Το παραμύθι της βροχής

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

H Ιωάννα Μπαμπέτα παρουσιάζει τα αγαπημένα της παιδικά βιβλία !



Κάθε εβδομάδα μια συγγραφέας παιδικών βιβλίων μας αποκαλύπτει τα δικά της αγαπημένα βιβλία σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο « Δοκιμάκης» και το bigbook.gr

1. Ο μικρός Νικόλας, Ρενέ Γκοσινί – Ζαν Ζακ Σενπέ, εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, μετάφραση: Ανδρέας Καρακίτσιος.

Αυτός ο πιτσιρίκος είναι ο πιο αγαπημένος μου παιδικός ήρωας. Ήταν ίσως ο ήρωας που με έκανε να αγαπήσω τα βιβλία. Κι ίσως ήταν η αφορμή για να ξεκινήσω να γράφω δικές μου ιστορίες. Διαβάζοντας τα βιβλία του Ρενέ Γκοσινί, με τις υπέροχες εικόνες του Ζαν Ζακ Σενπέ, νιώθεις σιγά – σιγά πως όλα αυτά τα παιδιά είναι και δικοί σου φίλοι.
Οι περιπέτειες του μικρού Νικόλα διαδραματίζονται στη Γαλλία, γύρω στο 1960, όπου τηλεόραση είχαν μόνο λίγοι και φυσικά δεν υπήρχαν υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Εκτός από τον Νικόλα, γνωρίζουμε τον Αλσέστ, τον Εντ, τον Ανιάν, τον Ιωακείμ, τον Ζοφρουά και άλλους ακόμα. Κάθε κεφάλαιο είναι κι ένα αστείο περιστατικό από την καθημερινότητα αυτής της παρέας, που τσακώνεται και αγαπιέται με έναν αφοπλιστικό και ειλικρινή τρόπο. Τον τρόπο των παιδιών.
 
2. Στην Κιβωτό στις οκτώ, Ούλριχ Ουμπ – Γεργκ Μύλε, εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου.
Άλλο ένα βιβλίο ξεκαρδιστικό, αλλά φιλοσοφικό και μεταφυσικό ταυτόχρονα. Τρεις πιγκουίνοι στην Κιβωτό του Νώε θέτουν πολλά σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον Θεό, τη ζωή και το θάνατο, χωρίς να δίνουν δογματικές απαντήσεις. Είναι μια ιστορία απολαυστική για μικρούς και μεγάλους. Είναι στιγμές που σε κάνουν να γελάς κι άλλες που σε κάνουν να στοχαστείς.



3.    Θαύμα, R. J. Palacio, εκδόσεις Παπαδόπουλος, μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο.
Όταν είσαι διαφορετικός είναι δύσκολο. Όταν όμως είσαι τόσο διαφορετικός, παραμορφωμένος για την ακρίβεια, είναι πολύ δύσκολο να σε αποδεχτούν οι άλλοι. Ακόμα κι αν έχεις αποδεχτεί εσύ τον εαυτό σου. Μια ιστορία συγκινητική αλλά καθόλου γλυκερή. Η πραγματική ομορφιά είναι κρυμμένη κι αξίζει τον κόπο να προσπαθούμε να την ανακαλύψουμε όχι μόνο στους άλλους αλλά και στον εαυτό μας. Ο μικρός Όγκι, μαθητής της Α’ Γυμνασίου, δίνει ένα μάθημα σε όλους εμάς: Αν τελικά μπορείς να φέρεσαι με λίγη περισσότερη καλοσύνη απ’ όσο είναι απαραίτητο, τότε όλα μπορούν να συμβούν.

H Ιωάννα Μπαμπέτα γεννήθηκε το 1975 στη Γλυφάδα. Σπούδασε Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ασχολήθηκε με την έρευνα για τη ζωή των ηλικιωμένων στην ελληνική περιφέρεια. Παρακολούθησε σεμινάρια αφήγησης παραμυθιού, σεμινάρια συγγραφής παιδικού βιβλίου, μυθιστορήματος, καθώς και σεμινάρια μετάφρασης παιδικού βιβλίου. Είναι υπεύθυνη του προγράμματος Φιλαναγνωσίας σε μεγάλο Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο. Οργανώνει και συντονίζει τις παρουσιάσεις συγγραφέων για το Νηπιαγωγείο και για όλες τις τάξεις του Δημοτικού.
Επίσης διατηρεί τη δική της στήλη ‘’Βιβλία από όλο τον κόσμο’’, στο ένθετο ‘’Ο Μαγικός Κόσμος του Παιδικού Βιβλίου’’. Το 2009  το διήγημα της "Η γιαγιά κυρία Ελισάβετ" κέρδισε στο διαγωνισμό διηγήματος που διοργάνωσε το diavasame.gr και εκδόθηκε σε μία συλλογή διηγημάτων με τίτλο "19 νέα βήματα".Την ίδια χρονιά το παραμύθι της ’’Το δέντρο μου’’, απέσπασε έπαινο, από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.
Παιδικά βιβλία της που κυκλοφορούν είναι "Η Μελίνα ντετέκτιβ", ‘’Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου’’, ‘’Ο Βασιλιάς Λύκος’’ και "Πριγκιπικά γενέθλια", “Η Νταντά μου ”

Δημοσιεύτηκε www.cretalive.gr στον παρακάτω σύνδεσμο : http://www.cretalive.gr/culture/view/h-iwanna-mpampeta-parousiazei-ta-agaphmena-ths-paidika-biblia/109773

και : http://www.creteplus.gr/news/i-ioanna-mpampeta-mas-apokaluptei-ta-agapimena-tis-paidika-biblia-63050.html

και   http://www.thinkfree.gr/thinkculture/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF/h-%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%B7


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου