Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Τα παραμύθια του Σαββάτου!



…γράφει, προτείνει , παρουσιάζει και σχολιάζει η Ελένη Μπετεινάκη*

Το σχολείο άνοιξε και το διάβασμα αρχίζει να αποκτά πρόγραμμα, συνέπεια και καθημερινή απασχόληση των παιδιών. Η λογοτεχνία για μικρά παιδιά, για παιδιά που μόλις άρχισαν να διαβάζουν είναι κάτι διαφορετικό από την υποχρεωτική άσκηση και «τα παραμύθια του Σαββάτου» σήμερα είναι αφιερωμένα σ αυτήν. Σε θέματα που τα απασχολούν , όπως η ορθογραφία , οι σχέσεις των παιδιών με τους δασκάλους τους, τους φίλους τους  αλλά κι εκείνους τους « άλλους» που πολλές φορές τους κάνουν την σχολική ζωή τους δύσκολη μέχρι και ανυπόφορη. Ιδέες, προβλήματα, λύσεις, αλλά και απλές αναφορές γεγονότων που πιθανόν κάποια στιγμή σ όλη την διάρκεια της χρονιάς.


Ο Νταής του σχολικού, Μαρία Ρουσάκη, ( εικον : Γιώργος Σγουρός), εκδ. Ψυχογιός

Το καλοκαίρι πέρασε και η πρώτη μέρα στο σχολείο κρύβει χαρά, ανυπομονησία και αγωνία για το καινούργιο που έρχεται. Ο Αριστοτέλης ετοιμάζεται πρωί πρωί για να  μπει στο σχολικό και να συναντήσει τους φίλους του. Έχει τόση προσμονή που όλα σχεδόν , τα ζει το προηγούμενο βράδυ στον ύπνο του. Η έκπληξη του είναι  μεγάλη όταν πια η πολυπόθητη στιγμή φτάνει και ανεβαίνει στο σχολικό του να καθίσει στη θέση του. Είναι όμως πιασμένη από ένα άλλο παιδί μεγαλύτερό του, πιο ψηλό και δυνατότερο. Και αρχίζουν οι περιπέτειες του που μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό. Και να ΄φτανε μόνο αυτό, τον κοροϊδεύουν και τα υπόλοιπα παιδιά που ο « νταής  του σχολικού », ό νέος του «συγκάτοικος » στις διαδρομές του κάνει τη ζωή δύσκολη. Όλα αλλάζουν για τον μικρό Αριστοτέλη, δραματικά. Μέχρι που και αυτός μια μέρα αποφασίζει να  δράξει και αρπάζει την τσάντα του διπλανού του την στιγμή που κι εκείνος έχει κάνει ακριβώς το ίδιο. Λένε πως η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα και στην περίπτωση των δύο παιδιών αποδείχτηκε πολύ σωστή αυτή η ρήση. Ένα μυστικό αποκαλύπτεται που πάλι θα δώσει νέα τροπή στην ιστορία και ο Άρης με τον Αριστοτέλη θα γίνουν τελικά αν και δεν μοιάζουν καθόλου, οι καλύτεροι φίλοι.
Μια ιστορία από την σχολική ζωή , τον τρόπο και τις δυνατές λύσεις για να επιλυθούν διαφορές ή φόβοι που έχουν να κάνουν  με το τεράστιο θέμα του εκφοβισμού στα σχολεία. 

Άριστα 10!, Βαγγέλης Ηλιόπουλος,( εικ. Μαρία Τζαμπούρα) εκδ. Πατάκη

Δύσκολο μάθημα η ορθογραφία στις πρώτες τάξεις του σχολείου. Όσο κι αν προσπαθείς τα λάθη είναι συχνά και σχεδόν καθημερινά. Ξεχνάς πώς να γράψεις μια λέξη μόλις απασχολήσεις το μυαλό σου με κάτι άλλο. Καμιά φορά η προσπάθεια δεν φτάνει και τότε η δασκάλα συμβουλεύει και  παροτρύνει  για καλύτερο αποτέλεσμα. Όσους τρόπους  όμως κι αν χρησιμοποίησε η μικρή μας φίλη δεν κατάφερε να γράψει  σωστά σχεδόν ποτέ την ορθογραφία της. Μια μέρα οι φίλοι της την βοηθούν και όλες οι λέξεις επιτέλους είναι γραμμένες σωστά. Άρα θα είναι κι αυτή από τις μαθήτριες που επιτέλους θα πάρει Άριστα 10΄ και σε τούτο το μάθημα ; Όμως όσο δύσκολο είναι  να μάθεις κανείς να γράφει σωστά , άλλο τόσο δύσκολο είναι να πει … ψέματα. Κι έτσι την τελευταία στιγμή λίγο πριν δώσει το τετράδιο της στη δασκάλα της , οι λέξεις « επιστρέφουν » στα …λάθος γράμματα. Όμως η δασκάλα για αυτήν την πράξη θα της βάλει το Άριστα 10 που θα ναι πραγματικά για  την αξία της!

Δεν έφταιγα εγώ, Έλενα Αρτζανίδου, (εικ: Λιάνα Δενεζάκη), εκδ. Ψυχογιός

Η σχολική ζωή έχει πολλές τρικλοποδιές. Έχει φίλους, έχει ζήλιες, έχει μαλώματα  και μικρούς καυγάδες και γδαρσίματα κάποιες φορές. Έχει όμως και τιμωρίες και μικρά αθώα ψέματα. Έχει κι εκπλήξεις. Όπως στη ζωή του Αλέξανδρου που ένας  τσακωμός με τους φίλους του θα γίνει η αιτία της τιμωρίας του από την μητέρα του και την δασκάλα του αλλά και ο λόγος που θα μάθει να λέει αλήθειες. Οι σχέσεις του θα δοκιμαστούν, όχι μόνο με τους φίλους αλλά και μέσα στην οικογένεια με την μητέρα του και την αδελφή του. Η μεγάλη έκπληξη θα συμβεί στην επιστροφή του στο σχολείο όταν θα ανακαλύψει πως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται … τις περισσότερες φορές. Και αυτοί που νομίζουμε για « εχθρούς » μας μπορεί απλά να προσπαθούν να γίνουν φίλοι μας αλλά να μην γνωρίζουν τον τρόπο… Ποιος να φταίει άραγε για αυτό ;

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι  νηπιαγωγός 
Δημοσιεύτηκε στο cretalive.gr στις 13 Σεπτεμβρίου 2014 :http://www.cretalive.gr/culture/view/ta-paramuthia-tou-sabbatou42/190997

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου