Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Τα παραμύθια του Σαββάτου …

...Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*


Παραμύθια και ιστορίες για ζώα, ανθρώπους, έννοιες και αξίες. Ένα πάζλ ιστοριών που μας κάνουν πιο σοφούς, πιο σκεπτικούς και υποψιασμένους. Προβλήματα ζωής και καθημερινότητας που έχοντας σύντροφο την συνείδηση του καθενός, τη φιλία,  την προσφορά, την αλληλεγγύη, την προσωπικότητα του, μπορούν να ξεπεραστούν. Παραμύθια με αγαπημένους ήρωες όλων των παιδιών, σαν τους πειρατές και με οχήματα τα αερόστατα και την φαντασία, τα ταξίδια στο όνειρο και τη χαρά. Παραμύθια που ζητούν συγνώμη από τη μαμά, αφού τούτες τις μέρες για μια ακόμα φορά γιορτάζει,  και ιστορίες που οδηγούν τη σκέψη πέρα από τα τετριμμένα και ευκολονόητα αλλά και τις …σκεπές των σπιτιών με κεραμίδια!

Ότι και αν έχουν τα σημερινά « παραμύθια του Σαββάτου» ένα είναι σίγουρο. Θα τα αγαπήσετε και θα ταξιδέψετε για μια ακόμα φορά ποιο ψηλά κι από τον Ναυτίλο, το αερόστατο του Ευτύχιου και της Ευτυχούλας…

Που να απλώσω τόση αγάπη; Κατερίνα Τζαβάρα ( εικ: Αιμιλία Κονταίου) , εκδ. Διάπλους

Σε ένα ακατάστατο παιδικό δωμάτιο καμιά φορά εκτός από ρούχα, παπούτσια, βιβλία και παιχνίδια μπορεί να συναντήσει κανείς και την Αγάπη γυρισμένη ανάποδα  και κουκουλωμένη από τα άπλυτα ρούχα ή τα Λογάκια της Γιαγιάς  γεμάτα σκόνη σε  μιαν άκρη  και τους καλούς τρόπους να κρέμονται ανάποδα στο φωτιστικό γεμάτοι παράπονα. Η εικόνα συμπληρώνεται με την Υπομονή κρυμμένη στο κουτί με τις μπάλες και την Αφοσίωση να είναι τσαλακωμένη  ανάμεσα σε αθλητικά παπούτσια. Κάτι πρέπει να διορθωθεί και τότε μόνο ένα πράγμα μπορεί να  σώσει την κατάσταση. Μια πλύση στο πλυντήριο της μαμάς πολύ διαφορετική από τις άλλες. Με ένα απορρυπαντικό μοναδικό εκείνο  της λευκής Συγγνώμης με ροζ και γαλάζιους κόκκους που κάνουν αφρό και ξεπλένουν τις Τύψεις!  Κι όταν όλα  τα Αγαπημένα πλυθούν, πρέπει  να απλωθούν στην απλώστρα να στεγνώσουν οι συγγνώμες και τα λάθη. Οι μεγάλοι καμιά φορά δεν καταλάβουν τους τρόπους των  παιδιών όταν θέλουν κάτι σημαντικό να πουν και δεν τους δίνουν ιδιαίτερη σημασία όμως σαν κάποιος θέλει πάρα πολύ να πει την …συγγνώμη του βρίσκει τρόπο. Ίσως να είναι πασπαλισμένος με άχνη ζάχαρη και κανέλα , σε  απλώστρες με ζαχαρωτά μανταλάκια κι όλος ο κόσμος να γεμίσει ξαφνικά με κατανόηση και καραμελωμένη αγάπη. Κι  αυτήν τη συγνώμη και την αγάπη τη χρωστάμε συνήθως στα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα όπως είναι η μαμά, κι ισως θα ΄περεπεπε να τους το λέμε όσο πιο συχνά γίνεται.
Ένα υπέροχο όνειρο – παραμύθι της Κατερίνας Τζαβάρα που με πολύ ευρηματικό τρόπο βάζει τον ήρωα της να ζητάει συγγνώμη από το πιο αγαπημένο πρόσωπο της ζωής του, τη μητέρα του.Το βιβλίο έχει εικονογραφήσει  η πλέον γνωστή Αιμιλία Κονταίου με απίθανα χρώματα και χαρακτήρες που δεν περνούν απαρατήρητοι  και εντυπώνονται στη μνήμη, όπως κάθε της δουλειά! Μια συνεργασία πολύ δυνατή που φέρνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα σε ένα βιβλίο ιδιαίτερα τρυφερό, γλυκό και συγκινητικό για όλα τα παιδιά και τις μάνες τούτου του κόσμου. Για εκείνη τη συγγνώμη που ξεχνάμε να πούμε και για εκείνη την αγάπη που δεν υπάρχει όμοια της πουθενά, την μητρική.Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα cd με τραγούδια και αφήγηση της ιστορίας καθώς και οδηγίες για μια κουκλοθεατρική η θεατρική παράσταση! 

Για παιδιά από 4 ετών !

Το σταχτί πέπλο, Χρίστος Kαλουντζόγλου ( εικ: Λίζα Ηλιού), εκδ. Κέδρος

Τούτο το βιβλίο γράφει στο οπισθόφυλλο πως είναι μια ιστορία για το περιβάλλον, το οικοσύστημα και την οικολογική συνείδηση. Θα συμπλήρωνα πως είναι  ακόμα μια ιστορία που αν και γράφτηκε για ζώα και δάση και ρεματιές αφυπνίζει τις σκέψεις και ενέργειες των ανθρώπων ΚΑΙ στο πολύ λεπτό ζήτημα των προσφύγων.
Ο Φρι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένα μικρό πουλί που στην αρχή σαν ξεσπάει η μεγάλη φωτιά στο δάσος, εκείνο δεν το καταλαβαίνει και παρατηρεί τα χρώματα στον ουρανό. Όλα τα ζώα της ρεματιάς βρίσκονται ξαφνικά σε επιφυλακή. Το σταχτί πέπλο είχε απλωθεί παντού και κανένας τους δεν ήξερε τις συνέπειες. Η Πόλι η κουκουβάγια το είχε πει καθαρά:  Πυρκαγιά στο δάσος, κίνδυνος για όλους.
Η ανησυχία απλώθηκε παντού και σε λίγο άρχισαν να καταφθάνουν και οι πρώτοι «πληγέντες». Ο Ματθαίος ο σκαντζόχοιρος με μια κουκουνάρα αναμμένη πάνω στα αγκάθια του ζητούσε απεγνωσμένος βοήθεια. Η σκυλίτσα η  Μάνια τον έσπρωξε απαλά ως τα νερά της ρεματιάς κι έτσι σώθηκε η ζωή του. Όλοι δέχτηκαν το καινούργιο ζώο στη συντροφιά τους και στη ζωή τους έτσι ώστε να μην νοιώσει ούτε για μια στιγμή ανεπιθύμητο. Σειρά είχε η Δόξα η αλεπού με την καψαλισμένη της ουρά. Κι αυτή την βοήθησαν τα υπόλοιπα ζώα να φτιάξει καινούργια φωλιά και να επιβιώσει κοντά τους.
Αναστάτωση αλλά και αλληλεγγύη απλώθηκε σ όλον τον μικρόκοσμο της ρεματιάς. Βοηθός τους και η μικρή Έρη, ένα κοριτσάκι που ζει πολύ κοντά τους. Τα ζώα βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο στην ρεματιά,  αλλά δεν ξεχνούν ποτέ το δικό τους το σπίτι, το δικό τους το δάσος και ονειρεύονται μια μέρα πως θα γυρίσουν πίσω σ΄ αυτό. Κι όταν τα πράγματα καλυτερεύουν η ζωή πάει να κινήσει πάλι από την αρχή.Και  έρχεται  η Άνοιξη και το σταχτί πέπλο φεύγει οριστικά από τον ουρανό και τις καρδιές, για να πάρει τη θέση του ένα άλλο χαρούμενο γεμάτο χρώματα , μέλισσες και λιβελούλες.
Ένα υπέροχο παραμύθι για την φιλία , την αλληλοβοήθεια, τις αξίες και τις προτεραιότητες στη ζωή. Μια ιστορία γεμάτη μηνύματα για την προστασία της φύσης , για τις καταστροφές που μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή κάποιων ή το χάσιμο όσων πραγμάτων είχαν πριν από αυτές. Μια ιστορία για την προσφυγιά, δοσμένη με εξαιρετική μαεστρία από τον Χρίστο Καλουντζόγλου για μπορέσει να γίνει κατανοητή, τούτη η έννοια και κατάσταση,  σε πολύ τρυφερές ηλικίες. Μια ιστορία για τους κινδύνους, για την σημασία της προσφορά ς, της αγάπης και της συνεργασίας.
Μια ιστορία επίκαιρη, σχεδόν καθημερινή με στόχο την γενικότερη ευαισθητοποίηση όλων μας σε οικολογικά και ανθρωπιστικά θέματα!

Για παιδιά από 5 χρονών!

Επιστροφή στην Ευτυχούπολη, Μαριλίτα Χατζημποντόζη, (εικ: Γιώργος Πετρίδης), εκδ. Ψυχογιός

Ευτυχούπολη λέγεται κάθε πόλη που γνωρίζει το μυστικό της Ευτυχίας, και οι νονοί της κάθε μιας από αυτές που συναντούν στις περιπλανήσεις τους είναι ο Ευτύχιος και η Ευτυχούλα. Τα δυο παιδιά γυρίζουν τον κόσμο με ένα αερόστατο, τον Ναυτίλο, και μια μέρα διαβάζουν σε μια σαΐτα που βρήκαν πάνω του, υπογεγραμμένο από τον Βασιλιά Ντορεμί, πως σε μια από τις πόλεις της Ευτυχίας, χάθηκε το χαμόγελο. Πράγματι σαν έφτασαν σε  αυτήν, βρήκαν μια πόλη που βασίλευε η Γκρίνια κι η  Μουρμούρα αφού το χαμόγελό τους είχε κλαπεί από τον τρομερό πειρατή Μπουρμπουλήθρα. Μια περιπέτεια αρχινά για τους δύο φίλους μέχρι το νησί του πειρατή που προσπαθεί να τους τρομάξει και να τους διώξει με τις άγριες φωνές του. Πιστεύει πως το σεντούκι που έκλεψε είναι γεμάτο ρουμπίνια, διαμάντια και ζαφείρια. Είναι όμως; Ή μήπως μέσα του είναι κλεισμένα οι  : Ειρήνη, Υγεία, Τύχη, Υπομονή, Χαμόγελο, Οικογένεια, Υπευθυνότητα, Πίστη, Ομορφιά, Λογική, Ήθος. Ο πειρατής Μπουρμπουλήθρας στέκει έκπληκτος και σχεδόν θυμωμένος μπροστά στο ανοιχτό σεντούκι, αλλά οι δύο φίλοι έχουν ήδη απομακρυνθεί από το νησί του, προσπαθώντας, γρήγορα  να επιστρέψουν τον πολύτιμο θησαυρό στην θέση του και η Ευτυχία να διαδεχτεί την Γκρίνια κι ο Βασιλιάς Ντορεμί τον Κόντε Μουρμούρη.
Μια χαρούμενη και αισιόδοξη ιστορία της Μαριλίτας Χατζημποντόζη με  στοιχεία παραμυθιού για  πειρατές, θησαυρούς, χάρτες, νησιά, αερόστατα και μηνύματα αισιοδοξίας και χαράς. Μια όμορφη ιστορία με περιπέτεια που αρέσει στα παιδιά,  και με πολύ  προσεγμένη εικονογράφηση τους Γιώργου Πετρίδη. Μια ιστορία χαράς και κεφιού, μια ιστορία που ταξιδεύει και τους μεγάλους στα χρόνια της αθωότητας και με πολύ απ΄λό τρόπο περνάει μηνύματα, λέξεις και έννοιες που αξίζουν στη ζωή πολύ περισσότερο από όλο το χρυσάφι του κόσμου!

Για παιδιά από 4 χρονών!

Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Αντώνης Παπαθεοδούλου ( εικ: Σοφία Τουλιάτου),εκδ. Παπαδόπουλος.

Μια …απορία που ίσως να  την έχουμε όλοι διατυπώσει στον εαυτό μας. Ένα βιβλίο που δεν είναι ακριβώς παραμύθι αλλά είναι τροφή για σκέψη, φαντασία και δημιουργικότητα. Ο ευφυής συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου για μια ακόμα φορά ξαφνιάζει ευχάριστα με την δημιουργικότητα και την πρωτότυπη επιλογή θεμάτων του. Μια ιστορία που μπορεί να εξελιχθεί , θέτοντας ένα ερώτημα που στον καθένα μπορεί να έχει μια διαφορετική ερμηνεία και προσέγγιση.
« Τι κάνει νιαόυ νιάου στα κεραμίδια;» Κι όπως λέει κι ο ίδιος ο Αντώνης : Προσοχή μην βιαστείτε να απαντήσετε! Οι πιο γρήγοροι, ίσως, χωρίς σκέψη να πουν αμέσως , η γάτα! Κι αν δεν είναι η γάτα αλλά ο σκύλος που βαρέθηκα τα ίδια και τα ίδια κι είπε να αλλάξει «εαυτό» και συνήθειες; Ή ένας μικρός που ακούει μουσικά με γατίσιους στοίχους πάνω στου σπιτιού την οροφή; Ή μήπως είναι εξωγήινοι, ή μια μελετηρή και σοφή κουκουβάγια; Μία τίγρης, ένα χρυσόψαρο, ένα πουλί ή μήπως δεν ακούστηκε καλά το νιάου και δεν είναι άλλο από ένα επιφώνημα θαυμασμού όπως το …Ουάου;
Ένα βιβλίο γεμάτο εκπλήξεις, τροφή για σκέψη και ανακαλύψεις. Ένα βιβλίο που μπορεί ο καθένας να συνεχίσει και να βρει τι πραγματικά υπάρχει πίσω από κάθε στερεότυπη φράση. Φράση συνηθισμένη που η απάντηση δεν είναι μία, αλλά πολλές φορές, εκατόν και χίλιες …μία!
Ευρηματικότητα, εξυπνάδα, χιούμορ, περιπέτεια, φρέσκες ιδέες, ταλέντο, μπόλικη σκόνη φαντασίας, απίθανη εικονογράφηση . Αυτά είναι τα βασικά υλικά της συνταγής αυτής της ιστορίας. Ένα μεγάλο μυστικό είναι επίσης η καλή συνεργασία  επιτυχημένων ανθρώπων. Σοφία Τουλάτου σημαίνει χρώμα, εγγύηση ποιότητας και σπουδαία εικόνα. Αντώνης Παπαθεοδούλου: Ευρηματικός, ονειροπόλος και αγαπημένος συγγραφέας!

Αποτέλεσμα : Για μια ακόμα φορά, εξαιρετικό!

Για παιδιά από 4 ετών …μέχρι 104!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου