Το παραμύθι της βροχής

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ένα βιβλίο γεμάτο Κρήτη από τις αρχές του περασμένου αιώνα ως τις μέρες μας...



 Η παρουσίαση του βιβλίου « Το μυστικό ήταν η ζάχαρη  » έγινε την Πέμπτη 27 Ιουνίου στο βιβλιοπωλείο  « Δοκιμάκης», στις 20.30 με συντροφιά πολλών φίλων . Την συγγραφέα και το βιβλίο της παρουσίασαν οι : Ελένη Μπετεινάκη , Νηπιαγωγός , ο Μιχάλης Τζανάκης, εκπαιδευτικός και ο Δημήτρης Στεφανάκης συγγραφέας .

..." Διαβάζοντας το κείμενο ο αναγνώστης θ’ αγαπήσει γι’ άλλη μια φορά την Κρήτη, τη λεβεντιά, την τιμή, το φιλότιμο, τον ανθρωπισμό, θ’ ακούσει το θρόισμα απ’ τα λιόδεντρα, θ’ ακουμπήσει και θα νιώσει τη σκληράδα της κρητικής πέτρας, θα γευτεί τα καλιτσούνια και τις πίτες της Κωνσταντάκαινας, θα καμαρώσει τα χειροτεχνήματα τα υφαντά και τη νοικοκυροσύνη των γυναικών...."  είπε  ο Μιχάλης Τζανάκης .

 

Η Ελένη Μπετεινάκη αναφέρθηκε στο πρώτο μέρος του βιβλίου , τονίζοντας : "Ένα βιβλίο γεμάτο Κρήτη , ένα βιβλίο γεμάτο μυρωδιές, γεύσεις, αναμνήσεις , πίκρα, πόνο, πόλεμο, έθιμα, συνταγές ζωής, αλλά και χαρά ..Μια ιστορία σαν παραμύθι άλλοτε με δράκους και κακούς και άλλοτε με νεράιδες όπως η Μαρίτσα , με παλικάρια όπως ο Σήφης. Με μάνες που αυτοθυσιάζονται όπως η Κωσταντάκαινα  αλλά και η ίδια η Κατίνα. Με αφανής ήρωες της κτηνωδίας του πολέμου όπως ο παπά- Λάμπρος, η Βασιλικώ, ο Κωστής αλλά και ο Μανούσος το σκυλί της οικογένειας. Και σ όλα αυτά τα περίεργα , τα δύσκολα , τα ανομολόγητα και παράξενα υπήρχε ένα μικρό μυστικό που τ΄ άλλαζε όλα και που χάρις σ  αυτό το υλικό πήρε και τα όνομά του το βιβλίο και που η αιώνια μάνα η Κωσταντάκαινα που εμένα με συγκλόνισε ήξερε να βάζει παντού και κάθε  φορά τόσο όσο : «....Το μυστικό είναι η ζάχαρη, λοιπόν, σκέφτηκα ζάχαρη που απαραιτήτως έβαζε στο φαί της, στα γλυκά, στη ζωή της. Μια σταλιά, όπως έλεγε, μια πρέζα ζάχαρη, και η ζωή γίνεται πιο γλυκιά  κι αντέχεται....»
Ο Δημήτρης Στεφανάκης μίλησε περισσότερο για το δεύτερο μέρος του βιβλίου και  για την σχέση  με τον Θέμελη , επισημαίνοντας  επίσης  τα εξής  :... « στο πρώτο μέρος του βιβλίου, σαν συγγραφέας, θαύμασα τον τρόπο που ξεσήκωσε το ύφος, την ντοπιολαλιά, τα ήθη, την νοοτροπία, την ψυχολογία τους... στο δεύτερο μέρος μ άρεσε που άφησε τον Θέμελη να πει την δική του ιστορία καταστρατηγώντας τις αξίες που έχει η ίδια η συγγραφέας και δεν αντιστάθηκε σ αυτό αλλά τον άφησε να την πει…».
της Κατίνας
Η ίδια η συγγραφέας Τέσυ Μπάιλα ,  μίλησε για το βιβλίο της λέγοντας : Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρακολουθούμε την Κατίνα την εποχή του μεσοπολέμου, όταν παιδί ακόμη βρίσκεται στην Κρήτη έως και το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα από βεντέτες, ήθη και έθιμα της εποχής, συναισθήματα και ιστορικές αναφορές το βιβλίο γίνεται η αφορμή να καταγραφεί η Ιστορία του τόπου και να φωτιστεί η ζωή και η νοοτροπία των κατοίκων ενός πολύ μικρού ορεινού χωριού της Κρήτης. Έτσι από το 1895 και την Κρητική Πολιτεία περνάμε στον ΒΠΠ, στη μάχη της Κρήτης, στο Μάλεμε, στην καταστροφή της Κανδάνου από τους Γερμανούς, στη φρίκη που οδήγησε ανθρώπους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στην απελευθέρωση.Το δεύτερο μέρος του βιβλίου βρίσκει την Κατίνα στον Πειραιά του 1950, στις προσφυγικές κατοικίες της Δραπετσώνας, με τους τεκέδες και τους σαλεπιτζήδες, τη φτώχεια και τους ρεμπέτες, τους πρόσφυγες και την προσπάθεια ανασύνθεσης της κοινωνίας μετά τον εμφύλιο. Η ιστορία αρχίζει με το γάμο της Κατίνας με τον Θέμελη, έναν αντιφατικό άνθρωπο που κυριολεκτικά καταδίκασε την Κατίνα στον ισόβιο εγκλεισμό της σε έναν μάλλον πνιγηρό γάμο.

Δημοσιεύτηκε στο www.cretalive.gr  στον παρακάτω σύνδεσμο : http://www.cretalive.gr/culture/view/ena-biblio-gemato-krhth-apo-tis-arches-tou-perasmenou-aiwna-ws-tis-meres-ma/91457


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου