Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Τα παραμύθια του Σαββάτου!



Τα παραμύθια του Σαββάτου …!

Στα « παραμύθια του Σαββάτου » η Ελένη Μπετεινάκη * προτείνει, παρουσιάζει και σχολιάζει βιβλία για παιδιά…

Άραγε είναι εύκολο να αποδεχτείς κάποιον άλλον που είναι λίγο διαφορετικός από σένα; Που μπορεί η ζωή να του έφερε αναποδιές, να μην του χαρίστηκε εύκολα, που ίσως να ζούσε σε ένα διαφορετικό τόπο και με άλλες συνήθεις από τις δικές σου. Είναι το χρώμα του δέρματος ή ένα ατύχημα που μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή στην πορεία της ζωής αιτία να μην δεχτούμε κάποιον για φίλο μας; Ή μήπως πίσω από τη διαφορετικότητα κρύβονται κάποιες φορές πράγματα που θαυμάζουμε στους άλλους και που εμείς  δεν μπορούμε να κάνουμε ή είχαμε ποτέ;
Παραμύθια που μιλούν για φίλους, για παιδιά ή  ζώα με ιδιαίτερες ικανότητες και για τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουμε στην πορεία της ζωής  και που πρέπει να ξεπερνάμε και  να προσπερνάμε και να κοιτάμε πάντα μπροστά…

Ένας μήνας σαν όλους τους άλλους, Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου,εκδ. Ψυχογιός

Εκεί στην άκρη του ουρανού, υπάρχει ένα μεγάλο χαρούμενο περιβόλι. Παίζουν δώδεκα παιδιά, τα εγγόνια του παππού χρόνου, οι μήνες. Τους αρέσει πολύ το τρέξιμο κι άλλοι τρέχουν με τριάντα κι άλλοι  με τριάντα μία ημέρες. Ο παππούς  θέλει  πάντα μέσα σε ένα χρόνο να έχουν τρέξει συνολικά 365 μέρες. Όταν μια μέρα ο Φλεβάρης , το δεύτερο εγγόνι του, λαβώνεται στο ένα του πόδι, τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν. Δεν μπορεί πια να τρέξει όπως πριν και κατά φέρνει να φτάσει μόνο μέχρι την εικοστή όγδοη μέρα του. Οι άλλοι μήνες αρχίζουν τότε να μην τον παίζουν και να το φωνάζουν Κουτσοφλέβαρο. Εκείνος πληγώνεται πολύ και κλείνεται στο σπίτι του παππού. Ο καιρός περνάει και οι άλλοι μήνες αρχίζουν να νοιώθουν στενάχωρα για την συμπεριφορά τους, σαν να μετάνιωσαν για τη σκληρή στάση απέναντι στον αδελφό τους και προσπαθούν να βρουν τρόπο να τον βάλουν ξανά στο παιχνίδι τους. Δύο από τα πιο μεγάλα τους αδέλφια συμφωνούν μεταξύ τους να τρέξουν δυο μέρες παραπάνω κι  έτσι  ο χρόνος να είναι σωστός και ο Φλεβάρης χαρούμενος. Το γέλιο στον πληγωμένο μήνα επιστρέφει και μαζί του και χίλιες δύο ιδέες για κατασκευές  της Αποκριάς. Κι όλοι γέλασαν με τα μασκαρέματα του και θαύμασαν τον χαρταετό που τους έφτιαξε. Η χαρά του Φλεβάρη ήταν τόσο μεγάλη που κατάφερε να τρέξει είκοσι εννιά μέρες τούτη τη φορά και αυτό θα συνέβαινε από τώρα και στο εξής κάθε τέσσερα χρόνια.
Μια ιστορία για παιδιά που μοιάζουν του Φλεβάρη , όπως γράφει κι η ίδια η κ. Λότη Πέτροβιτς . Για παιδιά που είναι λίγο διαφορετικά  χωρίς να είναι ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα λόγω κάποιου μικρού κινητικού τους προβλήματος. Ίσως   μάλιστα να είναι  και πιο χαρισματικά από άλλα μα πάνω  από όλα να μην ξεχνάμε πως είναι …παιδιά!

Οι φίλοι, Μάκης Τσίτας, εκδ. Ψυχογιός

Τι είναι οι φίλοι; Είναι οι άνθρωποι που σου δίνουν ευχαρίστηση, που μοιράζονται μαζί σου πράγματα… μισά, όπως ένα παγωτό χωνάκι. Που ανυπομονούν να συναντηθείτε, που σου λένε τα μυστικά τους, που σου δανείζουν το αγαπημένο τους βιβλίο, που σε παρηγορούν στα δύσκολα. Που χαίρονται σ όλες σου τις χαρές, που σχεδιάζουν πολλά μαζί σου, που σου δίνουν ιδέες,  που σε βοηθούν σε όλα. Κι αν υπάρχουν φορές που θυμώνεις μαζί τους και δεν θες να τους μιλάς …είναι αρκετή μια τόση δα λεξούλα κι όλα ξαναρχίζουν από την αρχή σαν να μην συνέβη τίποτα ποτέ. Γιατί οι φίλοι είναι για το τώρα, για το  μετά, είναι για πάντα !




Ο μαύρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος, Κίτυ Κρόουθερ, Εκδ. Συγχ. Ορίζοντες.

Ο Ιάκωβος είναι ένας μαύρος κότσυφας και ο Τζίμης είναι ένας κατάλευκος γλάρος. Ο Ιάκωβος ζει κοντά στο δάσος και ο Τζίμης κοντά στη θάλασσα. Όταν τα  δύο τόσο διαφορετικά πουλιά συναντιούνται γίνονται φίλοι. Ο Τζίμης θέλει να γνωρίσει τον νέο του φίλο και σε άλλους γλάρους, τον παίρνει μαζί του στο χωριό του και τον φιλοξενεί στο ίδιο του το σπίτι. Οι άλλοι γλάροι όμως δεν δείχνουν να τον συμπαθούν και δεν τον θέλουν στην παρέα τους. Έτσι οι δύο φίλοι φεύγουν μακριά από τα άλλα πουλιά και μοιράζονται μόνο οι δύο τους πολλές μαγικές στιγμές και μυστικά. Όταν ο Ιάκωβος ανακαλύπτει ένα σεντούκι με βιβλία και αρχίζει να διαβάζει στον Τζίμη ιστορίες ,η ζωή του από ένα τυχαίο γεγονός θα αλλάξει ριζικά. Θα τον ακούσει ένας άλλος γλάρος , θα επιστρέψει στο χωριό , θα πει σε όλους την μαγεία του να μπορεί κάποιος να διαβάζει και όλοι πια αρχίζουν να τον πλησιάζουν και να τον ακούν να λέει ιστορίες. Τελικά ο Ιάκωβος θα γίνει αποδεκτός  και θα διδάσκει στο σχολείο τα μικρά γλαροπούλια και όλοι μαζί θα ζήσουν πολλά χρόνια γαλήνια, αρμονικά και ευτυχισμένα. 

Κι ίσως να ζουν ακόμα έτσι… !

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός 

Δημοσιεύτηκε στο cretalive.gr : http://www.cretalive.gr/culture/view/ta-paramuthia-tou-sabbatou14/139309

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου