Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Τα παραμύθια του Σαββάτου !



Γράφει, προτείνει, παρουσιάζει και σχολιάζει η Ελένη Μπετεινάκη*

Η ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη παραμύθια και ιστορίες που όσα χρόνια και αν περάσουν πάντα γοητεύουν και συγκινούν μικρούς και μεγάλους. Ειδικά όταν το ταλέντο ενός συγγραφέα ή θεατράνθρωπου τους δίνει μια χροιά που τυπώνεται βαθιά στην ψυχή των μικρών αναγνωστών. Κι αν κανείς θέλει να μιλήσει για φιλία με τα παιδιά του κόσμου ολόκληρου δεν έχει πάρα να δει πως όσες διαφορές και αν έχουν οι άνθρωποι στον κόσμο παραμένουν πάντα άνθρωποι που ζουν, γελούν, πονούν, μεγαλώνουν και γερνάνε. Κι όσο και να  γερνάει το σώμα, η ψυχή μένει πάντα νέα και κυνηγάει τ΄όνειρο και την ιδέα ακόμα και αν  χρειαστεί να τα ξανακάνει όλα από την αρχή. Ένα σκοπό να βάλει κανείς στη ζωή του, ένα στόχο που δεν θα εγκαταλείψει ποτέ, με κάθε τίμημα και τότε ίσως , ίσως, οι άνθρωποι να καταλάβουν το νόημα της ζωής πως μπορεί να κρύβεται σε ένα δυνατό κράτημα , σε μια αγκαλιά,σε ένα τραγούδι.

Περσέας και Ανδρομέδα, Κάρμεν Ρουγγέρη, (εικονογράφηση: Χριστίνα Κουλουμπή). Εκδόσεις Ψυχογιός.
Ένας ακόμα ελληνικός μύθος με διασκευή της Κάρμεν Ρουγγέρη. Ένας μύθος που «συνέβη» χιλιάδες χρόνια πριν… Είναι εκείνος του γιου της Δανάης και εγγονού του Ακρίσιου που ο χρησμός ήθελε να γίνει ο φονιάς του. Ο άρχοντας φυλακίζει την κόρη του έτσι κανείς να μην την συναντήσει ποτέ και να θέλει  να την παντρευτεί. Όμως ο Δίας , ο πατέρας  των θεών που  όλα τα βλέπει και τα αφουγκράζεται, ακούγοντας το κλάμα της Δανάης και βλέποντα την, μαγεύεται. Παίρνει την μορφή χρυσής βροχής, μπαίνει στη φυλακή της, την αγκαλιάζει και ύστερα από εννέα μήνες ο Περσέας έρχεται στη ζωή. Ο Ακρίσιος τότε φυλακίζει σε ένα μεγάλο ξύλινο κουτί την θυγατέρα και τον εγγονό του και τους ρίχνει στη θάλασσα, που φουρτούνιασε και αν δεν ήταν η Ινώ η Λευκοθέα θα πνίγονταν. Φτάνοντας στη Σέριφο θα σωθούν και θα φιλοξενηθούν από έναν ψαρά, τον Δίκτυ, και ο βασιλιάς Πολυδέκτης θα θελήσει να παντρευτεί την όμορφη Δανάη. Εκείνη αρνείται, και ο οργισμένος βασιλιάς βάζει σε δοκιμασίες τον γιο της, τον Περσέα, ζητώντας του σαν γαμήλιο δώρο του με μιαν άλλη γυναίκα να του φέρει το κεφάλι της Μέδουσας. Οι δοκιμασίες συνεχίζονται και περιπέτειες αρχινούν για τον Περσέα, που με την βοήθεια των Θεών  προσπαθεί να πετύχει τον σκοπό του. Στην Αιθιοπία γνωρίζει την Ανδρομέδα που της υπόσχεται να γυρίσει να την πάρει σαν βρει το κεφάλι της Μέδουσας. Οι περιπέτειες δεν έχουν τελειωμό και αυτή την φορά από υπεροψία  μιας άλλης μάνας, της Κασσιέπειας, η Ανδρομέδα βρίσκεται δεμένη σε ένα βράχο έτοιμη για θυσία προκείμενου να μην χαθεί ο κόσμος. Ο Περσέας σκοτώνει το μεγάλο θεριό που θέλει να φάει την αγαπημένη του, την παίρνει για γυναίκα του και επιστρέφει μαζί της και με το τρόπαιό του στον Πολυδέκτη.  Η μητέρα του ελευθερώνεται και οι τρεις του πια επιστρέφουν στην πατρίδα τους στο Άργος. Κι εδώ η ειρωνεία της τύχης και η επαλήθευση του χρησμού θα πάρουν σάρκα και οστά.Όσο και αν προσπαθήσει ο Ακρίσιος να αποφύγει τον εγγονό του, τυχαία και ανίδεα θα σκοτωθεί από αυτόν μια μέρα ….Και αν καμιά μέρα κοιτάξει κανείς τον φωτεινό ουρανό θα διακρίνει τους δύο ήρωες, που έζησαν μια καλή ζωή, και έγιναν αστερισμοί μετά το θάνατο τους και η ιστορία τους θα μείνει αιώνια γραμμένη με « χρυσά γράμματα».
Ένα βιβλίο από εκείνα που θες να διαβάσεις πολλές φορές. Άλλη μια ιστορία από την μυθολογία μας που με μαγικό τρόπο έχει διασκευάσει η αγαπημένη των παιδιών Κάρμεν Ρουγγέρη. Ένα βιβλίο που έγινε παράσταση για μικρούς θεατές και ζωντανεύει όλα αυτά τα θαυμαστά …του αρχαίου κόσμου.

Συνοδεύεται από cd και απευθύνεται σε παιδιά από 5 ….έως 105 ετών !

Όλοι μαζί ένας κόσμος, Catherine & Lawrence,Anhott,εκδόσεις Παπαδόπουλος 

Ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, ένα βιβλίο που μιλάει για φίλους. Φίλους που ζουν στην Βραζιλία, στο Μαρόκο, στην Κένυα, στην Ολλανδία, στη Σουηδία στην Κίνα και στον κόσμο ολόκληρο. Ένα βιβλίο που δίνει απλές πληροφορίες για τις ασχολίες και συνήθειες παιδιών του κόσμου. Ένα βιβλίο για την φιλία που δεν γνωρίζει σύνορα και που περνά στα παιδιά ένα σωρό μηνύματα. Είναι αφορμή για παιχνίδι αν αξιοποιηθεί σωστά. Ένα βιβλίο εργαλείο για νηπιαγωγούς, δασκάλους αλλά και γονείς, που θέλουν μια πρώτη προσέγγιση σε έννοιες διαπολιτισμικές,με απλή  και όμορφη εικονογράφηση, για να στείλει ακόμα μια φορά αυτό το μήνυμα που θα έπρεπε να συμβαίνει στ΄ αλήθεια. Πως όλοι μαζί είμαστε ένας κόσμος, γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι, ασχέτου συνηθειών, γλώσσας, χρώματος και θρησκείας.
Για παιδιά από 5 ετών

Το γαϊτανάκι, Ζωρζ Σαρή, εικονογράφηση Εφη Λαδά, εκδόσεις Πατάκης
Και ποιος δεν γνωρίζει τούτο το βιβλίο, και ποιος δεν θυμάται τον κυρ Γαρίφαλο, τον Νικόλα, που σαν έφτασε σε βαθιά γεράματα , ένα τραγούδι από το στόμα τριών κοριτσιών στάθηκε η αφορμή να του μπει στο μυαλό μια τρελή ιδέα. Μια ιδέα να σμίξει τον κόσμο, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, μια συγκεκριμένη στιγμή, και να χορέψουν όλοι το μαγικό γαϊτανάκι που θα ενώσει όλες τις διαφορές, τις γλώσσες, τις θρησκείες , τις παραξενιές και τις αντιδικίες. Όμως όλα τούτα για να συμβούν χρειάζονται εκτός από την ιδέα και τα όνειρα και νιάτα και αντοχή. Κι ο κυρ Νικόλας καταλαβαίνει έστω και αργά πως η γνώση παρέχεται από τα βιβλία όμως η χαρά της ζωής είναι αλλού. Ταξιδεύει και βρίσκει τον γιατρό Ξανανιώνη και εκείνος ενθουσιασμένος από τη ιδέα του, του χαρίζει το φάρμακο Νεοζίλ που τον κάνει νέο, δυνατό και γεμάτο όρεξη να ζήσει και να φτάσει στα πέρατα της γης , κυνηγώντας την ιδέα και το όνειρο. Το ταξίδι ξεκινά γεμάτο περιπέτεια και εμπειρίες. Άλλοι θα τον περάσουν για τρελό, άλλοι θα τον δεχτούν , σαν τον Χαρούμενο που ενθουσιάζεται με την ιδέα του. Κι η φήμη του έφτασε παντού, όλοι τον συζητούσαν. Ώσπου φτάνει εκεί που οι πρόγονοι έσπειραν έχθρες και μίση και έκανε εχθρούς τους γείτονες και φρουρούς της γης τους. Σε πολιτείες που είχα ξεσπάσει πόλεμος και η θλίψη είχε απλωθεί παντού. Μίλησε σε όλους για τις μνήμες που δεν πρέπει να ξεχνούν αλλά και για την νέα ζωή που δεν πρέπει επίσης να προσπερνούν. Δεν κατάλαβαν και τον πετροβόλησαν. Μια γυναίκα που χε χάσει τον γιο της στον πόλεμο τον βοήθησε κι αν  και το σπίτι της ήταν ζεστό και φιλόξενο, η ιδέα και το όνειρό του δεν τον άφηναν να αναπαυτεί για πολύ. Έγινε θερμαστής σε ένα καράβι και μίλησε πάλι στους εργάτες για την ιδέα του κι έφτασε σε ένα λιμάνι με θεόρατα κτίρια κι εκεί μίλησε για μια ακόμα φορά για αυτό που είχε στο νου του. Τον έπιασαν και τον φυλάκισαν γιατί ο δικαστής δεν δέχτηκε πως ένας νέγρος μπορεί να πιάσει το χέρι ενός λευκού ανθρώπου. Κι εκεί , ακόμα κι εκεί στη φυλακή, ξεσήκωσε τους ανθρώπους και σαν βγήκε κι η ιδέα πια είχε μεστώσει για τα καλά, όρισε σαν ημερομηνία πραγματοποίησης της την πρώτη μέρα της άνοιξης και άρχισε να στέλνει παντού τηλεγραφήματα για να ειδοποιήσει όλον τον κόσμο …Και σαν έφτασε εκείνη η μέρα, όλα έγιναν όπως τα είχε σκεφτεί. Ο κυρ Νικόλας ο Γαρίφαλος είχε ξαναγίνει γέρος αλλά ο σκοπός του  είχε ολοκληρωθεί και τίποτα δεν τον ένοιαζε γιατί «…ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ μεγάλος και δυο φορές τη Γη μας θ΄αγκάλιαζε θαρρώ…»
Η Ζωρζ Σαρή δεν χρειάζεται συστάσεις. Μια συγγραφέας που με  το ήθος , τη ζωή και το έργο της, παραμένει αγαπημένη χιλιάδων αναγνωστών στη χώρα μας. Σήμερα θα σταθώ στην εικονογράφηση τούτου του βιβλίου. Το γαϊτανάκι είχε εκδοθεί πρώτη φορά το 1996 και τώρα σε μια νέα του έκδοση φέρει την υπογραφή και τα πινέλα της Έφης Λαδά. Η αλήθεια είναι πως ακόμα κι ένα τόσο δυνατό κείμενο , γίνεται ακόμα πιο σπουδαίο όταν ο εικονογράφος έχει τέτοια φαντασία και τόσο ταλέντο που πραγματικά το απογειώνει. Στέκεσαι ώρα πολύ σε κάθε σελίδα και θαυμάζεις πραγματικούς πίνακες ζωγραφικής που χαράζονται βαθιά στο μυαλό και την ψυχή σου.  Διαβάστε το ξανά και δείτε τούτες τις εικόνες που η αισθητική και το αποτέλεσμα τους είναι πραγματικά μοναδικό.
Για παιδιά από 5 ετών…

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου