι εύκολο να τις βρουν οι αντίπαλοί του.
Τα παιδιά νοιώθουν πως τούτος ο χάρτης και το « ιερό βιβλίο» θα είναι η αφορμή για μια μοναδική περιπέτεια και η δράση τους ξεκινά ανάμεσα σε σπουδαία κτίρια, σε μνημεία της και αρχαιολογικούς τόπους της Πόλης, γνωρίζοντας έτσι την ιστορία για τα πιο σπουδαία μέρη της. Τη μονή της Ζωοδόχου Πηγής (Μπαλουκλί), την  Αγιά Σοφιά, το Τοπ Καπί, τη Βασιλική Κινστέρνα, την  Κλειστή Αγορά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη  Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο, το Σισμανόγλειο πολιτιστικό κέντρο, τα γραφεία της εφημερίδας « Απογευματινή» και το περίφημο παλάτι Ντολμάμπαχτσέ και τον Πύργο του Λέανδρου!
Εμπιστοσύνες που χάνονται, παιδικά δάκρυα λύπης και χαράς, φιλίες που δοκιμάζονται αλλά βασικά αναζητήσεις, έξυπνες κρυψώνες , περιηγήσεις και ιστορίες πλεγμένες με μύθο και ιστορία. Γεγονότα που ξαναέρχονται στο φως, που θυμίζουν σε μεγαλύτερους, μαθαίνουν σε μικρότερους για τους Έλληνες της Πόλης, τις μειονότητές της, σύγχρονες στιγμές γεγονότων που στιγμάτισαν, όπως ο Σεπτέμβρης του ΄55.  Μυστήριο και πλοκή δεδομένα στο υπέροχο βιβλίο της Χρύσας Σπυροπούλου. Απόψεις που δεν δημιουργούν εντάσεις, απλά περιγράφουν μια Πόλη όπως σχεδόν την ξέρουμε, όπως θα θέλαμε να τη γνωρίσουν τα παιδιά μας. Καταπληκτική η υπόθεση, αυτή για την αναζήτηση των μυστικών σελίδων με συνταγές. Ένα βιβλίο ταξίδι σε τόπο, χρόνο και ιστορία ,στη  δυναμική μιας  ομάδας, της φιλίας , των σχέσεων εφήβων και παιδιών.
Ένα ταξίδι που όλοι μας θα πρέπει να κάνουμε και αν είναι μόνο φανταστικό, τούτο το βιβλίο είναι ένας πρώτος οδηγός για την φαντασία μας και την Πόλη …μας!

Για παιδιά από 10 χρονών!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουλίου 2015 στο Cretalive.gr : http://www.cretalive.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου