Το παραμύθι της βροχής

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Τα παραμύθια ...του Σαββάτου

Από τις 4 Φεβρουαρίου και κάθε Σαββατο πρωί στις 11.30 η Ιωάννα Κρόγγου διαβάζει παραμύθια από όλον τον κόσμο  σε μικρά παιδιά. Στο  βιβλιοπωλείο ΔΟΚΙΜΑΚΗΣ στην νέα του διεύθυνση , Καντανολέων 4 στο Ηράκλειο της Κρήτης .

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012...

Παραμύθι : Ο Λυκούργος και η μαγική σπηλιά
Συγγραφέας : Μαρία Μαγουλά
Εκδόσεις Δοκιμάκη  
Τι είναι όμως το παραμύθι ; 

Το παραμύθι είναι μια πανανθρώπινη ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει με έναν λόγο συμβολικό τις επιθυμίες τους, τους φόβους, τις ελπίδες, τα πάθη, τα όνειρα, τα άγχη του για τη ζωή του. Είναι μια προσπάθεια να διαπραγματευτεί όλα αυτά που τον απασχολούν και να τα μοιραστεί με την κοινότητα. Βοηθάει τον άνθρωπο να ωριμάσει, να προετοιμαστεί για τις μικρές και μεγάλες αλλαγές – μεταβάσεις στη ζωή του και του δίνει «λύσεις» ενώ ταυτόχρονα μπορεί να τον διασκεδάσει.

                                                                           Δημήτρης Προύσαλης
… Δοκιμασία; Επιθυμία; Ανάγκη; Αδιέξοδο; Απλή περιέργεια; Mια ακαθόριστη ατμόσφαιρα που όσο σε παρασύρει τόσο εσύ αφήνεσαι. Τολμάς να μπεις στον κόσμο του. Τόσο ιδιαίτερο• αναρωτιέσαι συχνά αν έχεις το δικαίωμα ώστε να το πλησιάσεις και να το θεωρήσεις κάτι δικό σου. Άλλοτε πάλι, σκέφτεσαι πόσο πολύ το αγαπάς, που σκέφτεσαι πως τίποτα δε μπορεί να σου στερήσει τη χαρά του να γεύεσαι, έστω και στο ελάχιστο, τις γεμάτες αλήθειες κι όνειρα εικόνες του…
Μοίρασμα ψυχής, επικοινωνία, διέξοδος από την καθημερινότητα και, γιατί όχι, επιστροφή στις ρίζες, στο παλιό, εκεί όπου μια γλυκιά κουβέντα, ένα χαμόγελο ή ένα δάκρυ σήμαιναν πολλά.
Ένα δώρο για πρόσωπα αγαπημένα και άλλα, υποψήφια ν’ αγαπηθούν –έτσι, για να γλυκαίνει λιγάκι η ζωή.
Το γλυκό έδεσε• τα μάγια έπιασαν, κι ίσως είναι τα μόνα μάγια που δε θέλεις να βρεις ποτέ το ξόρκι τους...                                                                  Εύη Γεροκώστα  ( εικ. Ανδρέας Κούρτης )

Ένας μύθος λέει ότι το παραμύθι είναι πλάσμα ζωντανό που μοιάζει με πουλί. Έχει φτερά και πετά στον τόπο και στο χρόνο. Κάποια στιγμή έρχεται και κάθεται στον ώμο σου κι εσύ τότε δύο πράγματα μπορείς να κάνεις, να το διώξεις ή να το αφηγηθείς…
Διαλέγουμε να αφηγούμαστε παραμύθια για να τα βοηθήσουμε να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Παραμύθια από τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας, παραμύθια από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, από τα πέρατα της γης, παραμύθια μαγικά, ευτράπελα, τρομαχτικά ή αλλιώς …
παραμύθια μύθια μύθια
μια κουκιά και μια ρεβίθια
δώθε κείθε αφημένα
να μας δείχνουν την αλήθεια!
                                  
  (εικ. Sam Kim Hueyn)        Τατιάνα Φραγκούλια

Η ανάγκη του παιδιού για την μαγεία 
(Η δύναμη των παραμυθιών , Μπρούνο Μπετελχάϊμ,εκδ.Γλάρος )

Οι μύθοι και τα παραμύθια απαντούν στα αιώνια ερωτήματα : Τι είναι πραγματικά ο κόσμος; Πως θα ζήσω στη ζωή μου σ΄ αυτόν ; Πως μπορώ να είμαι αληθιμά ο εαυτός μου ; Οι απαντήσεις που δίνουν οι μύθοι είνια οριστικές , ενώ τα παραμύθια προτείνουν ,τα μηνύματά τους υπονοούν λύσεις, αλλά ποτέ δεν τις κατονομάζουν. Τα παραμύθια αφήνουν το παιδί να φαντάζεται αν και με ποιόν τρόπο θα εφαρμόσει στον εαυτό του αυτά που αποκαλύπτουν για τη ζωή και την ανθρώπινη φύση .
Το παραμύθι προχωρεί  μ έναν τρόπο που ταιριάζει με τον τρόπο που το παιδί σκέφτεται και βιώνει τον κόσμο , και για αυτόν το λόγο το παραμύθι είναι τόσο πειστικό για το παιδί. Μπορεί να  βρει πολύ μεγαλύτερη ανακούφιση σ  ένα παραμύθι, παρά αν προσπαθήσουμε να το καθησυχάσουμε βασιζόμενοι στη λογική και στις απόψεις των μεγάλων.Το παιδί εμπιστεύεται αυτό που λέει το παραμύθι , γιατί ο τρόπος με τον οποίο βλέπει τον κόσμο συμφωνεί με το δικό του.
...........
Για ένα παιδί οκτώ χρονών  (σύμφωνα με τον Piaget) Ο  ήλιος είναι ζωντανός, αφού δίνει φως ( και το παιδί θα μπορούσε να προσθέσει ότι ο ήλιος το κάνει , γιατί το θέλει) . Για το ψυχοκρατικό μυαλό του παιδιού, η πέτρα είναι ζωντανή, αφού κινείται καθώς κυλά στην πλαγιά του λόφου ).Ακόμη ένα παιδί δωδεκάμισι ετών είναι πεισμένο ότι ένα ρεύμα είνια ζωντανό και έχει βούληση, αφού το νερό του κυλά.

( εικ. Anna Burighel)





    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου