Το παραμύθι της βροχής

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Τα παραμύθια του Φθινοπώρου στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ ...Μέρος 2ο



Τα παραμύθια  του Φθινοπώρου…
…γράφει, σχολιάζει, προτείνει και παρουσιάζει η Ελένη Μπετεινάκη*

Λίγο πριν την μεγάλη εθνική  μας γιορτή, ένα  σωρό λέξεις, φράσεις, γεγονότα  παραμένουν δυσνόητα για μικρά παιδιά. Έννοιες όπως αυτές της ειρήνης, της ελευθερίας, της αδελφοσύνης, της διαφορετικότητας μα και του πολέμου ακόμα, συναντιούνται σε τούτα τα βιβλία και με τρόπο, απλό , διασκεδαστικό και έμμετρο κάποιες φορές δίνεται η  ερμηνεία στα  νοήματα και τις σκέψεις. Και αν μια πόλη είναι  τόσο παράξενη που αλλάζει μόλις δει τον πόλεμο κι όλα τα « κακά » να την απειλούν, αυτή είναι η πόλη που κάποιος θα θέλει για πάντα να ζει. Και αν οι μεγάλοι  συγκρούονται μεταξύ τους,  τα παιδιά ξέρουν  με μια μόνο φράση ,«Λόφηρε Βενάκις », πώς να  γίνουν  όλα όπως παλιά!
Αν πάλι  αγαπάτε πολύ τα παραμύθια που μοιάζουν με εκείνα τα παλιά, τα πολύ μαγικά, η πριγκίπισσα Κουμ Κουάτ κι ο Νεράντζης ο Λεμονόκαρδος θα σας γοητεύσουν. Όσο για τις καραμέλες που φτιάχνει η όμορφη βασιλοπούλα η Ειδύλλη, έχουν μια γλύκα που θα σας μείνει, σαν  εκείνη τη μυρωδιά του συννεφοκέρασου που φυτρώνει μόνο στον ουρανό και πολλές φορές και στην ψυχή μας…
Τούτες οι ιστορίες μιλούν για εκείνες τις χώρες τις μαγικές ,με δράκους καλούς και κακούς , με βασιλοπούλες και μυστικές συνταγές. Για ξωτικά που φυτεύουν παράξενους σπόρους, για σκουριασμένα κονσερβοκούτια που τρομάζουν τον κυρ Νοτιά, για το γιο της θάλασσας , τον Σεισμό, για μουσική και για παλιά κουρδιστά και μη παιχνίδια που επαναστατούν και θέλουν να πάρουν πίσω τη χαμένη τους   δόξα , λάμψη και θέση στις καρδιές των παιδιών. Των παιδιών που λατρεύουν τις γιαγιάδες και τα παραμύθια τους και σκαρφίζονται χίλια δυο να τις κρατήσουν για πάντα κοντά τους και να μην « ξεραθούν. »
Κι επειδή τα παραμύθια είναι πάντα για να παρηγορούν σαν έρθει το τέλος  όλα τα χαμόγελα ανθίζουν. Η μαγεία και η ομορφιά απλώνονται  παντού κι οι καληνύχτες γεμίζουν αστέρια και όνειρα και μπόλικη χρυσόσκονη,  δανεική από τις νεράιδες που τα τριγυρίζουν !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου